Το Κτήμα Αβαντίς δεν φημίζεται μόνο για τα εξαίσια κρασιά του, αλλά και για τα καλλυντικά από σταφύλι

Το Κτήμα Αβαντίς δεν φημίζεται μόνο για τα εξαίσια κρασιά του, αλλά και για τα καλλυντικά από σταφύλι Facebook Twitter
0
Το Κτήμα Αβαντίς δεν φημίζεται μόνο για τα εξαίσια κρασιά του, αλλά και για τα καλλυντικά από σταφύλι Facebook Twitter
Η Λένγκα Γρηγοριάδου-Μούντριχα

Παραδοσιακά, ως «φιλοξενία» ορίζεται η παροχή φροντίδας και περιποίησης από τον οικοδεσπότη προς έναν ξένο. Οι άνθρωποι που εμπλεκόμαστε με το κρασί δεν είμαστε «ξένοι» μεταξύ μας, όμως δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι η πρόσκληση από τη Λένγκα και τον Απόστολο Μούντριχα να επισκεφθούμε το κτήμα τους στην Εύβοια θα μας άφηνε τόσο εντυπωσιασμένους. Έκαναν ό,τι καλύτερο για να γνωρίσουμε τον τόπο τους, περπατήσαμε μαζί στα καλύτερα αμπελοτόπια τους, άνοιξαν το κελάρι τους, μας φίλεψαν και, ξεπροβοδίζοντάς μας, μας έδωσαν δώρα για να θυμόμαστε την όμορφη αυτή ημέρα που περάσαμε παρέα. Σας προτείνουμε μια σύντομη οινική απόδραση στο Κτήμα Αβαντίς, το οποίο είναι κοντά στην Αθήνα. Μέχρι τότε, γνωρίστε τη Λένγκα Γρηγοριάδου-Μούντριχα από τη συζήτηση που είχαμε, δοκιμάζοντας τα κρασιά τους.

— Ποια η ιστορία της αμπελουργίας και του κρασιού στην Εύβοια;

Η αμπελοκαλλιέργεια στην Εύβοια ήταν διαδεδομένη ήδη από την εποχή του Ομήρου, ο οποίος την αναφέρει ως «πολυστάφυλο». Επίσης, ο Στράβωνας, σε μια αναφορά του, εξυμνεί τους αμπελώνες του Ληλαντίου.

— Η οικογένεια Μούντριχα είχε πάντα αμπελώνες ή πρόκειται για μια δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών;

Η αμπελουργική παράδοση της οικογένειας Μούντριχα ξεκίνησε το 1830, έχοντας στην ιδιοκτησία της 150 στρέμματα στην περιοχή του ληλάντιου πεδίου με τοπικές ποικιλίες. Ο Απόστολος Μούντριχας αναμπέλωσε τον ιδιόκτητο αμπελώνα της οικογένειας στον Μύτικα πριν από 22 χρόνια. Τα επόμενα χρόνια, κατόπιν εδαφολογικής έρευνας και σε συνάρτηση με την ποικιλία και το υποκείμενο έρευνας για την κατάλληλη περιοχή, φυτέψαμε τις ποικιλίες σταφυλιού που οινοποιούμε.

Όταν το κρασί είναι πραγματικά καλό, θα επαναλάβεις την αγορά του στην κάβα ή το σούπερ-μάρκετ, θα το αναζητήσεις στη wine list του εστιατορίου και θα το έχεις παγωμένο στο ψυγείο ή διαθέσιμο στην κάβα για την παρέα των φίλων που θα μαζευτεί σπίτι.

— Πώς ορίζετε εσείς το καλό κρασί;

Ο πιο αποτελεσματικός δείκτης για το αν είναι καλό το κρασί που υπάρχει στο ποτήρι, ανεξαρτήτως χρώματος ή στυλ, είναι πάντα το πόσο γρήγορα θα αδειάσει. Όταν το κρασί είναι πραγματικά καλό, θα επαναλάβεις την αγορά του στην κάβα ή το σούπερ-μάρκετ, θα το αναζητήσεις στη wine list του εστιατορίου και θα το έχεις παγωμένο στο ψυγείο ή διαθέσιμο στην κάβα για την παρέα των φίλων που θα μαζευτεί σπίτι.

— Το Κτήμα Αβαντίς έχει διακριθεί επανειλημμένα σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Για ποιες ετικέτες σας νιώθετε περήφανη;

Είμαι περήφανη για όλα τα κρασιά μας και σίγουρα αισθάνομαι ευτυχής με κάθε νέα διάκριση ή μετάλλιο που καταφέρνουν να αποσπάσουν. Αυτήν τη στιγμή μετράμε 300 μετάλλια από παγκόσμιους διαγωνισμούς κρασιού. Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιο, είναι το Syrah, ένα κρασί άρρηκτα συνδεδεμένο με το όνομα «Κτήμα Αβαντίς». Με το Syrah μάς έμαθε ο οινόφιλος κόσμος, είναι το σημείο αναφοράς στην Εύβοια, είναι το κρασί που έβαλε την Εύβοια στον αμπελουργικό και οινικό ελληνικό χάρτη. Είναι η ποικιλία που γνωρίζουμε σε βάθος χρόνου και με φυτεύσεις σε διάφορους κλώνους. Είναι η αφορμή με την οποία γνώρισα τον Απόστολο και άλλαξε η ζωή μου. Κάθε φορά που το πίνω, χαμογελώ με επιβεβαίωση και το απολαμβάνω. Εδώ και 16 χρόνια που κυκλοφορεί είναι πάντα εξαιρετικό και σε τιμή πολύ φιλική για τον καταναλωτή, που μπορεί να απολαύσει είτε την τρέχουσα χρονιά του ή και να το παλαιώσει στον συντηρητή του.

Το Κτήμα Αβαντίς δεν φημίζεται μόνο για τα εξαίσια κρασιά του, αλλά και για τα καλλυντικά από σταφύλι Facebook Twitter
Ο Απόστολος Μούντριχας αναμπέλωσε τον ιδιόκτητο αμπελώνα της οικογένειας στον Μύτικα πριν από 22 χρόνια. Τα επόμενα χρόνια, κατόπιν εδαφολογικής έρευνας και σε συνάρτηση με την ποικιλία και το υποκείμενο έρευνας για την κατάλληλη περιοχή, φυτέψαμε τις ποικιλίες σταφυλιού που οινοποιούμε.

— Σε μια πρόσκληση στο κτήμα, τι θα μας μαγειρεύατε και με τι κρασιά θα συνοδεύαμε το γεύμα;

Θα σας καλωσόριζα με ένα παγωμένο ποτήρι Lenga, θα σας σέρβιρα ένα πιάτο γυαλιστερές με Κτήμα Αβαντίς Λευκό, σπιτικά ντολμαδάκια με το Αβαντίς Sauvignon Βlanc, χορτόπιτα και χωριάτικη σαλάτα με το μυρωδάτο ροζέ. Για κυρίως, το Αβαντίς Syrah θα συνόδευε υπέροχα έναν κόκορα κρασάτο με χοντρά μακαρόνια και ντόπια μυζήθρα και αφού είχα ήδη μεταγγίσει από την αρχή του γεύματος τον Άγιο Χρόνο, θα τον συνόδευα με ώριμη γραβιέρα και μετσοβόνε. Για γλυκό, ένα δροσερό ποτήρι Μελίτη με αμυγδαλωτά Κύμης και γαλακτομπούρεκο.

— Η σειρά καλλυντικών από σταφύλι πότε και πώς προέκυψε;

Ήταν μια ιδέα που γυρόφερνα στο μυαλό μου καιρό, αλλά οριστικοποιήθηκε την περίοδο της εγκυμοσύνης μου πριν από 7 χρόνια. Τα σταφύλια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά συστατικά που κάνουν θαύματα στην επιδερμίδα λόγω της προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία και του οξειδωτικού στρες. Τα Lenga Grape Spa δημιουργήθηκαν για τη σύγχρονη γυναίκα που αγαπάει την εμφάνισή της και είναι κοντά στη φύση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ