The Cooler

Facebook Twitter
0


Βασισμένο σε αλήθινή ιστορία.

Ο Cooler είναι αυτός που θα του προτείνεις να έρθει σε ένα νέο εστιατόριο, ενώ ξέρεις ότι θα το μετανιώσεις. Έχεις καιρό να του προτείνεις κάτι κι έχεις απωθήσει το γεγονός ότι είναι ο Cooler – ακόμα χειρότερα, μπορεί να νομίζεις ότι θα έχει αλλάξει.

Ο Cooler δεν απορρίπτει προσκλήσεις. Όχι από ευγένεια, αλλά επειδή δεν τον καλούν συχνά.

Ο Cooler παρκάρει ένα μισάωρο μακριά από το εστιατόριο γιατί το να πληρώσει πάρκινγκ του φαίνεται εξωφρενικό. Όταν θα μπει στην αίθουσα θα του πεις όλο χαρά «ωραία δεν είναι;» προσπαθώντας να ανεβάσεις τη διάθεση. Ο Cooler θα ρίξει μια ματιά στο ταβάνι και θα πει «καλά είναι» ενώ αυτό που ψάχνει είναι αν έχει διαθέσιμες γυναίκες. Εσύ θα ξαναθυμηθείς γιατί είχες καιρό να βγεις μαζί του.

O Cooler δε θα ρίξει ούτε ματιά στο σερβιτόρο, εκτός αν ο σερβιτόρος είναι διαθέσιμη γυναίκα. Δε θα εντυπωσιαστεί από το μεγάλο όνομα που υπογράφει το μενού ή ούτε από τον φούρνο με ξύλα. Όχι επειδή είναι σνομπ, αλλά επειδή δεν έχει ιδέα ποιος είναι αυτός ο σεφ κι επίσης, φούρνους με ξύλα είχε και στο χωριό του (όχι μεταφορικά).

Ο Cooler θα μελετήσει αμίλητος τον κατάλογο λες και πρόκειται να δώσει εξετάσεις. Δεν θα του αρέσει τίποτα, εκτός κι αν υπάρχει το φαγητό που του έφτιαχνε η μαμά του όταν είχε πυρετό. Δεν θα αναγνωρίσει τα μισά συστατικά του καταλόγου αλλά δε θα ρωτήσει να μάθει γιατί νομίζει ότι τα ξέρει. Αν δεν έχεις βαρεθεί ήδη, μπορείς να τον ρωτήσεις τι είναι η salsa verde. Θα σου πει ότι είναι κέτσαπ με μαγιονέζα και θα το λέει στα σοβαρά.

Ο Cooler θα κάνει πολλές ερωτήσεις στο σερβιτόρο γιατί νομίζει ότι είναι εκλεκτικός. Τελικά θα παραγγείλει κάτι που δεν υπάρχει στον κατάλογο. Ο ευγενικός σερβιτόρος μπορεί να του προτείνει ένα συνδυασμό από αυτά που υπάρχουν. Θα το δεχτεί με συγκαταβατικότητα αυτοκράτορα.

Όσο περιμένετε το φαγητό θα πει πόσο ακριβά είναι όλα. Εσύ δεν θα ξέρεις τι να πεις γιατί ο λόγος που σου αρέσει το εστιατόριο είναι η σχέση ποιότητας-τιμής. Δεν τολμάς να προτείνεις να πάρετε και κρασί. Τελικά ο Cooler θα το προτείνει μόνος του, απαιτώντας να είναι αυτός που θα το διαλέξει, λέγοντας ότι «αφού δε θα φάμε καλά, τουλάχιστον ας πιούμε», συντρίβοντας οριστικά κάθε πιθανότητα διασκέδασης. Η επιλογή του κρασιού θα γίνει με γνώμονα την γεωγραφική του εγγύτητα με το χωριό του.

Όταν θα έρθει το πρώτο πιάτο θα γουρλώσει τα μάτια και θα πει «ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ;» Αυτό το βιολί θα συνεχιστεί και την ώρα που θα το καταβροχθίζει χωρίς να προσέχει τι τρώει, ενώ κάνει υπολογισμούς για το πόσο κοστίζει κάθε μπουκιά. Αν του πεις «μα η ζύμη είναι πολύ καλή» θα πει «σιγά το δύσκολο» ενώ δεν έχει μαγειρέψει ποτέ στη ζωή του. Στο σπίτι του έχει έναν καταψύκτη γεμάτο με φαγητά της μαμάς του.

Όταν εσύ είσαι στη δεύτερη μπουκιά αυτός το έχει φάει όλο και κοιτάζει επίμονα το πιάτο σου. Αν δεν προσφερθείς να του δώσεις, θα το ζητήσει μόνος του. Εσύ μπορεί να σκέφτεσαι ότι τρως ένα καταπληκτικό φαγητό, αλλά δε θα το πεις. Αυτός θα πει ότι έχει φάει καλύτερα. Αν ρωτήσεις που, θα σου πει μια ταβέρνα –που αλλού; Στο χωριό του.

Την άλλη μέρα θα σου πει εμπιστευτικά «συγνώμη που σου το λέω, αλλά το χθεσινό εστιατόριο ήταν εντελώς μάπα». Εσύ θα υποσχεθείς σιωπηλά να μην φας ποτέ ξανά μαζί του.


The Cooler

Στην ταινία του 2003, ο Cooler είναι ένας άντρας με τόσο κακή αύρα, που χαλάει την διάθεση όλων όπου εμφανίζεται. Η μοναδική του ιδιότητα θα τον κάνει απαραίτητο σε ένα καζίνο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ