ΚΙΝΗΣΗ

Τα πρώτα ελληνικά μεταλλικά παπιγιόν είναι η γραβάτα των χίψτερ

Τα πρώτα ελληνικά μεταλλικά παπιγιόν είναι η γραβάτα των χίψτερ Facebook Twitter
Η ιδέα της Στέλλας και του Κώστα να φτιάξουν μεταλλικά παπιγιόν ξεκίνησε σαν αστείο.
0

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το παπιγιόν είναι η γραβάτα των χίψτερ. Είνα ένα από τα βασικά αξεσουάρ μαζί με τα μυωπικά γιαλιά, τις τιράντες, τα ποδήλατα. Και τα μουστάκια. Αν και οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας το παπιγιόν με κάτι πολύ επίσημο, που αρμόζει μόνο σε ιδιαίτερες στυλιστικά περιπτώσεις, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Η ιδέα της Στέλλας και του Κώστα να φτιάξουν μεταλλικά παπιγιόν ξεκίνησε σαν αστείο. «Δε θυμόμαστε ακριβώς πότε και πώς, όμως άρχισε να γίνεται συχνό θέμα συζήτησης μέχρι να πάρουμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του. Η δημιουργία και η κατασκευή διάφορων πραγμάτων σε προσωπικό επίπεδο υπήρχε πάντα στη ζωή μας. Μας αρέσει να φτιάχνουμε πράγματα που σχεδιάζουμε μόνοι μας, από ρούχα μέχρι έπιπλα, και να τα κάνουμε όπως τα έχουμε φανταστεί», λένε οι εμπνευστές των Zalu Metal Bowties.

Όλα τα παπιγιόν συνοδεύονται με το ύφασμα που επιλέγει κάποιος, αλλά μπορεί να προσθέσει όσα θέλει στην αγορά του και να τα αλλάζει εύκολα και γρήγορα.

Βλέποντας ότι πλέον στο χώρο της μόδας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται αντισυμβατικά υλικά ο Κώστας, ο οποίος ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών στο Περιστέρι, έκανε ως πρώτη σκέψη να εκμεταλλευτεί τις δεξιότητες του και να φτιάξει το πρώτο μεταλλικό παπιγιόν ενώ η Στέλλα, που έχει ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας, πήγε την ιδέα ένα βήμα παραπέρα ράβωντας υφάσματα που εφαρμόζουν πάνω στο παπιγιόν με velcro.

Τα πρώτα ελληνικά μεταλλικά παπιγιόν είναι η γραβάτα των χίψτερ Facebook Twitter
Η Στέλλα, που έχει ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας, πήγε την ιδέα ένα βήμα παραπέρα ράβωντας υφάσματα που εφαρμόζουν πάνω στο παπιγιόν με velcro. Φωτο: Ελένη Μήτσιου (@elmitsiou)

«Aρχικά σχεδιάσαμε τα παπιγιόν και αφού επιλέξαμε τα σχέδια που θα χρησιμοποιηθούν στη συλλογή τα μεταφέραμε στον υπολογιστή όπου τα επεξεργαστήκαμε γραφιστικά. Στη συνέχεια μελετήσαμε τα μέταλλα που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και καταλήξαμε στο αλουμίνιο. Το αλουμίνιο είναι ένα μέταλλο με χαρακτηριστικά χαμηλή πυκνότητα και επομένως ελάχιστο βάρος, έχει εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση, αλλά κυρίως είναι ένα απολύτως ανακυκλώσιμο οικολογικό υλικό.

Με επεξεργασία laser κόψαμε τα παπιγιόν, τα οποία λειάναμε και γυαλίσαμε στο χέρι. Στη συνέχεια τα βάψαμε με τη μέθοδο της ηλεκτροστατικής βαφής, μέθοδο που διασφαλίζει την αντοχή τους ενάντια στη διάβρωση, τα θωρακίζει και βελτιώνει το αισθητικό αποτέλεσμα. Έπειτα, πάλι χειροποίητα, ράψαμε λάστιχο, κούμπωμα, ετικέτα καθώς και όλα τα υφάσματα που ντύνουν το παπιγιόν», μας εξηγούν.

Η πρώτη τους συλλογή αποτελείται από 6 βασικά σχέδια, τα οποία βγαίνουν σε δύο μεγέθη. Το κάθε παπιγιόν έχει ένα όνομα. Η φετινή μας συλλογή λέγεται «Γίγαντες» και κάθε παπιγιόν φέρει το μυθολογικό όνομα κάποιου γίγαντα. Τα μεγάλα παπιγιόν μπορούν να φορεθούν από άντρες και γυναίκες, ενώ τα μικρά παπιγιόν είναι κυρίως γυναικεία και παιδικά. «Εμείς το φοράμε και στο σκυλάκι μας, την Κάρμα», λένε.  Τα χρώματα που έχουν επιλέξει για τους «Γίγαντες» είναι μαύρο (jet black), μπλε (cobalt blue), κόκκινο (wine red), χακί (olive green), καφέ σοκολατί (olive brown), κίτρινο (golden yellow) και ανοιχτό ασημί (white aluminium). «Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί, γιατί έχουμε μεγάλη ποικιλία στα υφάσματα που ντύνουν το παπιγιόν. Άρα έχοντας ένα παπιγιόν μπορείς να το συνδυάσεις με πάνω από 20 επιλογές υφασμάτων».

Τα πρώτα ελληνικά μεταλλικά παπιγιόν είναι η γραβάτα των χίψτερ Facebook Twitter
«Εμείς το φοράμε και στο σκυλάκι μας, την Κάρμα», λένε. Φωτο: Ελένη Μήτσιου (@elmitsiou)
Τα πρώτα ελληνικά μεταλλικά παπιγιόν είναι η γραβάτα των χίψτερ Facebook Twitter
Το κάθε παπιγιόν έχει ένα όνομα. Η φετινή μας συλλογή λέγεται «Γίγαντες» και κάθε παπιγιόν φέρει το μυθολογικό όνομα κάποιου γίγαντα. Φωτο: Ελένη Μήτσιου (@elmitsiou)

Τα υφάσματα που εφαρμόζουν πάνω στο παπιγιόν είναι ραμμένα στο χέρι, με αυτοκόλλητο σκρατς στο πίσω μέρος για να μπορούν να εναλλάσονται. «Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να αλλάζεις look στο παπιγιόν σου καθώς και να το συνδυάζεις με περισσότερα ρούχα αφού σου δίνεται η επιλογή να αλλάξεις το κυρίως ύφασμα. Όλα τα παπιγιόν συνοδεύονται με το ύφασμα που επιλέγει κάποιος, αλλά μπορεί να προσθέσει όσα θέλει στην αγορά του και να τα αλλάζει εύκολα και γρήγορα», μου εξηγεί η Στέλλα.

«Αυτό που θέλουμε να προσδώσουμε εμείς στα παπιγιόν δημιουργώντας με μέταλλο είναι ένα βιομηχανικό στυλ. Γι' αυτό παίξαμε με σχέδια που ξεφεύγουν από το καθιερωμένο σχέδιο του παπιγιόν, βάλαμε χρώματα και δώσαμε την επιλογή να συνδυαστεί με πιο casual υφάσματα όπως τζιν, δερματίνη και μονόχρωμα ελαστικά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να εντυπωσιάσει και σε επίσημο ντύσιμο. Σίγουρα δίνει ένα πιο μοντέρνο χαρακτήρα σε ένα κατ'εξοχήν κλασικό κομμάτι. Σε κάθε περίπτωση το παπιγιόν είναι ένα αξεσουάρ που δεν περνάει απαρατήρητο και μπορεί να μεταμορφώσει μία εμφάνιση, είτε φορεθεί με τζιν και sneakers είτε με κλασικό κουστούμι».

Τα πρώτα ελληνικά μεταλλικά παπιγιόν είναι η γραβάτα των χίψτερ Facebook Twitter
Φωτο: Ελένη Μήτσιου (@elmitsiou)
Τα πρώτα ελληνικά μεταλλικά παπιγιόν είναι η γραβάτα των χίψτερ Facebook Twitter
Τα υφάσματα που εφαρμόζουν πάνω στο παπιγιόν είναι ραμμένα στο χέρι, με αυτοκόλλητο σκρατς στο πίσω μέρος για να μπορούν να εναλλάσονται. Φωτο: Ελένη Μήτσιου (@elmitsiou)

Info:

Τα Zalu Metal Bowties μπορείτε να τα βρείτε στο www.zalu.gr και στο facebook @ZaluMetalBowties.

Μόδα & Στυλ
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Μόδα & Στυλ / Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Ο Marc Jacobs υπογράφει το τεύχος Δεκεμβρίου της αμερικανικής «Vogue», κατακτώντας άλλη μια πρωτιά στην παθιασμένη καριέρα του, που ταυτίστηκε με επιδείξεις-υπερθεάματα, το grunge των ’90s και το fusion της πολυτελούς μόδας με την τέχνη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ode to socks: Δείξε μου τις κάλτσες σου να σου πω ποιος είσαι

Radio Lifo / Δείξε μου τις κάλτσες σου να σου πω ποιος είσαι

Πότε ακριβώς οι κάλτσες, από ασήμαντη λεπτομέρεια, έγιναν οι πρωταγωνίστριες στο ντύσιμο; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Ξένια Βανικιώτη, τη δημιουργό της πιο δημοφιλούς ελληνικής εταιρείας cool καλτσών, της Ode to socks.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Άνοιξη του 2025

Μόδα & Στυλ / Άνοιξη 2025: Τα ντεφιλέ δεν κράτησαν χαμηλό προφίλ

Στα ατέλειωτα χιλιόμετρα πασαρέλας των περασμένων ημερών, η χειροποίητη δεξιοτεχνία, η πυκνή σημειολογία, οι μεταγραφές και οι επέτειοι προσέφεραν συγκινήσεις σε μια μεταβατική περίοδο για το σύνολο της βιομηχανίας του high fashion.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
We Will Always Have London: Η νέα καμπάνια του οίκου Gucci πρωταγωνιστεί η Debbie Harry

Μόδα & Στυλ / Η Nan Goldin φωτογραφίζει την Debbie Harry για τη νέα καμπάνια του οίκου Gucci

Η Debbie Harry και η Kelsey Lu, φωτογραφημένες από την οραματίστρια Nan Goldin, είναι οι πρωταγωνίστριες μιας ιστορίας ανθρώπων, τόπων και στιγμών: μια ωδή στη διαχρονική γοητεία του Λονδίνου και τη βαθιά σύνδεση του Οίκου με την πόλη.
THE LIFO TEAM
Το μέλλον της μόδας; Ρούχα από ανθρώπινα μαλλιά

Μόδα & Στυλ / Ρούχα από ανθρώπινα μαλλιά: Το μέλλον της μόδας;

Η Zsofia Kollar, ιδρύτρια της εταιρείας Human Material Loop, εξηγεί στη LiFO πώς φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τα ρούχα μας, επαναπροσδιορίζοντας αυτό που εννοούμε όταν λέμε «ύφασμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ