Έτσι μπήκε η άνοιξη

Έτσι μπήκε η άνοιξη Facebook Twitter
0
Έτσι μπήκε η άνοιξη Facebook Twitter
Henri Matisse, Nasturtiums with «The Dance» (II) (1912)

Τη μια μέρα η βερικοκιά γέμισε άνθη, την άλλη μέρα καταρρακτώδεις βροχές και παγωνιά έριξαν τα όμορφα άνθη της στον κάτω όροφο και μείναμε να περιμένουμε τη σγουρή της φυλλωσιά / η γριά πικροδάφνη που παραπαίει έλαβε σοβαρές αποφάσεις, κλαδεύτηκε γουλί και περιμένουμε τώρα να δούμε αν θα ξεπετάξει νέα κλαράκια και θα γίνει σαν τις απέναντι πικροδάφνες με τα φρέσκα φύλλα / τα μοσχομπίζελα έχουν φυτρώσει, το ίδιο και τα nasturtium που φύτεψα με πολύ κόπο / έσπασε το παντζούρι του μπαλκονιού και αποκλείστηκαν οι γλάστρες χωρίς νερό στο μπαλκόνι για ένα δεκαήμερο / μόλις το έφτιαξε ο τεχνικός, είδα τις νέες φύτρες και χάρηκα / αισιοδοξία από κει που δεν το περιμένεις / Παρ' όλα αυτά, η τέντα παραμένει σπασμένη / μακριά από τηλεοράσεις, μου φτάνει το πικραμένο timeline μου και οι ειδικευμένοι σε όλα (ψυχολογία, εγκληματολογία, πολιτική, οικονομικά) διαδικτυακοί μου φίλοι / όλο και περισσότεροι Μatisse ανεβαίνουν από μένα στο facebook / αν μπορούσα να έχω έναν πίνακα, θα ήθελα να ήταν ένας Μatisse/ δεν τον θεωρώ τον μέγιστο ζωγράφο, ο Courbet μου κόβει τα γόνατα, ο Friedrich και ο Giorgione / όμως ο Μatisse μού είναι απολύτως κατανοητός / καλοπερασάκιας / πρώτα η ομορφιά, κι αν θέλει από μόνο του το χρώμα να μιλήσει, ας μιλήσει / έκθεση Μπονάρ στο Παρίσι / τέσσερα, ίσως και πέντε βιβλία έχω αρχίσει, κανένα δεν θα τελειώσω / πώς να πας τέτοια εποχή πέρα από τη σελίδα 100 σε βιβλίο του Τόμας Μπέρνχαρντ / και γιατί να θες να διαβάσεις για τις σταυροφορίες που ακολούθησαν την πρώτη, την ιστορική / δηλαδή πόσο ακόμα να καταλάβεις πως η Ευρώπη είναι περισσότερο χωρισμένη απ' όσο νομίζεις / οι πρώτες γραμμές στο βιβλίο του Καζούο Ισιγκούρο μιλούν για μια Αγγλία κατεστραμμένη, οι άνθρωποι ζουν σε σπηλιές και φοβούνται τα Οργκ, τους λύκους και τους μεγάλους αετούς που αρπάζουν τα μωρά / το γράφει, όμως, αυτός ο ιδιοφυής συγγραφέας που αραδιάζει τις προτάσεις στα βιβλία του όπως οι αράχνες τους ιστούς τους / νομίζεις πως αυτό που διαβάζεις είναι ασήμαντο, αλλά δεν είναι / δείχνει απλώς διακριτικά τη δύναμή του / μια αφίσα από την ταινία Η γυναίκα στους αμμόλοφους, που δείχνει έναν άντρα να ανεβαίνει έναν λόφο από άμμο, τα βήματά του ορατά στην άμμο, μάλλον φυσάει αέρας, σκέφτομαι πως η ομορφιά και το μέτρο δεν διδάσκονται / την Κυριακή γεύμα σε σπίτι φίλων και καλών οικοδεσποτών / κάπου στη μέση του γεύματος συνειδητοποιώ πως έχω από τα Χριστούγεννα να κάτσω σε κυριακάτικο τραπέζι / όχι εστιατορίου / σπιτιού / ξέρεις, στρωμένα όλα, λουλούδια, φίλοι, χαμόγελα, μου δίνεις το νερό, θες βοήθεια στην κουζίνα, κι άλλο κρασί, σου αρέσει η σαλάτα, και μετά πάλι γέλια / ξεφυλλίζω πολλά βιβλία μαγειρικής / από τη μια, τα βιβλία του Blumenthal / σου προκαλούν πανικό / δέκα components για ένα πιάτο / αδύνατον να γίνουν σε οικιακή κουζίνα / μαγεία, ένας μαέστρος που δεν μαγειρεύει απλώς, ένας δημιουργός με σοβαρό πνευματικό επίπεδο που παράγει πιάτα με τίτλους όπως «Οι μάγοι με τα δώρα» / από την άλλη, μια μανία με τα λαχανικά και την εύρεση τρόπων να γίνουν νόστιμα πιάτα, που δεν τους λείπει κάτι / δεν είναι δύσκολο / γεμάτα post it τα βιβλία του Ottolenghi, ειδικά το τελευταίο, που είναι γεμάτο θαύματα / εύκολα γίνεσαι χορτοφάγος με τέτοιες συνταγές / νομίζω, βγήκαν και οι φράουλες / δεν πάει το μυαλό σου εκεί, αφού ακόμα κάνει τόσο κρύο / παρ' όλα αυτά, και μόνο η σκέψη της μαρμελάδας από φράουλες που θα σιγοβράζει στην κουζίνα ή η τάρτα με φράουλες και μια απαλή κρεμ πατισερί με κάνει να χαμογελάω / α! και κάνω δίαιτα / το παλεύω, όλος ο Μάρτιος έτσι πήγε, χωρίς νοστιμιά καμία, εκτός από δυο-τρεις φορές / κοιμάμαι καλύτερα, βέβαια / πίσω στα βιβλία και στα κείμενα / το κείμενο της Τίνας για τον Μόμπι-Ντικ με κάνει να θέλω να το διαβάσω δεύτερη φορά / πολλά μου έχουν μείνει από αυτό το βιβλίο, μα, πάνω απ' όλα, η αίσθηση του μαύρου σκοταδιού της ανοιχτής θάλασσας / και εκείνη η φωτιά που έλιωνε το λίπος, το μόνο φως από το καράβι που δεν πνίγει το σκοτάδι / ο άνθρωπος δεν σταματά ποτέ / ποιο μυρμήγκι; Μπροστά στον άνθρωπο κανένα άλλο ζωντανό / και με το πόδι κομμένο και το μυαλό θολωμένο, ο Αχαάβ ήθελε να νικήσει, κάτι να αποδείξει, κάποια πληγή να κλείσει / σεβαστό, ίσως σου φανεί και κουραστικό, αλλά να ξέρεις πως κι εσύ το κάνεις / μια φίλη κερδίζει ένα βραβείο / κοιτάω το βίντεο της βράβευσης και αναρωτιέμαι γιατί νιώθω τόση περηφάνια / τι είμαι, ο πατέρας της; / κάτι πολύ κοντινό, σίγουρα. Απέραντη υπερηφάνεια / θέλω να πάω στη Θεσσαλονίκη, που δεν πήγα / να πάω στη μάνα μου, που την έχω παραμελήσει / να είναι καλοκαίρι / θέλω να είναι όλοι μου οι φίλοι πολύ καλά, γιατί μόνο έτσι είμαι κι εγώ καλά / σόρι που πάλι δεν μαγείρεψα, θα γίνει κι αυτό. Σας φιλώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ