Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
0
Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Με καταγωγή από την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά γεννημένος εκεί, ο George Calombaris (εν είναι ούτε 40 χρονών ακόμα) έγινε γνωστός σε όλη την Αυστραλία από την τηλεοπτική σειρά «Master Chef», όπου συμμετείχε ως κριτής.

Mερικοί από τους καλύτερους Έλληνες σεφ που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα αλλά και το εξωτερικό είναι αυτή την εβδομάδα καλεσμένοι του διάσημου Ελληνοαυστραλού σεφ George Calombaris στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (την πόλη που, ως γνωστόν, έχει όχι μόνο τους περισσότερους Έλληνες σε σχέση με άλλες αλλά και μια γερή ελληνική παρουσία στη γαστρονομία της) για να παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργίες, αντιπροσωπευτικές μιας καινούργιας ελληνικής γαστρονομίας!

Σκοπός του σεφ Calombaris; Να συστήσει στους Αυστραλούς την ελληνική κουζίνα, όπως εκφράζεται τώρα από τους ταλαντούχους σεφ που την εκπροσωπούν, αλλά και τους αξιόλογους παραγωγούς των ελληνικών προϊόντων σταδιακά, σε μια γιορτή γεύσεων που αναμένεται να ξεσηκώσει τη Μελβούρνη και να ανατρέψει την ιδέα που έχουν οι κάτοικοί της για το ελληνικό φαγητό, κάτι που έτσι κι αλλιώς έχει ξεκινήσει εκεί ήδη ο σεφ μέσα από τα δικά του μαγαζιά.

Οι τέσσερις λέξεις που χαρακτηρίζουν το ελληνικό φαγητό, σύμφωνα με τον διάσημο Ελληνοαυστραλό σεφ George Calombaris, είναι «νόστιμο - πληθωρικό - comfort food - οικογένεια».

Η σειρά εκδηλώσεων OMG Week! (Oh My Greek Week!), που οι περισσότερες είναι ήδη sold out, πραγματοποιείται στα εστιατόρια του ομίλου εστιατορίων του σεφ Calombaris, όπως το εμβληματικό The Press Club, το Gazi, το Hellenic Republic Brunswick, το Hellenic Republic Kew (μοντέρνα ελληνική ταβέρνα), το Hellenic Hotel, η μικρή αλυσίδα Jimmy Grants που σερβίρει ελληνικό σουβλάκι στη Μελβούρνη, το Mastic, το εστιατόριο με τις νόστιμες και πιο υγιεινές επιλογές (χωριάτικη σαλάτα, κουλούρι με κεφαλογραβιέρα αλλά και ελληνική στριφτή σπανακόπιτα, μπακλαβά και ρυζόγαλο!) και, τέλος, στο Hellenic Museum της πόλης. Ένα πολυτελές γκαλά με ελληνικό φαγητό θα κλείσει την εβδομάδα των εκδηλώσεων που φιλοδοξεί να παρουσιάσει ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή αυτήν τη στιγμή.

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Γυαλιστερές με λεμόνι, σαλάτα από φύκια και κρίταμο από τον Πολυχρόνη Δαμαλά.

Οι Έλληνες σεφ που συμμετέχουν [ο Γκίκας Ξενάκης από το Αleria, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης από το CTC, ο Χριστόφορος Πέσκιας, η Μαρία Λόη (από το εστιατόριο Loi της Νέας Υόρκης), ο Ντίνος Φωτεινάκης από το εστιατόριο Σπονδή, ο Πολυχρόνης Δαμαλάς από το Ovac της Σαντορίνης, ο Γιάννης Μπαξεβάνης που πρόσφατα άνοιξε ένα δικό του εστιατόριο στην Αυστραλία, οι Γεωργιάννα Χειλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος από το Funky Gourmet, οι bartenders του Clumsies Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπακούλης, ο Χρήστος Χουσέας του Bar 42, ο Στέλιος Παρλιάρος από το Sweet Alchemy by Stelios Parliaros κ.ά.) «φέρνουν καθένας το δικό τους στυλ εδώ στη Μελβούρνη κι εμείς τους δίνουμε μια πλατφόρμα να το παρουσιάσουν» μας είπε ο George Calombaris. «Εξάλλου, όλοι είναι φίλοι μου, τους αγαπώ, παρακολουθώ την εξέλιξή τους και επισκέπτομαι τα εστιατόριά τους κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα για διακοπές ή δουλειές».

Με καταγωγή από την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά γεννημένος εκεί, ο George Calombaris (δεν είναι ούτε 40 χρονών ακόμα) έγινε γνωστός σε όλη την Αυστραλία από την τηλεοπτική σειρά «Master Chef» όπου συμμετείχε ως κριτής. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία για την ελληνική μαγειρική με συνταγές, από την κλασική μορφή της μέχρι πιο μοντέρνα πιάτα. Όταν τον ρωτήσαμε ποιες είναι οι τέσσερις λέξεις που χαρακτηρίζουν το ελληνικό φαγητό, επέλεξε τις εξής, «νόστιμο - πληθωρικό - comfort food - οικογένεια», ενώ από τα αγαπημένα του ελληνικά προϊόντα είναι το λάδι, ιδίως αυτό με άρωμα μαστίχας που χρησιμοποιούν σε όλα του τα εστιατόρια.

Κάθε Έλληνας σεφ που συμμετέχει στην εβδομάδα OMG! έχει επιλέξει να παρουσιάσει 2-3 αντιπροσωπευτικά πιάτα του εστιατορίου του. Ο Γκίκας Ξενάκης είναι ικανοποιημένος που θα παρουσιαστεί αυτή η πλευρά της νέας ελληνικής γαστρονομίας, γιατί ίσως να αναβαθμίσει τη χώρα μας σε σοβαρό γαστρονομικό προορισμό. Θα παρουσιάσει, όπως μας είπε πριν αναχωρήσει για Μελβούρνη, «δύο κλασικές συνταγές, δοσμένες με μια σύγχρονη ματιά και ταυτόχρονα πειραγμένες, σύμφωνα με τη δική μου φιλοσοφία. Η πρώτη είναι το παστίστιο (με χοντρά μακαρόνια, μανιτάρια σιτάκε, ουρά μόσχου μπρεζέ, αφράτη μπεσαμέλ και τραγανά ψίχουλα γραβιέρας), ένα πιάτο που επέμεινε να παρουσιάσω ο σεφ George Calombaris που μας προσκάλεσε. Και το δεύτερο μια μαγειρίτσα με φρέσκα χτένια, μύδια, άνηθο, nori και αρωματικά χόρτα».

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Γεωργιάννα Χειλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος από το Funky Gourmet.

Οι σεφ του Funky Gourmet θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων ορεκτικών το εντυπωσιακά μεταμοντέρνο ντολμαδάκι τους με τραγανό διάφανο αμπελόφυλλο που πίσω του βρίσκεται μια μπουκιά εξαιρετικά αρωματισμένου ρυζιού, του οποίου η γεύση σε παραπέμπει στο παραδοσιακό ντολμαδάκι, ενώ ο Πολυχρόνης Δαμαλάς, εμπνευσμένος από τη γιαπωνέζικη κουζίνα, θα ετοιμάσει τρία πιάτα που προσεγγίζουν την ελληνική γεύση διαφορετικά, όπως γυαλιστερές με λεμόνι, σαλάτα από φύκια και κρίταμο, σούσι με ολόκληρο μπαρμπούνι και αχινό με σεβίτσε από λαβράκι, λεμόνι και τσίλι.

Την εκδήλωση στηρίζει η αεροπορική εταιρεία Qatar Airways.

Οι top σεφ της Ελλάδας βρίσκονται σήμερα στην Μελβούρνη για τη μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας Facebook Twitter
Tο εντυπωσιακά μεταμοντέρνο ντολμαδάκι του Funky Gourmet με τραγανό διάφανο αμπελόφυλλο που πίσω του βρίσκεται μια μπουκιά εξαιρετικά αρωματισμένου ρυζιού, του οποίου η γεύση σε παραπέμπει στο παραδοσιακό ντολμαδάκι.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT