Το ερυθρό 100% μονοποικιλιακό Βερτζαμί 2019 προστίθεται στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου

Το ερυθρό 100% μονοποικιλιακό Βερτζαμί 2019 προστίθεται στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου Facebook Twitter
0

Στα εδάφη της Δυτικής Ελλάδας, εκεί όπου οι δροσερές νύχτες και οι ήπια ζεστές μέρες διαδέχονται αρμονικά οι μεν τις δε, τα αμπέλια καλλιεργούνται με υπομονή και μεράκι για να προσφέρουν τους πολύτιμους καρπούς τους. Εκεί, οι οινοποιοί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου συνδυάζουν την τεχνογνωσία με το πάθος αλλά και την πίστη στο χώμα που καλλιεργούν με φροντίδα, για να δώσουν μοναδικές εσοδείες όπως το Βερτζαμί.

Η ερυθρή ποικιλία με το περίεργο όνομα, κατάγεται από τα εδάφη της Δυτικής Ελλάδας, με τους περισσότερους αμπελώνες να βρίσκονται στη Λευκάδα. Η ιστορία της ξεκινά το 1997, τότε που οι οινοποιοί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου ανέδειξαν για πρώτη φορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμφιαλώνοντας σε blend με Μαυροδάφνη, ένα υπέροχο κρασί.

Το ερυθρό 100% μονοποικιλιακό Βερτζαμί 2019 προστίθεται στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου Facebook Twitter

Το Βερτζαμί δεν είναι μια συνηθισμένη ποικιλία. Η ωριμότητα της πρώτης ύλης είναι αυτή που καθορίζει τη δημιουργία ενός κρασιού που θα ζήσει για δεκαετίες και άρα καθιστά αδύνατη την εμφιάλωσή του κάθε χρόνο. Κι αυτό από μόνο του το κάνει ξεχωριστό. Μετά την πρώτη προσπάθεια του 1997, ακολούθησαν εμφιαλώσεις το 2000 σε blend με Cabernet Franc, το 2003 και το 2010 100% Βερτζαμί και το 2015 σε blend με Merlot.

Φέτος οι Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου εμφιαλώνουν για τρίτη χρονιά την εσοδειά Βερτζαμί του 2019 μονοποικιλιακά μετά από μια μακρά περίοδο ωρίμανσης στο βαρέλι. Κι αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση αφού πρόκειται για ένα κρασί που τα τελευταία 25 χρόνια έχει δώσει συνολικά 6 εσοδείες, τρεις μονοποικιλιακές και άλλες τρεις blend. Εξάλλου, τα αμπέλια της ποικιλίας αυτής, που είναι διαμορφωμένα σε κύπελλο, έχουν μια ηλικία 40 έως 60 ετών με ελάχιστες στρεμματικές αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα.

Το Βερτζαμί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου εμφιαλώνεται φέτος μετά από μια αναμονή 24 μηνών και συναρπάζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινολικά, ταννίνες και ανθοκυάνες, υψηλή οξύτητα και μια πολύ ιδιαίτερη αρωματική παλέτα από πευκοβελόνες και θυμάρι. Η έντονη μυρωδιά του ελληνικού δάσους με όλα τα ποώδη άγρια φυτά και τα μικρά κόκκινα φρούτα που συναντάς εκεί, αναδύεται σε κάθε φιάλη μαζί με την έντονη παρουσία του ξύλου που χαρίζει η πολύμηνη ωρίμανση στα δρύινα βαρέλια.

Το ερυθρό 100% μονοποικιλιακό Βερτζαμί 2019 προστίθεται στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου Facebook Twitter

Ένα κρασί γαστρονομικό που την πρώτη δεκαετία της ζωής του συνδυάζεται μοναδικά με τις έντονες γεύσεις κόκκινων και μαύρων κρεάτων, ενώ όσο ωριμάζει και μαλακώνει μπορεί να συνδυαστεί και με λιπαρά πικάντικα τυριά.

Τα κρασιά της ποικιλίας Βερτζαμί με το ιδιαίτερο αρωματικό και γευστικό προφίλ και την παλαίωση που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, έχουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Η νέα εσοδεία έρχεται να προστεθεί στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου, με μονοποικιλιακά κρασιά από 100 % ελληνικές ποικιλίες. H Συλλογή αναδεικνύει τη δυναμική της κάθε ποικιλίας και αφηγείται τη δική της μοναδική ιστορία. Μια ιστορία που ξεκινά στα εδάφη της Δυτικής Ελλάδας και γράφεται μετά από μήνες προσμονής μέχρι να φτάσει στα χέρια μας για να μας προσφέρει καθεμιά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της.

Μάθετε περισσότερα για τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στην επίσημη σελίδα τους. 

Ακολουθήστε τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στο Facebook και το Instagram: @antonopoulos_vineyards

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ