Πώς γίνεσαι Έλληνας;

ΕΠΕΞ Πώς γίνεσαι Έλληνας; Facebook Twitter
Αν δεν ξέρει κανείς οτι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν αρχηγός του κόμματος Λαϊκή Ενότητα, τι να την κάνει την ελληνική ιθαγένεια. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

«Να σημειώσετε Σ για τη σωστή απάντηση και Λ για τη λανθασμένη:

Aριστοκρατία στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν το πολίτευμα στο οποίο την εξουσία είχαν οι ευγενείς, δηλαδή οι ιδιοκτήτες μεγάλων κτημάτων.

Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, που εκανε το κίνημα στου Γουδή, δεν εγκαθίδρυσε δικτατορία, αλλά προώθησε τα αιτήματά του μέσω της Βουλής.

Ο νόμος του 1929 ο οποίος έδινε στο κράτος την εξουσία να τιμωρεί οποιονδήποτε θεωρούσε ότι προωθούσε “ιδέες που υποστήριζαν τη βίαιη ανατροπή της κοινωνικής τάξης” έμεινε γνωστός ως “ιδιότυπο”.

Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε στην Αθήνα από παρακρατικούς».

Αυτή είναι μια ερώτηση από το τεστ γνώσεων για την απόκτηση ιθαγένειας. Οι ερωτήσεις υπάρχουν online σε τράπεζα θεμάτων, αλλά έπεσαν στα χέρια μου χάρη σε μια έκδοση της «Κυριακάτικης Καθημερινής» που «πακετάρισε» όλες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σε δύο τόμους.

Πέρα από τα ποτάμια, τις λίμνες, τις πρωτεύουσες των νομών, τον Περικλή, τον Κολοκοτρώνη και τα τέσσερα πελάγη της Ελλάδας, ο υποψήφιος Έλληνας πολίτης πρέπει να ξέρει πως η Ελευθερία Αρβανιτάκη τραγουδούσε κάποτε με την Οπισθοδρομική Κομπανία.

Διαβάζοντας τις ερωτήσεις, κατάλαβα δύο πράγματα. Πως αν έπρεπε να εξεταστώ αύριο θα πάτωνα πανηγυρικά, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, και πως κάποιες από τις ερωτήσεις ανήκαν στον υπαρκτό σουρεαλισμό. Πέρα από τα ποτάμια, τις λίμνες, τις πρωτεύουσες των νομών, τον Περικλή, τον Κολοκοτρώνη και τα τέσσερα πελάγη της Ελλάδας, ο υποψήφιος Έλληνας πολίτης πρέπει να ξέρει πως η Ελευθερία Αρβανιτάκη τραγουδούσε κάποτε με την Οπισθοδρομική Κομπανία, καθώς και να αντιστοιχίσει τέσσερα πολιτικά κομμάτα (Λαϊκή Ενότητα, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής, Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. και Κοινωνία-Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών του Καποδίστρια) με τους πολιτικούς τους αρχηγούς (Ηλιάδης, Λούβρος, Λαφαζάνης, Νικολόπουλος). Σωστά, γιατί αν δεν ξέρει κανείς οτι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν αρχηγός του κόμματος Λαϊκή Ενότητα, τι να την κάνει την ελληνική ιθαγένεια.

Μέχρι το 2021 που ξεκίνησαν οι γραπτές εξετάσεις για την πολιτογράφηση, εάν κάποιος ήθελε να αποκτήσει την ιθαγένεια, έπρεπε να περάσει από μια μάλλον «αφηρημένη» προφορική συνέντευξη. Η νέα γραπτή εξέταση που διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο από τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών αντικατέστησε ένα ιδιαίτερα προβληματικό σύστημα με μια οργανωμένη αδιάβλητη εξέταση.

Παρ’ όλα αυτά, είναι προφανές πως πρόκειται για μια εξαιρετικά απαιτητική άσκηση: η διαδικασία κρατάει 3 ώρες και 15 λεπτά και οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε 28 ερωτήσεις ελληνικής γλώσσας, 20 ερωτήσεις από 5 θεματικές ενότητες (Γεωγραφία, Πολιτισμός, Ιστορία, Θεσμοί του Πολιτεύματος), να γράψουν ενα σύντομο κείμενο και να εξεταστούν σε 3 προφορικές δραστηριότητες. Οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν το 70% της μέγιστης συνολικής δυνατής βαθμολογίας και να έχουν επιτύχει 40/60 στην εξέταση της ελληνικής γλώσσας και 20/40 στις θεματικές ενότητες. Ενδεικτικό είναι πως, με εξαίρεση τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν το 2021, το ποσοστό επιτυχίας είναι όλο και πιο χαμηλό. Τον Νοέμβριο του 2022 είχε πέσει στο 42%.

Το κόστος είναι επίσης απαγορευτικό, 150 ευρώ για μια εξέταση που κάποιοι δίνουν ξανά και ξανά.

Απορεί κανείς γιατί το τεστ να είναι τόσο δύσκολο, και επίσης γιατί να είναι τόσο ακριβό. Στη Βρετανία το αντίστοιχο τεστ ονομάζεται «Life in the UK» και είναι μόλις 24 ερωτήσεις σε 45 λεπτά. Κοστίζει 50 λίρες. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται κάποιο τεστ γλωσσομάθειας ή κουλτούρας επιπέδου Β1 ή Β2. Στη Γαλλία αυτό είναι το DELF, στη Γερμανία το Zertifikat Deutsch, στην Ισπανία το DELE και το A2. Στην Ελλάδα υπάρχουν χρόνια τώρα τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ελληνομάθειας Β1 και Β2. Οι εξετάσεις γίνονται σε εξεταστικά κέντρα ανά τον κόσμο από το 1998, υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας του υπουργείου Παιδείας. Η εξέταση κοστίζει 65 ευρώ. 

Για ποιον λόγο έπρεπε λοιπόν να δημιουργηθεί ένα ολοκαίνουργιο, ακριβό και περίπλοκο σύστημα αποκλειστικά και μόνο για την ιθαγένεια, από τη στιγμή που υπάρχουν εξετάσεις ελληνομάθειας, οι οποίες μάλιστα απαιτούνται και για την είσοδο αλλοδαπών στα ελληνικά πανεπιστήμια; 

Ίσως γιατί θεωρήθηκε απαραίτητο να απαντήσουν οι υποψήφιοι Έλληνες σε αυτή την ερώτηση: «Τι από τα παρακάτω δεν επιτρέπεται σε μια γυναίκα στην Ελλάδα; α. Να προχωρήσει εντός των 12 πρώτων εβδομάδων σε διακοπή κύησης (άμβλωση/έκτρωση), β. Να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, γ. Να γίνει αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, δ. Να θηλάσει σε δημόσιο χώρο». 

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τόσο θλιβερό. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Οπτική Γωνία / Ο δεύτερος θάνατος των θυμάτων της χούντας 

Το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου δεν είναι η απλή τίμηση των θυμάτων. Είναι μνήμη κι αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή κρατικού αυταρχισμού και βίας, σε μηχανισμούς που λειτουργούν αθόρυβα μες στο εδώ και τώρα.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Οπτική Γωνία / Αντώνης Σαμαράς: Ο διχαστικός influencer της πολιτικής που απέτυχε

Πόσες φορές να προσπεράσεις τον τοξικό του λόγο; Πόσες φορές να μην ενοχληθείς με τα υπερπατριωτικά τσιτάτα του; Πόσες φορές να μην απαντήσεις σε έναν πολιτικό που διαρκώς εκτοξεύει μισαλλόδοξες απόψεις;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ