Θοδωρής Γεωργακόπουλος: «Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξαν για αρχηγό κάποιον στην τύχη»

Θοδωρής Γεωργακόπουλος: «Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διάλεξαν για αρχηγό κάποιον στην τύχη» Facebook Twitter
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε υποψήφιους που ήξεραν, που είχαν ήδη αναδείξει οι ίδιοι, και σε έναν εντελώς άγνωστο. Και διάλεξαν τον άγνωστο. Πώς λέγεται αυτό; Εγώ το αποκάλεσα πολιτική ανωριμότητα. Μια άλλη ταιριαστή λέξη είναι «τζόγος». Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

— Πώς αξιολογείτε την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;
Είναι ένα απροσδόκητο και πολύ περίεργο φαινόμενο. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ και 15 χρόνια έχουν αναδείξει ένα πολιτικό προσωπικό με τις επιλογές τους σε αλλεπάλληλες δημοκρατικές διαδικασίες, σε μια κρίσιμη εκλογή αποφάσισαν να διαλέξουν κάποιον άλλο, τρίτο, άσχετο με ό,τι έχει συμβεί αυτά τα 15 χρόνια. Χωρίς να ξέρει κανείς ποιος είναι, χωρίς να έχει καμία πολιτική εμπειρία, κάποια κοινωνική δράση ή οποιονδήποτε πολιτικό λόγο. Και δεν τον επέλεξαν για στέλεχος ή για μέλος μιας επιτροπής ή για βουλευτή – τον έκαναν κατευθείαν αρχηγό του κόμματος. Είναι πρωτοφανές για ανεπτυγμένη, δημοκρατική χώρα. Δεν γίνονται αυτά. Και σε άλλες χώρες έχουμε δει να εμφανίζονται από το πουθενά μη πολιτικά πρόσωπα και να αναδεικνύονται σε σημαντικές θέσεις, αλλά σε όλες –μα όλες– τις περιπτώσεις ήταν πρόσωπα γνωστά, με δράση στην κοινωνία. Παρομοιώσεις αυτού του φαινομένου με τον Τραμπ, τον Μπέπε Γκρίλο, τον Μπερλουσκόνι ή άλλους λαϊκιστές σελέμπριτι που έγιναν πολιτικοί είναι άστοχες, γιατί εδώ δεν μιλάμε για το ίδιο φαινόμενο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξαν κάποιον στην τύχη. 

Φοβάμαι ότι πολλοί υποψήφιοι θα πάρουν το λάθος μήνυμα από την εκλογή Κασσελάκη, και θα αρχίσουν να ανεβάζουν περισσότερα TikTok, οπότε θα πήξουμε στο cringe. Αλλά κατά τα άλλα οι συνέπειες στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του στοιχήματος που έπαιξαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

— Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία του και το γεγονός ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να ανελιχθεί στην ηγεσία του κόμματος;
Στην πολιτική ανωριμότητα του εκλογικού σώματος. Στην κυριαρχία της ελαφρότητας και του συναισθήματος σε μια επιλογή η οποία θα έπρεπε, αντίθετα, να γίνεται με λογική και υπευθυνότητα. Το ξέρω ότι ο σοφός λαός έχει πάντα δίκιο, και ότι αρμόδια να κρίνει τις επιλογές του είναι μόνο η πραγματικότητα, αλλά δεν ξέρω πώς αλλιώς να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Είναι σαν να έχεις ένα μαγαζί με παπούτσια και κάθε δέκα χρόνια να πρέπει να διαλέξεις ένα ζευγάρι για να φοράς ο ίδιος. Έχεις διαλέξει ένα-ένα τα παπούτσια της συλλογής σου, με σπουδή και σύνεση, και την ώρα της επιλογής αυτοπροτείνονται τρία ζευγάρια και λένε «εμάς διάλεξε για να φοράς». Και ξαφνικά εμφανίζεται έξω από την πόρτα του μαγαζιού ένα κουτί. Και λέει «όχι, εμένα διάλεξε». Κι εσύ διαλέγεις το κουτί. Που δεν ξέρεις καν αν έχει μέσα παπούτσια. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε υποψήφιους που ήξεραν, που είχαν ήδη αναδείξει οι ίδιοι, και σε έναν εντελώς άγνωστο. Και διάλεξαν τον άγνωστο. Πώς λέγεται αυτό; Εγώ το αποκάλεσα πολιτική ανωριμότητα. Μια άλλη ταιριαστή λέξη είναι «τζόγος».  

Θοδωρής Γεωργακόπουλος
 Θοδωρής Γεωργακόπουλος. 

— Μπορεί αυτή η εκλογή να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα κόμματα; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο; Ουσιαστικά, η νίκη Κασσελάκη επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό;
Δεν νομίζω ότι θα έχει καμία συνέπεια στα άλλα κόμματα. Δεν νομίζω ότι θα δούμε εντελώς άγνωστους να εμφανίζονται ξαφνικά στο πολιτικό σύστημα και να παίρνουν σοβαρές θέσεις στο πολιτικό στερέωμα. Φοβάμαι ότι πολλοί υποψήφιοι θα πάρουν το λάθος μήνυμα από την εκλογή Κασσελάκη, και θα αρχίσουν να ανεβάζουν περισσότερα TikTok, οπότε θα πήξουμε στο cringe. Αλλά κατά τα άλλα οι συνέπειες στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του στοιχήματος που έπαιξαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να πιάσουν το Τζόκερ και ο άνθρωπος να μας βγει ένας ψηλότερος Εμανουέλ Μακρόν. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο πιθανό να αποδομηθεί και να ξεφουσκώσει πάρα πολύ γρήγορα, όπως γίνεται συνήθως με τα ιντερνετικά φαινόμενα. Aυτό μπορεί να έχει πολλαπλές συνέπειες, και στον ίδιο τον άνθρωπο, ο οποίος πρόκειται να δεχτεί πόλεμο που δεν έχει καν διανοηθεί, αλλά και στον πολιτικό του χώρο και στο ίδιο το πολύπαθο πολιτικό μας σύστημα. Η χώρα χρειάζεται αντιπολίτευση –η ίδια η κυβέρνηση χρειάζεται αντιπολίτευση– και μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

— Γράφτηκε ευρέως ότι η εκλογή του δείχνει την αποστροφή του κόσμου για την παραδοσιακή πολιτική. Εσείς τι πιστεύετε;
Η αποστροφή του κόσμου για την παραδοσιακή πολιτική είναι ένα φαινόμενο που το συζητάμε τριάντα χρόνια τουλάχιστον. Αφού την αποστρέφεται ο κόσμος την παραδοσιακή πολιτική τόσο καιρό πια, πώς εξακολουθεί να υπάρχει παραδοσιακή πολιτική; Στην πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι ο κόσμος αποστρέφεται την παραδοσιακή πολιτική. Τον εαυτό του και τις επιλογές του αποστρέφεται. Εδώ και πενήντα χρόνια έχουμε ελεύθερες εκλογές σε αυτήν τη χώρα. Αναδεικνύουμε σταθερά και ελεύθερα το πολιτικό προσωπικό της χώρας για να το εκμεταλλευόμαστε πελατειακά και ταυτόχρονα να το βρίζουμε και να φωνάζουμε για να φύγει και να έρθει ένα άλλο. Ποτέ δεν μας κάνει κανένας ηγέτης από αυτούς που ελεύθερα εκλέξαμε, πάντα περιμένουμε ότι θα έρθει και θα μας σώσει ένας άλλος, πιο «ηγέτης». Είναι παθογένεια όλο αυτό το πράγμα, είναι ένα συλλογικό κόμπλεξ, σαν διαρκές τραύμα, σαν παθολογικός μηχανισμός άμυνας. Θέλουμε να πετάξουμε τις ευθύνες για ό,τι άσχημο συμβαίνει στη ζωή μας αλλού, μακριά, και γι’ αυτό επιλέγουμε σε θέσεις ευθύνης όχι τους καλύτερους ή τους καταλληλότερους ή τους πιο υπεύθυνους, αλλά αποδιοπομπαίους τράγους, ώστε να μπορούμε να τους βρίζουμε μετά. Είναι ένα πολύ περίεργο φαινόμενο, γιατί στο τέλος απολύτως κανένας δεν μένει ευχαριστημένος. Δεν ξέρω πώς λύνεται.

— Ποια ήταν κατά τη γνώμη σας τα λάθη της Ε. Αχτσιόγλου; Είναι ορατός ο κίνδυνος της διάσπασης για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;
Κανείς μας δεν μπορεί να κάνει κριτική εκ των υστέρων ή απ’ έξω, γιατί δεν γνωρίζουμε ούτε τις δυναμικές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ούτε τι τράβηξε η κυρία Αχτσιόγλου αυτό το διάστημα. Ίσως θα έπρεπε να είναι λίγο πιο ενεργητική στην καμπάνια της από πιο νωρίς; Αλλά ποιος μπορεί να την αδικήσει, αν υποτίμησε τον κ. Κασσελάκη; Ποιος μπορεί να την αδικήσει αν υποτίμησε την ανωριμότητα του εκλογικού σώματος; Αφού αυτό το εκλογικό σώμα την ανέδειξε και την ίδια, ξανά και ξανά, τα τελευταία χρόνια. Τι να κάνει κι αυτή; Νόμιζε ότι είχαν πάντα δίκιο.

Ο κίνδυνος της διάσπασης για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ορατός, όπως βεβαίως ήταν ορατός όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να συγκυβερνήσει με ένα ακροδεξιό κόμμα, όταν επέλεξε να βάλει το μέλλον της χώρας σε δημοψήφισμα, και όταν αψήφησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος πολλές φορές έχει βρεθεί στα πρόθυρα της διάσπασης, αλλά η συγκολλητική ισχύς της (προοπτικής, έστω, της) εξουσίας αποδεικνύεται ξανά και ξανά πανίσχυρη. Αυτήν τη φορά, όμως, με τη μαζική απαξίωση όλου του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τους ψηφοφόρους με τέτοιον κραυγαλέο τρόπο, και το εντελώς άγνωστο μέλλον του υπό τον νέο πρόεδρο, ίσως να έπεσε η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για το τι θα γίνει, επειδή δεν γνωρίζουμε καθόλου ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και τι κουβαλάει στο μυαλό του. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι οι πιθανότητες να πάει καλά όλο αυτό το πράγμα είναι πολύ, πολύ μικρές.

Ο δημοσιογράφος  κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος είναι αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή». Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον Πολάκη και τον Παππά τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Στον Πολάκη και τον Παππά τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που έχει συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια στελέχη του ακόμα δεν έχουν καταλάβει, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη νίκη Κασσελάκη, που δεν θα ήταν εφικτή χωρίς αυτόν, παρέδωσε τα κλειδιά του κόμματος στον Παύλο Πολάκη και στον Νίκο Παππά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Ρεπορτάζ / Οι παράνομες πισίνες των Κυκλάδων και το λιγοστό νερό που έχει απομείνει

Οι πισίνες, παράταιρες με το κυκλαδικό τοπίο και αρκετές από αυτές παράνομες, προκαλούν πια αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, που τις βλέπουν να γεμίζουν ενώ η παρατεταμένη λειψυδρία φέρνει στις βρύσες τους βιομηχανικό, πανάκριβο νερό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Γιατί να μη λιντσάρουμε τους ανήλικους δράστες;

Explainer / Το ποινικό δίκαιο ανηλίκων και η δίψα του κοινού για λιντσάρισμα

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού μιας ανήλικης στη Γλυφάδα, η συζήτηση για τη βία μεταξύ ανηλίκων έχει αναζωπυρωθεί, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξήγγειλε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Βασιλική Σιούτη / Η Τουρκία απαιτεί, ο Σαμαράς πιέζει, η αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους

Η κυβέρνηση επιθυμεί την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δέχεται πιέσεις από την Άγκυρα, η οποία εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις, και από τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που εκφράζουν επιφυλάξεις. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ηοw much is too much?

Οπτική Γωνία / Πόσες λεπτομέρειες αρκούν όταν μιλάμε για σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς «καταναλώνουμε» τη σεξουαλική βία σε μια εποχή που ο οποιοσδήποτε μπορεί να μεταδώσει ζωντανά έναν βιασμό από ένα κινητό ή να τον κάνει upload στο youporn, και που το πορνό είναι παντού και πιο βίαιο από ποτέ;
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Διεθνή / Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Τι θα σημάνει μια πιθανή νίκη του Τραμπ; Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ελλάδα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία; Μιλά στη LIFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Διεθνή / «Μόνη πλέον λύση η δημιουργία ενός διεθνικού ομοσπονδιακού κράτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων»

Από τις πιο έγκυρες πηγές αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από την άσκηση επιρροής στην επιθετική εξαγορά

Οπτική Γωνία / Από την άσκηση επιρροής στην επιθετική εξαγορά

Όταν πρόσωπα διεκδικούν την προσωπική τους λάμψη στη show biz, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική (πηδώντας εύκολα από το ένα στο άλλο), η πολιτική βυθίζεται περισσότερο στην ανυποληψία και την ασημαντότητα.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το νέο δίπολο στη Βουλή και η ιδιαίτερη κατάσταση του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Το νέο δίπολο στη Βουλή και η ιδιαίτερη κατάσταση του ακέφαλου ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία ταράζει τα νερά στη ΝΔ και ο Γιώργος Γεραπετρίτης δρα πυροσβεστικά στη φωτιά που άναψαν το ειδικό χωροταξικό του Θόδωρου Σκυλακάκη και η διάταξη για τις βραχονησίδες. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά

Βασιλική Σιούτη / Ο παλιός Τσίπρας είναι ακόμα εδώ, χωρίς αυτοκριτική, αλλά πιο δεξιά

Ένας Τσίπρας από τα παλιά εμφανίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά χθες, στην εκδήλωση του ινστιτούτου του, με λίγο χαμηλότερους τόνους και αγωνία να ξαναγράψει την ιστορία του και να υπενθυμίσει ότι είναι εδώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ