The Cooler

Facebook Twitter
0


Βασισμένο σε αλήθινή ιστορία.

Ο Cooler είναι αυτός που θα του προτείνεις να έρθει σε ένα νέο εστιατόριο, ενώ ξέρεις ότι θα το μετανιώσεις. Έχεις καιρό να του προτείνεις κάτι κι έχεις απωθήσει το γεγονός ότι είναι ο Cooler – ακόμα χειρότερα, μπορεί να νομίζεις ότι θα έχει αλλάξει.

Ο Cooler δεν απορρίπτει προσκλήσεις. Όχι από ευγένεια, αλλά επειδή δεν τον καλούν συχνά.

Ο Cooler παρκάρει ένα μισάωρο μακριά από το εστιατόριο γιατί το να πληρώσει πάρκινγκ του φαίνεται εξωφρενικό. Όταν θα μπει στην αίθουσα θα του πεις όλο χαρά «ωραία δεν είναι;» προσπαθώντας να ανεβάσεις τη διάθεση. Ο Cooler θα ρίξει μια ματιά στο ταβάνι και θα πει «καλά είναι» ενώ αυτό που ψάχνει είναι αν έχει διαθέσιμες γυναίκες. Εσύ θα ξαναθυμηθείς γιατί είχες καιρό να βγεις μαζί του.

O Cooler δε θα ρίξει ούτε ματιά στο σερβιτόρο, εκτός αν ο σερβιτόρος είναι διαθέσιμη γυναίκα. Δε θα εντυπωσιαστεί από το μεγάλο όνομα που υπογράφει το μενού ή ούτε από τον φούρνο με ξύλα. Όχι επειδή είναι σνομπ, αλλά επειδή δεν έχει ιδέα ποιος είναι αυτός ο σεφ κι επίσης, φούρνους με ξύλα είχε και στο χωριό του (όχι μεταφορικά).

Ο Cooler θα μελετήσει αμίλητος τον κατάλογο λες και πρόκειται να δώσει εξετάσεις. Δεν θα του αρέσει τίποτα, εκτός κι αν υπάρχει το φαγητό που του έφτιαχνε η μαμά του όταν είχε πυρετό. Δεν θα αναγνωρίσει τα μισά συστατικά του καταλόγου αλλά δε θα ρωτήσει να μάθει γιατί νομίζει ότι τα ξέρει. Αν δεν έχεις βαρεθεί ήδη, μπορείς να τον ρωτήσεις τι είναι η salsa verde. Θα σου πει ότι είναι κέτσαπ με μαγιονέζα και θα το λέει στα σοβαρά.

Ο Cooler θα κάνει πολλές ερωτήσεις στο σερβιτόρο γιατί νομίζει ότι είναι εκλεκτικός. Τελικά θα παραγγείλει κάτι που δεν υπάρχει στον κατάλογο. Ο ευγενικός σερβιτόρος μπορεί να του προτείνει ένα συνδυασμό από αυτά που υπάρχουν. Θα το δεχτεί με συγκαταβατικότητα αυτοκράτορα.

Όσο περιμένετε το φαγητό θα πει πόσο ακριβά είναι όλα. Εσύ δεν θα ξέρεις τι να πεις γιατί ο λόγος που σου αρέσει το εστιατόριο είναι η σχέση ποιότητας-τιμής. Δεν τολμάς να προτείνεις να πάρετε και κρασί. Τελικά ο Cooler θα το προτείνει μόνος του, απαιτώντας να είναι αυτός που θα το διαλέξει, λέγοντας ότι «αφού δε θα φάμε καλά, τουλάχιστον ας πιούμε», συντρίβοντας οριστικά κάθε πιθανότητα διασκέδασης. Η επιλογή του κρασιού θα γίνει με γνώμονα την γεωγραφική του εγγύτητα με το χωριό του.

Όταν θα έρθει το πρώτο πιάτο θα γουρλώσει τα μάτια και θα πει «ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ;» Αυτό το βιολί θα συνεχιστεί και την ώρα που θα το καταβροχθίζει χωρίς να προσέχει τι τρώει, ενώ κάνει υπολογισμούς για το πόσο κοστίζει κάθε μπουκιά. Αν του πεις «μα η ζύμη είναι πολύ καλή» θα πει «σιγά το δύσκολο» ενώ δεν έχει μαγειρέψει ποτέ στη ζωή του. Στο σπίτι του έχει έναν καταψύκτη γεμάτο με φαγητά της μαμάς του.

Όταν εσύ είσαι στη δεύτερη μπουκιά αυτός το έχει φάει όλο και κοιτάζει επίμονα το πιάτο σου. Αν δεν προσφερθείς να του δώσεις, θα το ζητήσει μόνος του. Εσύ μπορεί να σκέφτεσαι ότι τρως ένα καταπληκτικό φαγητό, αλλά δε θα το πεις. Αυτός θα πει ότι έχει φάει καλύτερα. Αν ρωτήσεις που, θα σου πει μια ταβέρνα –που αλλού; Στο χωριό του.

Την άλλη μέρα θα σου πει εμπιστευτικά «συγνώμη που σου το λέω, αλλά το χθεσινό εστιατόριο ήταν εντελώς μάπα». Εσύ θα υποσχεθείς σιωπηλά να μην φας ποτέ ξανά μαζί του.


The Cooler

Στην ταινία του 2003, ο Cooler είναι ένας άντρας με τόσο κακή αύρα, που χαλάει την διάθεση όλων όπου εμφανίζεται. Η μοναδική του ιδιότητα θα τον κάνει απαραίτητο σε ένα καζίνο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ