Στα εδάφη της Δυτικής Ελλάδας, εκεί όπου οι δροσερές νύχτες και οι ήπια ζεστές μέρες διαδέχονται αρμονικά οι μεν τις δε, τα αμπέλια καλλιεργούνται με υπομονή και μεράκι για να προσφέρουν τους πολύτιμους καρπούς τους. Εκεί, οι οινοποιοί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου συνδυάζουν την τεχνογνωσία με το πάθος αλλά και την πίστη στο χώμα που καλλιεργούν με φροντίδα, για να δώσουν μοναδικές εσοδείες όπως το Βερτζαμί.
Η ερυθρή ποικιλία με το περίεργο όνομα, κατάγεται από τα εδάφη της Δυτικής Ελλάδας, με τους περισσότερους αμπελώνες να βρίσκονται στη Λευκάδα. Η ιστορία της ξεκινά το 1997, τότε που οι οινοποιοί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου ανέδειξαν για πρώτη φορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμφιαλώνοντας σε blend με Μαυροδάφνη, ένα υπέροχο κρασί.
Το Βερτζαμί δεν είναι μια συνηθισμένη ποικιλία. Η ωριμότητα της πρώτης ύλης είναι αυτή που καθορίζει τη δημιουργία ενός κρασιού που θα ζήσει για δεκαετίες και άρα καθιστά αδύνατη την εμφιάλωσή του κάθε χρόνο. Κι αυτό από μόνο του το κάνει ξεχωριστό. Μετά την πρώτη προσπάθεια του 1997, ακολούθησαν εμφιαλώσεις το 2000 σε blend με Cabernet Franc, το 2003 και το 2010 100% Βερτζαμί και το 2015 σε blend με Merlot.
Φέτος οι Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου εμφιαλώνουν για τρίτη χρονιά την εσοδειά Βερτζαμί του 2019 μονοποικιλιακά μετά από μια μακρά περίοδο ωρίμανσης στο βαρέλι. Κι αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση αφού πρόκειται για ένα κρασί που τα τελευταία 25 χρόνια έχει δώσει συνολικά 6 εσοδείες, τρεις μονοποικιλιακές και άλλες τρεις blend. Εξάλλου, τα αμπέλια της ποικιλίας αυτής, που είναι διαμορφωμένα σε κύπελλο, έχουν μια ηλικία 40 έως 60 ετών με ελάχιστες στρεμματικές αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα.
Το Βερτζαμί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου εμφιαλώνεται φέτος μετά από μια αναμονή 24 μηνών και συναρπάζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινολικά, ταννίνες και ανθοκυάνες, υψηλή οξύτητα και μια πολύ ιδιαίτερη αρωματική παλέτα από πευκοβελόνες και θυμάρι. Η έντονη μυρωδιά του ελληνικού δάσους με όλα τα ποώδη άγρια φυτά και τα μικρά κόκκινα φρούτα που συναντάς εκεί, αναδύεται σε κάθε φιάλη μαζί με την έντονη παρουσία του ξύλου που χαρίζει η πολύμηνη ωρίμανση στα δρύινα βαρέλια.
Ένα κρασί γαστρονομικό που την πρώτη δεκαετία της ζωής του συνδυάζεται μοναδικά με τις έντονες γεύσεις κόκκινων και μαύρων κρεάτων, ενώ όσο ωριμάζει και μαλακώνει μπορεί να συνδυαστεί και με λιπαρά πικάντικα τυριά.
Τα κρασιά της ποικιλίας Βερτζαμί με το ιδιαίτερο αρωματικό και γευστικό προφίλ και την παλαίωση που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, έχουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Η νέα εσοδεία έρχεται να προστεθεί στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου, με μονοποικιλιακά κρασιά από 100 % ελληνικές ποικιλίες. H Συλλογή αναδεικνύει τη δυναμική της κάθε ποικιλίας και αφηγείται τη δική της μοναδική ιστορία. Μια ιστορία που ξεκινά στα εδάφη της Δυτικής Ελλάδας και γράφεται μετά από μήνες προσμονής μέχρι να φτάσει στα χέρια μας για να μας προσφέρει καθεμιά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της.
Μάθετε περισσότερα για τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στην επίσημη σελίδα τους.
Ακολουθήστε τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στο Facebook και το Instagram: @antonopoulos_vineyards