Πώς γίνεσαι Έλληνας;

ΕΠΕΞ Πώς γίνεσαι Έλληνας; Facebook Twitter
Αν δεν ξέρει κανείς οτι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν αρχηγός του κόμματος Λαϊκή Ενότητα, τι να την κάνει την ελληνική ιθαγένεια. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

«Να σημειώσετε Σ για τη σωστή απάντηση και Λ για τη λανθασμένη:

Aριστοκρατία στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν το πολίτευμα στο οποίο την εξουσία είχαν οι ευγενείς, δηλαδή οι ιδιοκτήτες μεγάλων κτημάτων.

Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, που εκανε το κίνημα στου Γουδή, δεν εγκαθίδρυσε δικτατορία, αλλά προώθησε τα αιτήματά του μέσω της Βουλής.

Ο νόμος του 1929 ο οποίος έδινε στο κράτος την εξουσία να τιμωρεί οποιονδήποτε θεωρούσε ότι προωθούσε “ιδέες που υποστήριζαν τη βίαιη ανατροπή της κοινωνικής τάξης” έμεινε γνωστός ως “ιδιότυπο”.

Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε στην Αθήνα από παρακρατικούς».

Αυτή είναι μια ερώτηση από το τεστ γνώσεων για την απόκτηση ιθαγένειας. Οι ερωτήσεις υπάρχουν online σε τράπεζα θεμάτων, αλλά έπεσαν στα χέρια μου χάρη σε μια έκδοση της «Κυριακάτικης Καθημερινής» που «πακετάρισε» όλες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σε δύο τόμους.

Πέρα από τα ποτάμια, τις λίμνες, τις πρωτεύουσες των νομών, τον Περικλή, τον Κολοκοτρώνη και τα τέσσερα πελάγη της Ελλάδας, ο υποψήφιος Έλληνας πολίτης πρέπει να ξέρει πως η Ελευθερία Αρβανιτάκη τραγουδούσε κάποτε με την Οπισθοδρομική Κομπανία.

Διαβάζοντας τις ερωτήσεις, κατάλαβα δύο πράγματα. Πως αν έπρεπε να εξεταστώ αύριο θα πάτωνα πανηγυρικά, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, και πως κάποιες από τις ερωτήσεις ανήκαν στον υπαρκτό σουρεαλισμό. Πέρα από τα ποτάμια, τις λίμνες, τις πρωτεύουσες των νομών, τον Περικλή, τον Κολοκοτρώνη και τα τέσσερα πελάγη της Ελλάδας, ο υποψήφιος Έλληνας πολίτης πρέπει να ξέρει πως η Ελευθερία Αρβανιτάκη τραγουδούσε κάποτε με την Οπισθοδρομική Κομπανία, καθώς και να αντιστοιχίσει τέσσερα πολιτικά κομμάτα (Λαϊκή Ενότητα, Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής, Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. και Κοινωνία-Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών του Καποδίστρια) με τους πολιτικούς τους αρχηγούς (Ηλιάδης, Λούβρος, Λαφαζάνης, Νικολόπουλος). Σωστά, γιατί αν δεν ξέρει κανείς οτι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν αρχηγός του κόμματος Λαϊκή Ενότητα, τι να την κάνει την ελληνική ιθαγένεια.

Μέχρι το 2021 που ξεκίνησαν οι γραπτές εξετάσεις για την πολιτογράφηση, εάν κάποιος ήθελε να αποκτήσει την ιθαγένεια, έπρεπε να περάσει από μια μάλλον «αφηρημένη» προφορική συνέντευξη. Η νέα γραπτή εξέταση που διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο από τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών αντικατέστησε ένα ιδιαίτερα προβληματικό σύστημα με μια οργανωμένη αδιάβλητη εξέταση.

Παρ’ όλα αυτά, είναι προφανές πως πρόκειται για μια εξαιρετικά απαιτητική άσκηση: η διαδικασία κρατάει 3 ώρες και 15 λεπτά και οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε 28 ερωτήσεις ελληνικής γλώσσας, 20 ερωτήσεις από 5 θεματικές ενότητες (Γεωγραφία, Πολιτισμός, Ιστορία, Θεσμοί του Πολιτεύματος), να γράψουν ενα σύντομο κείμενο και να εξεταστούν σε 3 προφορικές δραστηριότητες. Οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν το 70% της μέγιστης συνολικής δυνατής βαθμολογίας και να έχουν επιτύχει 40/60 στην εξέταση της ελληνικής γλώσσας και 20/40 στις θεματικές ενότητες. Ενδεικτικό είναι πως, με εξαίρεση τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν το 2021, το ποσοστό επιτυχίας είναι όλο και πιο χαμηλό. Τον Νοέμβριο του 2022 είχε πέσει στο 42%.

Το κόστος είναι επίσης απαγορευτικό, 150 ευρώ για μια εξέταση που κάποιοι δίνουν ξανά και ξανά.

Απορεί κανείς γιατί το τεστ να είναι τόσο δύσκολο, και επίσης γιατί να είναι τόσο ακριβό. Στη Βρετανία το αντίστοιχο τεστ ονομάζεται «Life in the UK» και είναι μόλις 24 ερωτήσεις σε 45 λεπτά. Κοστίζει 50 λίρες. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται κάποιο τεστ γλωσσομάθειας ή κουλτούρας επιπέδου Β1 ή Β2. Στη Γαλλία αυτό είναι το DELF, στη Γερμανία το Zertifikat Deutsch, στην Ισπανία το DELE και το A2. Στην Ελλάδα υπάρχουν χρόνια τώρα τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ελληνομάθειας Β1 και Β2. Οι εξετάσεις γίνονται σε εξεταστικά κέντρα ανά τον κόσμο από το 1998, υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας του υπουργείου Παιδείας. Η εξέταση κοστίζει 65 ευρώ. 

Για ποιον λόγο έπρεπε λοιπόν να δημιουργηθεί ένα ολοκαίνουργιο, ακριβό και περίπλοκο σύστημα αποκλειστικά και μόνο για την ιθαγένεια, από τη στιγμή που υπάρχουν εξετάσεις ελληνομάθειας, οι οποίες μάλιστα απαιτούνται και για την είσοδο αλλοδαπών στα ελληνικά πανεπιστήμια; 

Ίσως γιατί θεωρήθηκε απαραίτητο να απαντήσουν οι υποψήφιοι Έλληνες σε αυτή την ερώτηση: «Τι από τα παρακάτω δεν επιτρέπεται σε μια γυναίκα στην Ελλάδα; α. Να προχωρήσει εντός των 12 πρώτων εβδομάδων σε διακοπή κύησης (άμβλωση/έκτρωση), β. Να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, γ. Να γίνει αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, δ. Να θηλάσει σε δημόσιο χώρο». 

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τόσο θλιβερό. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ