Το ερυθρό 100% μονοποικιλιακό Βερτζαμί 2019 προστίθεται στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου

Το ερυθρό 100% μονοποικιλιακό Βερτζαμί 2019 προστίθεται στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου Facebook Twitter
0

Στα εδάφη της Δυτικής Ελλάδας, εκεί όπου οι δροσερές νύχτες και οι ήπια ζεστές μέρες διαδέχονται αρμονικά οι μεν τις δε, τα αμπέλια καλλιεργούνται με υπομονή και μεράκι για να προσφέρουν τους πολύτιμους καρπούς τους. Εκεί, οι οινοποιοί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου συνδυάζουν την τεχνογνωσία με το πάθος αλλά και την πίστη στο χώμα που καλλιεργούν με φροντίδα, για να δώσουν μοναδικές εσοδείες όπως το Βερτζαμί.

Η ερυθρή ποικιλία με το περίεργο όνομα, κατάγεται από τα εδάφη της Δυτικής Ελλάδας, με τους περισσότερους αμπελώνες να βρίσκονται στη Λευκάδα. Η ιστορία της ξεκινά το 1997, τότε που οι οινοποιοί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου ανέδειξαν για πρώτη φορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμφιαλώνοντας σε blend με Μαυροδάφνη, ένα υπέροχο κρασί.

Το ερυθρό 100% μονοποικιλιακό Βερτζαμί 2019 προστίθεται στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου Facebook Twitter

Το Βερτζαμί δεν είναι μια συνηθισμένη ποικιλία. Η ωριμότητα της πρώτης ύλης είναι αυτή που καθορίζει τη δημιουργία ενός κρασιού που θα ζήσει για δεκαετίες και άρα καθιστά αδύνατη την εμφιάλωσή του κάθε χρόνο. Κι αυτό από μόνο του το κάνει ξεχωριστό. Μετά την πρώτη προσπάθεια του 1997, ακολούθησαν εμφιαλώσεις το 2000 σε blend με Cabernet Franc, το 2003 και το 2010 100% Βερτζαμί και το 2015 σε blend με Merlot.

Φέτος οι Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου εμφιαλώνουν για τρίτη χρονιά την εσοδειά Βερτζαμί του 2019 μονοποικιλιακά μετά από μια μακρά περίοδο ωρίμανσης στο βαρέλι. Κι αυτό δεν είναι μια απλή υπόθεση αφού πρόκειται για ένα κρασί που τα τελευταία 25 χρόνια έχει δώσει συνολικά 6 εσοδείες, τρεις μονοποικιλιακές και άλλες τρεις blend. Εξάλλου, τα αμπέλια της ποικιλίας αυτής, που είναι διαμορφωμένα σε κύπελλο, έχουν μια ηλικία 40 έως 60 ετών με ελάχιστες στρεμματικές αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα.

Το Βερτζαμί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου εμφιαλώνεται φέτος μετά από μια αναμονή 24 μηνών και συναρπάζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινολικά, ταννίνες και ανθοκυάνες, υψηλή οξύτητα και μια πολύ ιδιαίτερη αρωματική παλέτα από πευκοβελόνες και θυμάρι. Η έντονη μυρωδιά του ελληνικού δάσους με όλα τα ποώδη άγρια φυτά και τα μικρά κόκκινα φρούτα που συναντάς εκεί, αναδύεται σε κάθε φιάλη μαζί με την έντονη παρουσία του ξύλου που χαρίζει η πολύμηνη ωρίμανση στα δρύινα βαρέλια.

Το ερυθρό 100% μονοποικιλιακό Βερτζαμί 2019 προστίθεται στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου Facebook Twitter

Ένα κρασί γαστρονομικό που την πρώτη δεκαετία της ζωής του συνδυάζεται μοναδικά με τις έντονες γεύσεις κόκκινων και μαύρων κρεάτων, ενώ όσο ωριμάζει και μαλακώνει μπορεί να συνδυαστεί και με λιπαρά πικάντικα τυριά.

Τα κρασιά της ποικιλίας Βερτζαμί με το ιδιαίτερο αρωματικό και γευστικό προφίλ και την παλαίωση που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, έχουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Η νέα εσοδεία έρχεται να προστεθεί στην Ποικιλιακή Συλλογή των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου, με μονοποικιλιακά κρασιά από 100 % ελληνικές ποικιλίες. H Συλλογή αναδεικνύει τη δυναμική της κάθε ποικιλίας και αφηγείται τη δική της μοναδική ιστορία. Μια ιστορία που ξεκινά στα εδάφη της Δυτικής Ελλάδας και γράφεται μετά από μήνες προσμονής μέχρι να φτάσει στα χέρια μας για να μας προσφέρει καθεμιά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της.

Μάθετε περισσότερα για τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στην επίσημη σελίδα τους. 

Ακολουθήστε τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου στο Facebook και το Instagram: @antonopoulos_vineyards

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ