Σταυροί στο μέτωπο 

μαρκο ρούμπιο Facebook Twitter
Σαν καλός, «οπαδικός» Χριστιανός, ο Μάρκο Ρούμπιο εμφανίστηκε στο τραμπικό Fox News με έναν σταυρό στο μέτωπο.
0



ΙΣΩΣ Σ' ΕΝΑΝ ΙΔΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
–αν δεν αποτελεί σχήμα οξύμωρο κάτι τέτοιο– να μην έμοιαζε τόσο απειλητικά αλλόκοτη η δημόσια εμφάνιση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ με ένα σταυρό χαραγμένο στο μέτωπο. Είναι δικαίωμά του άλλωστε να εκδηλώνει το θρησκευτικό του φρόνημα, ακόμα και τόσο επιδεικτικά, ακόμα και στην τηλεόραση, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συζήτησης, όπως έκανε προχθές, όσο κι αν αυτό μοιάζει ανάρμοστο με τις αρχές μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας όπου η ανεξιθρησκία είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου όλα βαίνουν ομαλώς, θα μπορούσε να αποτελεί μια άκακη και χαριτωμένη γραφικότητα. Όχι όμως στο δικό μας, όχι τώρα, όχι όταν πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο σ’ αυτό το γκροτέσκο (με ροπή προς το γκραν-γκινιόλ) βαριετέ που παρακολουθούμε σε ζωντανή μετάδοση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και είναι μόνο η αρχή. Μέχρι το (όποιο) τέλος, είναι βέβαιο ότι θα τα έχουμε δει όλα, κυριολεκτικά.

Την αντίδραση όλων των υπόλοιπων, πλην των απανταχού συνοδοιπόρων του Ρούμπιο, απλά τη συμμεριζόμαστε, ειδικά αν πρόκειται για «αλλόθρησκους» που είναι και η πλειοψηφία του πλανήτη, και είδαν ξαφνικά στις οθόνες τους το απειλητικό σημάδι του Σταυροφόρου.

Σαν καλός, «οπαδικός» Χριστιανός, ο Μάρκο Ρούμπιο εμφανίστηκε στο τραμπικό Fox News ανήμερα της Τετάρτης της Τέφρας (Ash Wednesday), αρχής της Σαρακοστής των Καθολικών (και όχι μόνο), τιμώντας το έθιμο που θέλει τους πιστούς να σχηματίζουν ένα σταυρό στο μέτωπό τους με στάχτη από βάγια της Κυριακής των Βαΐων του προηγούμενου έτους. Την προηγούμενη μέρα είχε δεχτεί τα δηκτικά εύσημα του αρχηγού του, όταν ο Πρόεδρος Τραμπ αγορεύοντας με τον χαρακτηριστικά προγλωσσικό τρόπο του στο Κογκρέσο, είπε για τον Υπουργό του σχετικά με το πρότζεκτ της προσάρτησης της διώρυγας του Παναμά για το οποίο έχει χρηστεί υπεύθυνος: «Καλή τύχη, Μάρκο. Τώρα ξέρουμε ποιον να κατηγορήσουμε αν πάει κάτι στραβά». 

Ποιος ξέρει, μπορεί να τον τάραξε αυτή η αναφορά στο πρόσωπό του και αναζήτησε την επομένη καταφύγιο στη θρησκευτική τελετουργία και κατέληξε να εμφανιστεί στην τηλεόραση ως ηγέτης παραθρησκευτικής οργάνωσης, την ώρα που νουθετούσε την Ουκρανία και απειλούσε την Χαμάς αλλά και ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας. Μόνο να φανταστούμε μπορούμε την αντίδραση των ανθρώπων που ζουν σε τέτοια πολύπαθα μέρη βλέποντας τον ΥΠΕΞ της μεγάλης δυτικής υπερδύναμης να τους απειλεί μοστράροντας έναν σταυρό στο μέτωπο, σαν ιεραπόστολος του κακού σε ταινία τρόμου.  

Σταυροί στο μέτωπο  Facebook Twitter
Η κεφαλή της Αφροδίτης που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Την αντίδραση όλων των υπόλοιπων, πλην των απανταχού συνοδοιπόρων του Ρούμπιο, απλά την συμμεριζόμαστε, ειδικά αν πρόκειται για «αλλόθρησκους» που είναι και η πλειοψηφία του πλανήτη, και είδαν ξαφνικά στις οθόνες τους το απειλητικό σημάδι του Σταυροφόρου. Ο σταυρός στο μέτωπο του Αμερικανού ΥΠΕΞ (μια φράση που ποτέ δεν περιμέναμε να συναντήσουμε, όμως αυτή είναι η σημερινή εξω-πραγματικότητα) έφερε στο μυαλό τα αγάλματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου που βανδαλίστηκαν στο πλαίσιο του λεγόμενου Interpretatio Christiana («χριστιανική ερμηνεία») από τους Χριστιανούς ζηλωτές, συχνά με την χάραξη ενός σταυρού στη μορφή τους, όπως η κεφαλή της Αφροδίτης που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Οπτική Γωνία / «Ghiblipocalypse»: Είναι η AI δώρο για τον εκδημοκρατισμό της τέχνης;

Η μαζική χρήση AI για τη δημιουργία εικόνων με την αισθητική του Studio Ghibli ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το ποια είναι τα όρια της αντιγραφής στην τέχνη. Γιορτάζουμε την προσβασιμότητα ή κηδεύουμε τη δημιουργία;
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ειρήνη

Οπτική Γωνία / Η αδιάκοπη βία και ο ορίζοντας που έχει εξαφανιστεί

«Αυτό που με έχει επηρεάσει περισσότερο μετά την επιστροφή μας δεν είναι οι ελλείψεις, αλλά η παντελής απουσία χρώματος. Τα πάντα είναι γκρίζα. Το μόνο που βλέπεις είναι σκόνη, μισοκατεστραμμένα σπίτια, σοκάκια κομμένα ανάμεσα στα μπάζα»¹.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Οπτική Γωνία / Γιατί η δίκη Φιλιππίδη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις νομικές σχολές;

Από τις ερωτήσεις του Εισαγγελέα έως την έμπρακτη στήριξη των ηθοποιών, η δίκη Φιλιππίδη βρίθει πατριαρχικών συμβολισμών και συμπυκνώνει ένα μέρος της φεμινιστικής θεωρίας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια: Πού το πάει ο δήμος Αθηναίων;

Ρεπορτάζ / Τι περίεργο συμβαίνει με το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια;

Είναι fake news το νέο άνοιγμα που επιχειρεί ο δήμος Αθηναίων με μεγάλο όμιλο θεατρικών επιχειρήσεων; Τι επιδιώκει ο επιχειρηματίας και πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος για τον πολιτιστικό οργανισμό να μετατραπεί σε εμπορική επιχείρηση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Οπτική Γωνία / Τα φανταστικά πτώματα του Λάνθιμου είναι το πρόβλημα ή η «θανατίλα» μας;

Η άρνηση του ΚΑΣ να παραχωρηθεί η Ακρόπολη στον Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας εγείρει πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που βλέπουμε τα μνημεία και το τι θεωρούμε πολιτιστικό κεφάλαιο σήμερα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
ΕΠΕΞ Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο…

Ακροβατώντας / Πεθαίνοντας στο πεζοδρόμιο

Το τραγικό περιστατικό στη Θήβα δεν είναι από αυτά που αποκαλούνται τυχαία γεγονότα. Πρόκειται για ένα από αυτά που συμβαίνουν συχνά, τα οποία απασχολούν την επικαιρότητα και τα ΜΜΕ, συνήθως επιδερμικά, μέχρι να ξεχαστούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ