Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Η εντυπωσιακά νεαρή σεφ, που θα σου σερβίρει η ίδια το μεγάλο μπολ με τη μακαρονάδα της επιλογής σου στο πάσο της ανοιχτής κουζίνας της, σπούδασε στα 18 της στην απαιτητική σχολή Gordon Bleu. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στις μεγάλες πείνες, όταν θες να φας και να χορτάσεις, να ευχαριστηθείς και να πάρεις δυνάμεις για να συνεχίσεις η ικανοποίηση πολύ συχνά έρχεται από ένα βαθύ πιάτο μακαρόνια με την αγαπημένη σου σάλτσα και πολύ τυρί.


«Είμαστε μακαρονάδες», αγαπάμε τα μακαρόνια εμείς οι Έλληνες κι έτσι δεν σου κάνει εντύπωση που και αυτή η αγάπη μας, αυτή η γαστριμαργική και κάτι παραπάνω ανάγκη μας, έγινε concept και καταγράφηκε στην αντίστοιχη σκηνή της Αθήνας, συγκεκριμένα στο Αλ3ξ, τo μικρό ενδιαφέρον Fresh Pasta Bar της σεφ Άλεξ Βασιλάτου που άνοιξε πριν από λίγες μέρες στην πλατεία Δεξαμενής.


Αυτό ακριβώς θα απολαύσεις εδώ, ένα βαθύ πιάτο μακαρόνια (για να είμαστε ακριβείς, ένα μεγάλο μπολ, χαρακτηριστικό σκεύος της εποχής και σήμα κατατεθέν της γενιάς Z), χωρίς σαλάτα δίπλα, ψωμί ή γλυκό μετά, μόνο με κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα, την μπίρα ή το αναψυκτικό σου.

Με τα ονόματα η σεφ σαν να κλείνει το μάτι στον πελάτη, που τη βλέπει να προετοιμάζει το πιάτο της επιλογής του στην κουζίνα της, συνομιλεί μαζί της και απολαμβάνει τα μακαρόνια του φρέσκα και αχνιστά, ακριβώς όπως πρέπει να σερβίρονται.


Εδώ έρχεσαι για να χορτάσεις γρήγορα και νόστιμα, η πείνα απαιτεί γρήγορη ικανοποίηση και εδώ σε 5-7 λεπτά τρως πολύ ωραία και συνεχίζεις για τη δουλειά, το σπίτι ή τη βόλτα. Οι ώρες λειτουργίας του στοχεύουν ακριβώς σε αυτό: το pasta bar είναι ανοιχτό 1-8 μ.μ., καλύπτοντας μεσημεριανές και βραδινές πείνες, αλλά και τους μαγειρικά «ανήσυχους» ή σπιτόγατους που θα αγοράσουν από δω τα φρέσκα ζυμαρικά και, αν θέλουν, και τη σάλτσα τους, για να τα συνθέσουν αργότερα οι ίδιοι στο σπίτι τους, το πιο πιθανό μπροστά στην οθόνη τους.

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Εδώ έρχεσαι για να χορτάσεις γρήγορα και νόστιμα, η πείνα απαιτεί γρήγορη ικανοποίηση και εδώ σε 5-7 λεπτά τρως πολύ ωραία και συνεχίζεις για τη δουλειά, το σπίτι ή τη βόλτα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Η εντυπωσιακά νεαρή σεφ, που θα σου σερβίρει η ίδια το μεγάλο μπολ με τη μακαρονάδα της επιλογής σου στο πάσο της ανοιχτής κουζίνας της, σπούδασε στα 18 της στην απαιτητική σχολή Gordon Bleu, στα 19 της μαγείρευε εξασκούμενη στην τεράστια κουζίνα του Gordon Ramsay στο Savoy Grill του ομώνυμου λονδρέζικου ξενοδοχείου και στα 20 στη μικρή κουζίνα του περίφημου Mavromatis στο Παρίσι, με μερικές ενδιάμεσες στάσεις στην Αθήνα ως private chef.

Και αν το βιογραφικό δείχνει την «τρεχάλα» που έριξε από τότε που τελείωσε το σχολείο, το μικρό εστιατόριό της αποκαλύπτει όχι μόνο πόσο νέα είναι ακόμα αλλά και τη στενή, όμορφη σχέση με τον πατέρα της που κρατά το ταμείο και φροντίζει τα ποτά στο μαγαζί.


Πολύτιμη βοήθεια ο μπαμπάς Νικόλας Βασιλάτος στη θέση «γενικών καθηκόντων», τρυφερή νότα το logo που σχεδιάστηκε από την Κεφαλονίτισσα γιαγιά που ακόμα θυμάται πόσο λάτρευε η Αλεξάνδρα τα μακαρόνια από μικρή. Στο έβγα της κρίσης απαιτείται συσπείρωση και το Αλ3ξ έγινε οικογενειακή υπόθεση.


Ο κατάλογος εποχικός (αφήνει τα ψαρικά για το καλοκαίρι, τότε που θα γεμίσουν και τα 2-3 τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο της περίφημης πλατείας της Δεξαμενής), με ελληνικές νότες, όπως τα ενδιαφέροντα τυριά που νοστιμίζουν ξεχωριστά την κάθε μακαρονάδα της Άλεξ Βασιλάτου.

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Όλα τα ζυμαρικά φτιάχνονται με το κίτρινο αλεύρι Λήμνου, λίγο σιμιγδάλι και φρέσκα αυγά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Όλα τα ζυμαρικά φτιάχνονται με το κίτρινο αλεύρι Λήμνου, λίγο σιμιγδάλι και φρέσκα αυγά. Κάθε μακαρονάδα έχει το δικό της περίεργο όνομα. Η ναπολιτέν μεταλλάσσεται σε μια καυτερή Κλεοπάτρα με σάλτσα από φουρνιστές ντομάτες, η μπολονέζ με τον κιμά μετονομάζεται σε «Κλασικός» μετά την προσθήκη του στραγγιστού γιαουρτιού, το Τρουφάκι δεν είναι γλυκό αλλά κοχυλάκια με μανιτάρια, τρούφα και είναι μαγειρεμένο με γάλα, το Γ(ε)μάτο με το βοδινό απογειώνεται με την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας.


Με τα ονόματα η σεφ σαν να κλείνει το μάτι στον πελάτη –και αυτό είναι τόσο όμορφο γιατί η Αλεξ χαμογελάει πάντα‒ που τη βλέπει να προετοιμάζει το πιάτο της επιλογής του στην κουζίνα της, συνομιλεί μαζί της και απολαμβάνει τα μακαρόνια του φρέσκα και αχνιστά, ακριβώς όπως πρέπει να σερβίρονται, και όχι χλιαρά, όπως σε μερικά εστιατόρια όπου η κουζίνα απέχει περισσότερο από ένα μέτρο από τον σεφ και τις φωτιές του.


Δοκιμάσαμε τρεις μακαρονάδες και θα επιστρέψουμε για να δοκιμάσουμε και τις χειμωνιάτικες με τον κιμά και το βοδινό κρέας –το Γ(ε)μάτο μάς κέντρισε την περιέργεια με την αναφορά εσπρέσο στον κατάλογο!‒, αλλά ξεχωρίσαμε τα ριγκατόνι «Βελούδο» με τέσσερα ελληνικά τυριά (μελίχλωρο Λήμνου, αρσενικό Νάξου, κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας και φέτα) που για μας θα αποτελέσει λόγο να ανηφορίσουμε ξανά προς Κολωνάκι.

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Πολύτιμη βοήθεια ο μπαμπάς Νικόλας Βασιλάτος στη θέση «γενικών καθηκόντων». Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ρώτησα από περιέργεια τη σεφ Βασιλάτου πώς και αποφάσισε να συμπεριλάβει τόσα ελληνικά τυριά ΠΟΠ στο ιταλικό, ας πούμε, pasta bar της και η απάντησή της με έκανε να φύγω χαμογελώντας αισιόδοξα αρχές του 2019:

«Είμαστε η γενιά που μεγάλωσε μέσα στην κρίση, ακούγοντας στα σπίτια μας και συζητώντας στο σχολείο και στις παρέες μας διάφορά αρνητικά και δυσάρεστα για την Ελλάδα. Η ανάγκη μας να ακούσουμε κάτι θετικό, κάτι επιτυχημένο, μας οδήγησε σε έναν περίεργο "πατριωτισμό" και μια διάθεση να λάμψει, εκτός από εμάς τους ίδιους, και η χώρα μας μέσα από τη δουλειά μας. Eγώ, ας πούμε, θέλω το μενού μου να μυρίζει Ελλάδα...».


Η καινούργια γενιά πάντα μας σώζει στο τέλος; A, ναι, είναι και η μόνη φορά που δεν χρειάστηκε να ζητήσω επιπλέον τυρί για τα μακαρόνια μου.

Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα Facebook Twitter
Είναι η μόνη φορά που δεν χρειάστηκε να ζητήσω επιπλέον τυρί για τα μακαρόνια μου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Αλ3ξ, The Fresh Pasta Bar,  πλατεία Δεξαμενής 3. Τηλ.: 210 364 4142. Ώρες λειτουργίας: 1-8 μ.μ. Δεν γίνονται κρατήσεις.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ