Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ που φεύγει μένοντας

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ που φεύγει μένοντας Facebook Twitter
Στη ΓΣΕΕ  μπορεί να μην έχουν αλλάξει τα πράγματα στην κορυφή, αλλά ο πρόεδρός της, παρ’ ότι παραμένει συνδικαλιστικά ισχυρός, έχει υποστεί σημαντική φθορά και ως πρόσωπο και ως θεσμός. Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC
0



ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ αναμένεται να αποκτήσει η ΓΣΕΕ μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Ο νέος πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναμένεται να αναδειχτεί στις 30 Μαρτίου, οπότε και θα συνεδριάσουν τα μέλη του νέου 45μελούς Δ.Σ, τα οποία εξελέγησαν στο τελευταίο (38ο) συνέδριο της ΓΣΕΕ που έγινε στις 12 Μαρτίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της ΓΣΕΕ, νέος πρόεδρος φιλοδοξεί να είναι για άλλη μια φορά ο απερχόμενος Γιάννης Παναγόπουλος της ΠΑΣΚΕ, παρότι πριν από τρία χρόνια είχε δηλώσει δημόσια ότι θα αποχωρούσε. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όμως, δεν αποχώρησε όπως είχε δεσμευτεί και η αθέτηση της δέσμευσής του δεν απασχόλησε καν το συνέδριο. 

Ο Γ. Παναγόπουλος τον Σεπτέμβριο του 2019, λίγο πριν από το προηγούμενο (37ο) συνέδριο της ΓΣΕΕ, είχε ανακοινώσει μέσα από συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ ότι μετά από αυτό θα αποχωρούσε, αφού εξασφάλιζε πρώτα την «ομαλή μετάβαση σε μια νέα σε ηλικία και προοδευτικές ιδέες ηγεσία στη ΓΣΕΕ».  

Η ΓΣΕΕ δεν διαθέτει πια την αίγλη και την ισχύ του παρελθόντος, κάτι που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, μαζί με την έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας που όλο και αυξάνεται. 

Παρά τις δηλώσεις αυτές, όχι μόνο δεν αποχώρησε και δεν εξασφάλισε τη μετάβαση σε νεότερη ηγεσία, όπως έλεγε, αλλά εξελέγη ξανά ως επικεφαλής της παράταξής του και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, θα επιδιώξει να είναι πάλι πρόεδρος, με την ίδια δέσμευση περί αποχώρησης αφού προετοιμάσει τη μετάβαση. 

Ακούγεται τουλάχιστον περίεργο πάντως, γιατί η ΠΑΣΚΕ δεν κατέβηκε με έναν νέο πρόεδρο στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, αφού σχεδιάζεται η διαδοχή, αλλά είχε και πάλι επικεφαλής τον παλιό, ο οποίος θα δώσει κάποια στιγμή το «δαχτυλίδι» στον επόμενο που «προετοιμάζει». Πόσο δημοκρατική είναι αυτή η διαδικασία; Κανέναν δεν φαίνεται να απασχολεί το ερώτημα αυτό, καθώς από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ θεωρείται «κανονική», έχει ήδη συμβεί άλλη μία φορά τουλάχιστον και τώρα είναι σχεδόν καθιερωμένη. Όταν πρόεδρος της ΓΣΕΕ ήταν ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος και πλησιάζε η ώρα για να αποχωρήσει, με σκοπό να γίνει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (όπως έκαναν πριν από αυτόν ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Λάμπρος Κανελλόπουλος), προετοίμασε πρώτα και αυτός τον Γιάννη Παναγόπουλο για να τον διαδεχθεί, όπως και έγινε το 2006. Από τότε μέχρι σήμερα ο Γιάννης Παναγόπουλος, που προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα, παρά την κρίση, τα μνημόνια και όλα τα δύσκολα χρόνια για την εργατική τάξη που ακολούθησαν, εξακολουθεί αδιαλείπτως να είναι πρόεδρος της ΓΣΕΕ. 

Όσο για τον διάδοχο που θα «προετοιμάσει», ακούγονται δύο-τρία ονόματα, όπως του Γιώργου Γεωργακόπουλου που ήταν ο ταμίας στη ΓΣΕΕ και προέρχεται από τον ΟΛΠ, του γραμματέα Οικονομικού, Βαγγέλη Μουτάφη, που προέρχεται από την ΕΥΔΑΠ, και του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου που ο πρόεδρος έχει τοποθετήσει στο γραφείο τύπου της ΓΣΕΕ, προέρχεται από τους εργαζόμενους στα Καζίνο και φέρεται να είναι το φαβορί (αν και αποτελεί κόκκινο πανί για το ΠΑΜΕ, που τον έχει καταγγείλλει).

Στη ΓΣΕΕ μπορεί να μην έχουν αλλάξει τα πράγματα στην κορυφή, αλλά ο πρόεδρός της, παρ’ ότι παραμένει συνδικαλιστικά ισχυρός, έχει υποστεί σημαντική φθορά και ως πρόσωπο και ως θεσμός. Το ίδιο ισχύει και για τη ΓΣΕΕ, που δεν διαθέτει πια την αίγλη και την ισχύ του παρελθόντος, κάτι που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, μαζί με την έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας που όλο και αυξάνεται. 

Η αντιπροσωπευτικότητα του συνεδρίου

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ που φεύγει μένοντας Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μιλάει στο 38ο συνέδριο της ΓΣΕΕ στο Καβούρι, Πέμπτη 09 Μαρτίου 2023. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Το συνέδριο της ΓΣΕΕ είχε 386 αντιπροσώπους. Σύμφωνα με το καταστατικό, κάθε αντιπρόσωπος προέρχεται από χίλιους ψηφίσαντες συνδικαλιστές. Προσέρχονται όμως τόσοι πολλοί στις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για να αναδείξουν αντιπροσώπους; Στην πράξη, όπως μας λένε έμπειροι συνδικαλιστές, δεν ισχύει απόλυτα αυτό το μέτρο, για αυτό και σε πολλές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα καταγγέλλονται διπλοψηφίες. 

Αυτοί που παρέστησαν στο τελευταίο συνέδριο αντιπροσώπευαν, θεωρητικά τουλάχιστον, 386.000 ψηφίσαντες εργαζόμενους, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια στις εκλογές για τις Ομοσπονδίες τους και τα Εργατικά Κέντρα, μαζί με την ανάδειξη των δικών τους ηγεσιών, ψήφιζαν και για τους αντιπροσώπους που θα έστελναν στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. 

Διεργασίες στο παρασκήνιο

Δεύτερη δύναμη στη ΓΣΕΕ, μετά την ΠΑΣΚΕ, που εξακολουθεί να είναι το τελευταίο κάστρο του ΠΑΣΟΚ, αναδείχθηκε η παράταξη του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, το οποίο όμως αναμένεται να αρνηθεί και πάλι τη θέση του γραμματέα της ΓΣΕΕ που δικαιούται. Έτσι η θέση του γραμματέα αναμένεται να περάσει στην τρίτη δύναμη, την παράταξη της ΝΔ, τη ΔΑΚΕ, όπως συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές, που τη θέση αυτή κατέλαβε τελικά ο Γ. Κιουτσούκης της ΔΑΚΕ, ο οποίος προέρχεται από τους εργαζόμενους του σιδηροδρόμου. 

Αυτήν τη φορά όμως μπορεί να υπάρξουν απρόοπτα, καθώς ο Γ. Παναγόπουλος φέρεται να έχει συγκρουστεί για προσωπικούς λόγους με τον Γ. Κιουτσούκη (ο οποίος τον κατήγγειλε στο συνέδριο με βαριές κατηγορίες) και ίσως ζητήσει από τη ΔΑΚΕ να ορίσει άλλον επικεφαλής, προκειμένου να συμφωνήσει να τους δώσει τη θέση του γραμματέα. Παρότι οι σχέσεις του Παναγόπουλου με τη ΔΑΚΕ ήταν αρκετά αρμονικές, εδώ κι έναν χρόνο που έχει συγκρουστεί με τον Γ. Κιουτσούκη λέγεται πως επιμένει κατηγορηματικά ότι δεν θα τον ξανακάνει γραμματέα. Αν η ΔΑΚΕ υποχωρήσει και προτείνει κάποιον άλλον, ενδέχεται η σχέση τους να αποκατασταθεί. Εάν όμως και η άλλη πλευρά επιμείνει, συνεργάτες του Γ. Παναγόπουλου αφήνουν να διαρρεύσει ότι μπορεί τη θέση του γραμματέα να την προσφέρει στις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψήφοι σε αυτή την περίπτωση θα αρκούσαν για να γίνει αυτό. (Η ΠΑΣΚΕ διαθέτει 19 έδρες και με τις 3 της παράταξης του Νίκου Φωτόπουλου και τις 2 της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν 24 ψήφους στο 45μελές Δ.Σ.).

Διχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να είναι μοιρασμένοι σε δύο παρατάξεις, σε αυτή του Νίκου Φωτόπουλου, που προέρχεται απο τη ΔΕΗ και ήταν ένα από τα ισχυρά πρόσωπα της ΠΑΣΚΕ, και σε εκείνη του Θάνου Βασιλόπουλου, που ήταν η παλιά παράταξη του Συνασπισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον συνδικαλισμό δεν έχει καταφέρει να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε στην κεντρική πολιτική σκηνή, και η παρουσία του εξακολουθεί να είναι ισχνή. Όπου έχει κάποιες αξιοσημείωτες δυνάμεις, αυτό συνήθως οφείλεται στις μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ. Δικά του πρόσωπα δεν έχει καταφέρει να αναδείξει στο εργατικό κίνημα. 

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες εκλογές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όπου για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση αναδείχθηκε πρώτη δύναμη η συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και αυτό ήταν μια μεγάλη ήττα και για το ΠΑΣΟΚ και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκλογή προεδρείου

Στη ΓΣΕΕ, τώρα, όλοι αναμένουν την εκλογή του προεδρείου, στο οποίο δεν αναμένεται να συμμετάσχει πάλι το ΚΚΕ, παρότι βγήκε δεύτερη δύναμη και είναι στους κερδισμένους. Αυτήν τη φορά ο Γ. Παναγόπουλος δεν είπε τίποτα ακόμα για αποχώρηση, ίσως επειδή το έλεγε διαρκώς τα τελευταία χρόνια και δεν το έκανε. Όλες οι πληροφορίες όμως λένε ότι επιδιώκει να είναι πάλι πρόεδρος και η έκπληξη θα είναι τελικά αν φύγει. 



 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα πρόεδρος;

Οπτική Γωνία / Γιατί στην Αμερική δεν μπορεί να βγει γυναίκα Πρόεδρος;

Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμηθεί ο ρόλος που έπαιξε ο σεξισμός στην ήττα της Χάρις, σύμφωνα όμως με τις σχετικές έρευνες, υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι αρνητικά προκατειλημμένοι απέναντι στις γυναίκες υποψήφιες για την προεδρία.
LIFO NEWSROOM