Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών

Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
1

Στην Αχαρνών, στο ύψος του Αγίου Παντελεήμονα, βρίσκεις σπιτικό ρώσικο πιροσκί σε ένα μαγαζάκι όπου η κυρία Άννα μαζί με την κόρη της, Όλγα, εκτονώνουν όλο το δημιουργικό τους μεράκι για τη μαγειρική, με όλα τα highlights της ρώσικης κουζίνας. Ένα πάντρεμα της ρώσικης και της ουκρανικής κουζίνας άκρως ενδιαφέρον. Αξίζει να το επισκεφτείς εξαιρετικά πεινασμένος και να έχεις χώρο για το χειροποίητο πιροσκί της, αλλά και την ξεχωριστή σπεσιαλιτέ που φτιάχνει κάθε μέρα.

Από τα πιροσκί, ξεχωρίζει το τηγανητό (σωστά τηγανισμένο, χωρίς περιττά λάδια), με ολόφρεσκο κιμά από μοσχάρι, ολίγον καυτερό, και αυτό με την πατάτα και τη βελούδινη γέμιση.

Το ρώσικο στέκι είναι μια down town λύση για γρήγορο και πάμφθηνο φαγητό, ενώ όλα είναι χειροποίητα.

Πεντανόστιμα και τα ψητά πιροσκί φούρνου. Αξίζει να δοκιμάσεις αυτό με το σπανάκι, αλλά και το κλασικό με κασέρι και ευωδιαστό βούτυρο, που από την πρώτη δαγκωνιά, μέσα από την απλότητα, η γεύση τους παίρνει ποιητικές διαστάσεις. Στα γλυκά πιροσκί ιδιαίτερη θέση κατέχει αυτό με τη μαρμελάδα βατόμουρο και τη σπιτική κρέμα. Όλα τα πιροσκί ξεκινούν από 1,40 ευρώ.

Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Η κυρία Άννα δίνει έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Με αγνά υλικά φτιάχνει και τα γλυκά της, που είναι, όπως λέει, το κρυφό της μεράκι. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Αν και η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι κυρίως street food, μπορείς να καθίσεις σε ένα από τα πέντε τραπέζια που διαθέτει το μαγαζί και να δοκιμάσεις παραδοσιακή ρώσικη κουζίνα με δύο ευρώ (ή να πάρεις το φαγητό take-away). Η ρώσικη σαλάτα επική, με δυόμισι ευρώ. Στο μενού με τα φαγητά ξεχωρίζει το Τσεμπουρέκ, που είναι πίτα με κιμά, μοσχάρι και μυρωδικά, το Βαρένικι, με λαχανικά, πατάτα και τυρί, και το Πελμένι, που γίνεται με χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά και η επίγευση είναι καυτερή. Ενδιαφέρον έχουν οι ρώσικες μπίρες και η πολύ καλή και καθαρή βότκα, καθώς και το παραδοσιακό τσάι, σερβιρισμένο σε όμορφες τσαγιέρες. Το εν λόγω μαγαζάκι αναλαμβάνει να καλύψει πάρτι και events σε τιμές άκρως οικονομικές − πολύ καλή ιδέα για φολκλόρ στοιχείο σε συγκεντρώσεις.

Το ρώσικο στέκι είναι μια down town λύση για γρήγορο και πάμφθηνο φαγητό, ενώ όλα είναι χειροποίητα. Η κυρία Άννα δίνει έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Με αγνά υλικά φτιάχνει και τα γλυκά της, που είναι, όπως λέει, το κρυφό της μεράκι. Υπέροχες, φρεσκότατες τούρτες, από 8 ευρώ το κιλό. Η εξαιρετική παπαρουνόπιτα είναι νόστιμη και διαφορετική και σχεδόν εθίζεσαι σε αυτήν, καθώς σκάνε οι παπαρουνόσποροι ηδονικά στον ουρανίσκο. Γευστικός και ο κορμός με ολόκληρες φράουλες και νόστιμη κρέμα, αλλά και το ρολό με καρύδια. Τα γλυκά είναι πολύ light, από αυτά που δεν σε λιγώνουν και αφήνουν μια όμορφη επίγευση. 


 

Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Aν και η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι κυρίως street food, μπορείς να καθίσεις σε ένα από τα πέντε τραπέζια που διαθέτει το μαγαζί και να δοκιμάσεις παραδοσιακή ρώσικη κουζίνα με δύο ευρώ. Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.
Σπιτικό ρώσικο πιροσκί και παπαρουνόπιτα στην Αχαρνών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO.

Αχαρνών 140, 6972 882674

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT