Λεπτομέρειες από έναν Απρίλιο

Λεπτομέρειες από έναν Απρίλιο Facebook Twitter
Ανοίγεις το παράθυρο και το σπίτι ολόκληρο καταλαμβάνεται από τα αρώματα της νεραντζιάς... Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ/ LIFO
0

Ανοίγεις το παράθυρο και το σπίτι ολόκληρο καταλαμβάνεται από τα αρώματα της νεραντζιάς. Πυκνό κι επίμονο άρωμα που σου κόβει τα γόνατα, σε κάνει να θες να τα αλλάξεις όλα / Ο πρώτος καφές στο μπαλκόνι και το πρώτο κρασί επίσης / με το μπουφάν, αλλά εκεί, κάτω από τα αστέρια, να περιμένεις το καλοκαίρι / εκείνο το πρώτο, μακροχρόνιο, καταστροφικό για μέση και χέρια session κηπουρικής, που όταν τελειώνει, είσαι μέχρι τα γόνατα στο χώμα κι έξω από την πόρτα ένα βουνό ξεραμένα κλαριά και άλλα που δεν πίστευες πως τα είχες στον κήπο σου περιμένουν τη σκουπιδιάρα / πίσω στο μπαλκόνι όλα καθαρά και τακτοποιημένα, έτοιμα να ξεπετάξουν φύλλα, και κλαριά / σπαράγγια ψητά με τρίμμα από αυγοτάραχο / φρέσκος αρακάς με ελάχιστα: λάδι, λεμόνι, ίσως και λίγο δυόσμο / φράουλες / να τις αφήνεις εκτός ψυγείου, να μοσχοβολά το σπίτι / να τις βουτάς σε κάτι κρεμώδες / πρώτη βόλτα στο Θησείο, να διασχίζεις τον πιο όμορφο λόφο του κόσμου, λουλούδια, αρχαιότητες, αριστουργήματα, ψηφιδωτά κάτω από ανθισμένες ακακίες / επιθυμία για αλλαγές / από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο, αυτό που επιθυμείς, αλλά δεν θα γίνει. Παρ' όλα αυτά, κάθε άνοιξη το σκέφτεσαι / Γιατί κάθε άνοιξη θες να διαβάσεις ποίηση; Γιατί την άνοιξη και όχι το καλοκαίρι; / Δυόσμος / Αν υπάρχει ένα αρωματικό που μου θυμίζει άνοιξη, είναι ο δυόσμος / Αν υπάρχει ένα φρούτο, είναι οι φράουλες / αν υπάρχει ένα λουλούδι, είναι οι φρέζιες / η μεγαλύτερη ένοχη απόλαυση, τα φρέσκα σκόρδα! / λικέρ από άνθη αφροξυλιάς. Όχι όποιο να 'ναι! Θα δώσεις κάτι παραπάνω και θα πάρεις το γαλλικό St. Germain. Αν υπάρχει ένα αλκοολούχο ποτό που να σφυρίζει άνοιξη, αυτό είναι. Πέρσι, ένας καλός θεός μάς έφτιαξε ένα κοκτέιλ με λικέρ αφροξυλιάς, πράσινο τσάι, τζιν και κάτι ακόμα που δεν θυμάμαι, αλλά θυμάμαι τη γεύση και την ονειρεύομαι συχνά! / απλά πράγματα στο τραπέζι: μαλακά τυριά, ίσως ένα αλλαντικό, χούμους από κουκιά, ίσως ένα παράξενο μέλι / ίσως φρέσκα ζυμαρικά αγκαλιασμένα με κάτι ελάχιστο, μακριά από μας ως του χρόνου οι παχύρρευστες σάλτσες / θα φτιάξουμε τα πρώτα σορμπέ της χρονιάς; Κατεβάζω τη μηχανή από το πατάρι / χρωματικά, πάντως, θέλω να εγκαινιάσω τη σεζόν με παγωτό φιστίκι / ή με παγωτό τριαντάφυλλο και κάρδαμο / μικρές πατάτες με μαϊντανό και σκόρδο και ελαιόλαδο / δεν νομίζω πως χρειάζεται κάτι άλλο / φέτος και λεμόνια τουρσί / μπορεί να μην είναι η εποχή, αλλά τα θέλω στην κουζίνα. Μόλις που προλαβαίνω, έναν μήνα θέλουν να ετοιμαστούν /σκόρπια στιχάκια από βιβλία που κρατάνε τη μέρα (και μένα) σε ένα επίπεδο: «Χωρίς χρώμα, χωρίς σώμα / τούτη η αγάπη πού πηγαίνει / σκορπισμένη, μαζεμένη, / σκορπισμένη πάλι πάλι, / κι όμως σφύζει κι όμως πάλλει / στη δαγκωματιά του μήλου / στη χαραματιά του σύκου / σ' ένα βυσσινί κεράσι / σε μια ρώγα από ροδίτη / τόση ανάερη Αφροδίτη, / θα διψάσει θα κεράσει / ένα στόμα κι άλλο στόμα / χωρίς χρώμα, χωρίς σώμα».- Γιώργος Σεφέρης, 28. 8. 1945 / Κι άλλο ένα: «Ω, φύση και ω, ανθρώπινη ψυχή! Πόσο ανήμπορα είναι όλα τα λόγια για να εκφράσουν τις αλληλένδετες αναλογίες σας! Ούτε και το παραμικρότερο άτομο δε σαλεύει ή δε ζει μέσα στην ύλη, αν δεν έχει το δαιμόνιο ταίρι του στο μυαλό». Χέρμαν Μέλβιλ, Μόμπι Ντικ / Και άλλο ένα, τελευταίο: «Κάθε ψυχή είναι αθάνατη. Γιατί ό,τι διατελεί διαρκώς σε κίνηση είναι αθάνατο. Και ό,τι κινεί κάτι άλλο και κινείται από κάτι άλλο έχει ένα τέλος στην κίνησή του, ως εκ τούτου έχει τέλος και στη ζωή. Έτσι, μόνον ό,τι κινεί τον εαυτό του, εφόσον δεν παύει ποτέ να είναι ο εαυτός του, δεν παύει ποτέ να κινείται αλλά αποτελεί και για τα άλλα, όσα κινούνται, πηγή και αρχή της κίνησης». Πλάτωνας, Φαίδρος / Σας φιλώ!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ