ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Τις τελευταίες μέρες υπήρξε κατακλυσμός δημοσιευμάτων, δηλώσεων, καταγγελιών, διαψεύσεων σχετικά με προβλήματα στα δεδομένα του κορονοϊού. Γράφτηκε μάλιστα ότι το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει τη συγκέντρωση των στοιχείων (αυτό σημαίνει ότι απέτυχε ο ΕΟΔΥ;)· και ότι, παράλληλα με το σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης της ΗΔΙΚΑ, ο ΕΟΔΥ υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία MainSys Ο.Ε., για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, συστήματος που φαίνεται ότι παρουσιάζει αλληλοεπικαλύψεις με το σύστημα της ΗΔΙΚΑ.
Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Αυτό που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι η «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», που θα έλεγε και ο μακαρίτης Μάο, προσφέρεται για πολύ σπεκουλάρισμα. Και ότι μία και μόνο μία θεραπεία υπάρχει για τη διαβρωτική αυτή ατμόσφαιρα: η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που είναι πριν από κάθε άλλον έργο της κυβέρνησης. Πρωτίστως, διότι έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο μέχρι να απαλλαγούμε από την πανδημία.
• • •
ΓΙΑΤΙ ΕΧΑΣΕ Ο ΤΡΑΜΠ;
Πρώτο γεγονός: Η διαφορά του Μπάιντεν με τον Τραμπ έφθασε τα 7.000.000 ψήφους, ο δε Τραμπ έπεσε κάτω από το 47%.
Δεύτερο γεγονός: Χθες ήταν η χειρότερη μέρα από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού όσον αφορά των αριθμό των θανάτων στις ΗΠΑ.
Τρίτο γεγονός: Ο Τραμπ δημοσίευσε εννιά άσχετα με την πανδημία τουίτ.
Συνδυάζοντας το δεύτερο και το τρίτο γεγονός, έχουμε μια ικανοποιητική εξήγηση για το πρώτο.
[Από μια σκέψη του David Frum]
• • •
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση όσον αφορά τις κοινωνικές δαπάνες, στις οποίες αφιέρωσε το 24,7% του ΑΕΠ της, μεγαλύτερο ποσοστό από τον μέσο των 38 των χωρών-μελών του οργανισμού που ανέρχεται σε 19,9%. Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από τη Γαλλία (32%), Φιλανδία (29,6%), Δανία (29,2) και Γερμανία (25,4%), αλλά μπροστά από την Ισπανία (23,9%), Πορτογαλία (22,7), Ιαπωνία (22,3%) και Ηνωμένο Βασίλειο (20,5%), και σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις τελευταίες Τουρκία (12,1%), Χιλή (11,4%), Κορέα (10,1%) και Μεξικό (7,5%).
Το μεγαλύτερο τμήμα των κοινωνικών δαπανών αφορά τις συντάξεις και την υγεία. Ελλάδα (15,5%) και Ιταλία (15,6%) δαπανούν το διπλάσιο ποσοστό του ΑΕΠ από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (7,8%) για συντάξεις. Η χώρα μας με 4,8% βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο (5,6%) στις δαπάνες για την υγεία. Οι διαφορές μεταξύ των χωρών συνδέονται αφενός με τη γήρανση του πληθυσμού και αφετέρου με τα συστήματα συντάξεων και υγείας κάθε χώρας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η πανδημία της covid-19 θα προκαλέσει καθαρή αύξηση των κοινωνικών δαπανών, αλλά είναι άγνωστο ακόμη το εύρος της.
• • •
ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΧΑΚΕΡΣ
Δεν τα πάνε καλά οι Γάλλοι με τη ασφάλεια των πληροφοριακών τους συστημάτων. Όπως έδειξε το Projet Richelieu, τα 20 συνηθέστερα συνθηματικά (password) που χρησιμοποιούν είναι παραλλαγές του «123456» και το «azerty» (το αντίστοιχο του "qwerty" στο γαλλικό πληκτρολόγιο). Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί ερωτικά παρατσούκλια του τύπου «doudou», «loulou», «chouchou».
Δεν γνωρίζω αντίστοιχη μελέτη για τη χώρα μας, αλλά μάλλον κάτι παρόμοιο συμβαίνει και εδώ. Άλλωστε είχαμε δει υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης να χρησιμοποιεί ως συνθηματικό μια παραλλαγή του «123456», για να κάνει δε ασφαλέστερο το σύστημά του το είχε γράψει σε χαρτάκι που κόλλησε στον υπολογιστή του.
• • •
ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΧΑΓΙΕΚ
Πριν πολλά χρόνια γνώρισα ουκ ολίγους, οι οποίοι, έχοντας διαβάσει κάτι ολίγα από Μαρξ, δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό.
Τώρα βλέπω ουκ ολίγους, οι οποίοι, έχοντας διαβάσει κάτι ολίγα από Χάγιεκ, δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους για τον φιλελευθερισμό.
Ηρεμήστε, η ζωή είναι πιο πολύπλοκη από τις θεωρίες. Κυρίως, όμως, σκεφθείτε ότι το ξεφύλλισμα του τσελεμεντέ δεν σας κάνει μεγάλο σεφ.
• • •
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΟΥΡΑΚΑΜΙ
Στην ψηφιακή εποχή μας, όλο και σπανιότερα ακούμε για κατασκευή νέων βιβλιοθηκών. Η τελευταία που έμαθα είναι η βιβλιοθήκη Μουρακάμι στο πανεπιστήμιο Oυασίντα της Ιαπωνίας. Αφιερωμένη στον πρώην φοιτητή στο πανεπιστήμιο, συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι, και σχεδιασμένη από τον διάσημο αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα, αναμένεται να εγκαινιαστεί την προσεχή Άνοιξη.
Ένας από τους σημαντικότερους Ιάπωνες συγγραφείς, ο Χαρούκι Μουρακάμι είναι αγαπητός και στη χώρα μας, στην οποία έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία του («Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι», «1Q84», «Ο Κάφκα στην ακτή», κ.ά.).