18 συγκλονιστικές φωτογραφίες προσφύγων που ρισκάρουν τις ζωές τους
Βάρκες γεμάτες ανθρώπους και επιχειρήσεις διάσωσης στο πέρασμα για την Ευρώπη
FacebookTwitterΤο ιταλικό ναυτικό διασώζει αιτούντες άσυλο, που ταξιδεύουν με πλοιάριο στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής για τη Μεσόγειο, 7 Ιουνίου 2014.
Ο φωτογράφος Massimo Sestini ακολούθησε τον περασμένο Ιούνιο, το ιταλικό ναυτικό σε αποστολές διάσωσης προσφύγων. Κατάφερε έτσι να απαθανατίσει συγκλονιστικά πορτρέτα ανδρών, γυναικών και παιδιών που κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.
FacebookTwitter Στρατιώτες με κυάλια εντοπίζουν τα σκάφη που μεταφέρουν αιτούντες άσυλο, 2 Ιουνίου 2014.
FacebookTwitter Πρόσφυγες διασώθηκαν από ένα σκάφος και μεταφέρθηκαν σε ιταλικό πολεμικό πλοίο, 7 Ιουνίου 2014.
FacebookTwitter Το ιταλικό ναυτικό διασώζει αιτούντες άσυλο, 7 Ιουνίου 2014.
FacebookTwitter Ιταλός στρατιώτης μεταφέρει ένα μωρό σε ασφαλές πλοίο, μετά τη διάσωση 443 Σύριων από ένα αλιευτικό σκάφος, 5 Ιουνίου 2014.
FacebookTwitter Αφρικανοί αιτούντες άσυλο διασώθηκαν από ιταλικό ναυτικό πλοίο, 8 Ιουνίου 2014.
FacebookTwitter Μια άδεια ναυαγοσωστική λέμβος με ό,τι απέμεινε μετά την επιχείρηση διάσωσης του ιταλικού ναυτικού στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής, 7 Ιουνίου 2014. FacebookTwitter 443 Σύριοι πρόσφυγες κοιμούνται σε ένα ιταλικό ναυτικό πλοίο μετά τη διάσωσή τους από ένα αλιευτικό σκάφος, 5 Ιούν 2014. FacebookTwitter Σύριοι πρόσφυγες σε ένα ιταλικό ναυτικό πλοίο μετά τη διάσωσή τους από ένα αλιευτικό σκάφος, 5 Ιούν 2014. FacebookTwitter Σύριοι πρόσφυγες ξαπλωμένοι σε ένα ιταλικό ναυτικό πλοίο μετά τη διάσωσή τους από ένα αλιευτικό σκάφος, 5 Ιούν 2014. FacebookTwitter Αφρικανοί αιτούντες άσυλο διασώθηκαν από σκάφη του ιταλικού ναυτικού 8 Ιουνίου 2014. FacebookTwitter Αφρικανοί αιτούντες άσυλο διασώθηκαν ενώ επέβαιναν σε φουσκωτά από καουτσούκ, 8 Ιουνίου 2014. FacebookTwitter Αφρικανοί αιτούντες άσυλο διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε σκάφος του ιταλικού ναυτικού 8 Ιουνίου, 2014. FacebookTwitter Αφρικανοί πάνω στο ιταλικό πλοίο, αμέσως μετά την επιχείρηση διάσωσης 7 Ιουνίου, 2014. FacebookTwitter Ένας Αφρικανός στο ιταλικό πλοίο, λίγο μετά τη διάσωσή του 8 Ιουνίου, 2014. FacebookTwitter Μια μητέρα και το παιδί της σε ένα ιταλικό ναυτικό πλοίο μετά από επιχείρηση διάσωσης 443 προσφύγων από τη Συρία, 5 Ιουνίου 2014. FacebookTwitter Εγκαταλελειμμένα σκάφη σε νεκροταφείο στη Λαμπεντούζα, 29 Μαΐου 2014
Bλέπω ότι χρησιμοποιείτε συνεχώς τον όρο "αιτούντες άσυλο". Πότε και πού αιτήθηκαν το άσυλο; Μέσα στη θάλασσα πριν καν μπουν στην Ιταλία; Ή μήπως υποθέτετε ότι όλοι τους ΘΑ ζητήσουν άσυλο;
Απο το να φέρεις εδω ανθρώπους που δεν εχουν ελπίδα και εμείς δεν μπορούμε να τους στηρίξουμε με δουλεια κτλ (και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν μπορει να στηρίξει όσους έρθουν) καλύτερα να βγάζαμε ενα ευρωπαϊκό fund να δίνεται και να επενδύεται σε υποδομές για την καλυτέρευση των ζώων τους.
Συναντησα εναν αντρα πριν 2 μηνες ταξιδευοντας στην Ιταλια. Καθοταν στο διπλανο καθισμα του αεροπλανου και πιασαμε σιγα σιγα την συζητηση, σε τυπικο βαθμο, για το ταξιδι μας, και τα λοιπα. Του ειπα οτι παω να επισκεφθω την αδερφη μου, και εκεινος μου ειπε οτι θα πηγαινε Ιταλια για να αλλαξει αεροπλανο και να συνεχισει προς Νορβηγια. Μου ελεγε συνεχως για το ποσο χαρουμενος ηταν που εφυγε απο την Ελλαδα, οπως εφυγε και απο την Τουρκια, οπως θα εφευγε και απο την Ιταλια, και τον ρωτησα γιατι. Η απαντηση που πηρα με συνταραξε. Μου ειπε οτι πριν 2 βδομαδες επιχειρησε με αλλους 7 Συριους να ταξιδεψει με μια μικρη βαρκα απο την Τουρκια στην Κω και η βαρκα βουλιαξε και εκεινος ηταν ενας απο τους 3 επιζησαντες. Ειχα μεινει συξυλος. Δεν ηξερα τι να απαντησω. Τον ρωτησα μονο τι σκοπευε να κανει στην Νορβηγια και αν ειχε καποιον να τον φιλοξενησει και μου ειπε οτι θα πηγαινε να βρει δουλεια ως οδοντιατρος. Δεν εχω ζησει πολεμο, δεν ξερω τι σημαινει. Αλλιως ειναι να τα ακους απο την τηλεοραση, να διαβαζεις αρθρα στο ιντερνετ, κι αλλιως να συναντας ανθρωπους και να το βιωνεις μεσα απο τις διηγησεις τους.
Eπείγει ο Ευρωπαϊκός νότος να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ το θέμα των προσφύγων να πάψει να αφορά τις χώρες υποδοχής τους και μόνον Ιταλία,Ισπανία,Ελλάδα κλπ και να γίνει θέμα της ΕΕ με συνολική αντιμετώπιση του θέματος.
Απερίγραπτος πόνος και ταυτόχρονα ελπίδα στα μάτια αυτών των ανθρώπων, ψάχνουν τη γη της επαγγελίας αλλά το μόνο που θα αλλάξει είναι o εκμεταλλευτής τους, τουλάχιστον θα αφήσουν πίσω τα ολοκληρωτικά αυταρχικά καθεστώτα
σχόλια