Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Η εντυπωσιακά νεαρή σεφ, που θα σου σερβίρει η ίδια το μεγάλο μπολ με τη μακαρονάδα της επιλογής σου στο πάσο της ανοιχτής κουζίνας της, σπούδασε στα 18 της στην απαιτητική σχολή Gordon Bleu. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στις μεγάλες πείνες, όταν θες να φας και να χορτάσεις, να ευχαριστηθείς και να πάρεις δυνάμεις για να συνεχίσεις η ικανοποίηση πολύ συχνά έρχεται από ένα βαθύ πιάτο μακαρόνια με την αγαπημένη σου σάλτσα και πολύ τυρί.


«Είμαστε μακαρονάδες», αγαπάμε τα μακαρόνια εμείς οι Έλληνες κι έτσι δεν σου κάνει εντύπωση που και αυτή η αγάπη μας, αυτή η γαστριμαργική και κάτι παραπάνω ανάγκη μας, έγινε concept και καταγράφηκε στην αντίστοιχη σκηνή της Αθήνας, συγκεκριμένα στο Αλ3ξ, τo μικρό ενδιαφέρον Fresh Pasta Bar της σεφ Άλεξ Βασιλάτου που άνοιξε πριν από λίγες μέρες στην πλατεία Δεξαμενής.


Αυτό ακριβώς θα απολαύσεις εδώ, ένα βαθύ πιάτο μακαρόνια (για να είμαστε ακριβείς, ένα μεγάλο μπολ, χαρακτηριστικό σκεύος της εποχής και σήμα κατατεθέν της γενιάς Z), χωρίς σαλάτα δίπλα, ψωμί ή γλυκό μετά, μόνο με κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα, την μπίρα ή το αναψυκτικό σου.

Με τα ονόματα η σεφ σαν να κλείνει το μάτι στον πελάτη, που τη βλέπει να προετοιμάζει το πιάτο της επιλογής του στην κουζίνα της, συνομιλεί μαζί της και απολαμβάνει τα μακαρόνια του φρέσκα και αχνιστά, ακριβώς όπως πρέπει να σερβίρονται.


Εδώ έρχεσαι για να χορτάσεις γρήγορα και νόστιμα, η πείνα απαιτεί γρήγορη ικανοποίηση και εδώ σε 5-7 λεπτά τρως πολύ ωραία και συνεχίζεις για τη δουλειά, το σπίτι ή τη βόλτα. Οι ώρες λειτουργίας του στοχεύουν ακριβώς σε αυτό: το pasta bar είναι ανοιχτό 1-8 μ.μ., καλύπτοντας μεσημεριανές και βραδινές πείνες, αλλά και τους μαγειρικά «ανήσυχους» ή σπιτόγατους που θα αγοράσουν από δω τα φρέσκα ζυμαρικά και, αν θέλουν, και τη σάλτσα τους, για να τα συνθέσουν αργότερα οι ίδιοι στο σπίτι τους, το πιο πιθανό μπροστά στην οθόνη τους.

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Εδώ έρχεσαι για να χορτάσεις γρήγορα και νόστιμα, η πείνα απαιτεί γρήγορη ικανοποίηση και εδώ σε 5-7 λεπτά τρως πολύ ωραία και συνεχίζεις για τη δουλειά, το σπίτι ή τη βόλτα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η εντυπωσιακά νεαρή σεφ, που θα σου σερβίρει η ίδια το μεγάλο μπολ με τη μακαρονάδα της επιλογής σου στο πάσο της ανοιχτής κουζίνας της, σπούδασε στα 18 της στην απαιτητική σχολή Gordon Bleu, στα 19 της μαγείρευε εξασκούμενη στην τεράστια κουζίνα του Gordon Ramsay στο Savoy Grill του ομώνυμου λονδρέζικου ξενοδοχείου και στα 20 στη μικρή κουζίνα του περίφημου Mavromatis στο Παρίσι, με μερικές ενδιάμεσες στάσεις στην Αθήνα ως private chef.

Και αν το βιογραφικό δείχνει την «τρεχάλα» που έριξε από τότε που τελείωσε το σχολείο, το μικρό εστιατόριό της αποκαλύπτει όχι μόνο πόσο νέα είναι ακόμα αλλά και τη στενή, όμορφη σχέση με τον πατέρα της που κρατά το ταμείο και φροντίζει τα ποτά στο μαγαζί.


Πολύτιμη βοήθεια ο μπαμπάς Νικόλας Βασιλάτος στη θέση «γενικών καθηκόντων», τρυφερή νότα το logo που σχεδιάστηκε από την Κεφαλονίτισσα γιαγιά που ακόμα θυμάται πόσο λάτρευε η Αλεξάνδρα τα μακαρόνια από μικρή. Στο έβγα της κρίσης απαιτείται συσπείρωση και το Αλ3ξ έγινε οικογενειακή υπόθεση.


Ο κατάλογος εποχικός (αφήνει τα ψαρικά για το καλοκαίρι, τότε που θα γεμίσουν και τα 2-3 τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της περίφημης πλατείας της Δεξαμενής), με ελληνικές νότες, όπως τα ενδιαφέροντα τυριά που νοστιμίζουν ξεχωριστά την κάθε μακαρονάδα της Άλεξ Βασιλάτου.

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Όλα τα ζυμαρικά φτιάχνονται με το κίτρινο αλεύρι Λήμνου, λίγο σιμιγδάλι και φρέσκα αυγά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Όλα τα ζυμαρικά φτιάχνονται με το κίτρινο αλεύρι Λήμνου, λίγο σιμιγδάλι και φρέσκα αυγά. Κάθε μακαρονάδα έχει το δικό της περίεργο όνομα. Η ναπολιτέν μεταλλάσσεται σε μια καυτερή Κλεοπάτρα με σάλτσα από φουρνιστές ντομάτες, η μπολονέζ με τον κιμά μετονομάζεται σε «Κλασικός» μετά την προσθήκη του στραγγιστού γιαουρτιού, το Τρουφάκι δεν είναι γλυκό αλλά κοχυλάκια με μανιτάρια, τρούφα και είναι μαγειρεμένο με γάλα, το Γ(ε)μάτο με το βοδινό απογειώνεται με την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας.


Με τα ονόματα η σεφ σαν να κλείνει το μάτι στον πελάτη –και αυτό είναι τόσο όμορφο γιατί η Αλεξ χαμογελάει πάντα‒ που τη βλέπει να προετοιμάζει το πιάτο της επιλογής του στην κουζίνα της, συνομιλεί μαζί της και απολαμβάνει τα μακαρόνια του φρέσκα και αχνιστά, ακριβώς όπως πρέπει να σερβίρονται, και όχι χλιαρά, όπως σε μερικά εστιατόρια όπου η κουζίνα απέχει περισσότερο από ένα μέτρο από τον σεφ και τις φωτιές του.


Δοκιμάσαμε τρεις μακαρονάδες και θα επιστρέψουμε για να δοκιμάσουμε και τις χειμωνιάτικες με τον κιμά και το βοδινό κρέας –το Γ(ε)μάτο μάς κέντρισε την περιέργεια με την αναφορά εσπρέσο στον κατάλογο!‒, αλλά ξεχωρίσαμε τα ριγκατόνι «Βελούδο» με τέσσερα ελληνικά τυριά (μελίχλωρο Λήμνου, αρσενικό Νάξου, κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας και φέτα) που για μας θα αποτελέσει λόγο να ανηφορίσουμε ξανά προς Κολωνάκι.

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Πολύτιμη βοήθεια ο μπαμπάς Νικόλας Βασιλάτος στη θέση «γενικών καθηκόντων». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ρώτησα από περιέργεια τη σεφ Βασιλάτου πώς και αποφάσισε να συμπεριλάβει τόσα ελληνικά τυριά ΠΟΠ στο ιταλικό, ας πούμε, pasta bar της και η απάντησή της με έκανε να φύγω χαμογελώντας αισιόδοξα αρχές του 2019:

«Είμαστε η γενιά που μεγάλωσε μέσα στην κρίση, ακούγοντας στα σπίτια μας και συζητώντας στο σχολείο και στις παρέες μας διάφορά αρνητικά και δυσάρεστα για την Ελλάδα. Η ανάγκη μας να ακούσουμε κάτι θετικό, κάτι επιτυχημένο, μας οδήγησε σε έναν περίεργο "πατριωτισμό" και μια διάθεση να λάμψει, εκτός από εμάς τους ίδιους, και η χώρα μας μέσα από τη δουλειά μας. Eγώ, ας πούμε, θέλω το μενού μου να μυρίζει Ελλάδα...».


Η καινούργια γενιά πάντα μας σώζει στο τέλος; A, ναι, είναι και η μόνη φορά που δεν χρειάστηκε να ζητήσω επιπλέον τυρί για τα μακαρόνια μου.

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Είναι η μόνη φορά που δεν χρειάστηκε να ζητήσω επιπλέον τυρί για τα μακαρόνια μου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Αλ3ξ, The Fresh Pasta Bar,  πλατεία Δεξαμενής 3. Τηλ.: 210 364 4142. Ώρες λειτουργίας: 1-8 μ.μ. Δεν γίνονται κρατήσεις.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM