Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου;

Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου; Facebook Twitter
Λευτέρης Λαζάρου
0

Όσοι έχουν γνωρίσει τον Λευτέρη Λαζάρου, όχι μόνο μέσα από τη μαγειρική του, θεωρούν ότι είναι «άνθρωπος έξω καρδιά». Τον διακρίνει αστείρευτο χιούμορ, εκτός από το πάθος για την κουζίνα. Γι' αυτό και ο καινούργιος χώρος του που στήθηκε δίπλα ακριβώς στο Βαρούλκο στο Μικρολίμανο έχει ανοίξει πανιά «για να γίνονται μαθήματα μαγειρικής, εκθέσεις τέχνης, ακόμη και εκδηλώσεις», λέει ο άοκνος σεφ και προσθέτει: «Tις Κυριακές τα μεσημέρια στρώνω τραπέζι για φιλικές παρέες και οικογένειες που συντροφεύει ζωντανή μουσική. Χαίρομαι που βλέπω τα παιδιά των πελατών μου, που τα γνωρίζω από μικρά, να έρχονται και να διασκεδάζουν». Το ολοκαίνουργιο «σπίτι» του Λευτέρη είναι στο κτίριο όπου στεγαζόταν το παλιό ιστορικό «Αγλαμαίρ» στο Μικρολίμανο. Ο χώρος, που μοιράζεται σε δύο επίπεδα, έχει φτιαχτεί με γούστο και αποπνέει λιτή κομψότητα. Άπλετη θέα στη θάλασσα και ένα δάσος από τα κατάρτια των ιστιοπλοϊκών συνθέτουν ένα όμορφο κάδρο. Η σάλα είναι άνετη και φιλόξενη και στη μια πλευρά έχει στηθεί η μουσική σκηνή με τους εξαιρετικούς μουσικούς που κρατούν ευχάριστη συντροφιά με ήχους του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη και του Ξαρχάκου. Είναι μαγικό που όλοι γίνονται μια παρέα και σιγοτραγουδούν. Η θαλασσινή κουζίνα κρατάει τα σκήπτρα με ωραίους μεζέδες που σιγοντάρουν την καλή διάθεση. Στο τραπέζι προσγειώνεται η ρεγγοσαλάτα με τη βελούδινη υφή που ενισχύεται με κρεμμυδάκι στιφάδο (€4,50). Οι μεταξένιες φετούλες από αυγοτάραχο Μεσολογγίου συνδυάζονται στο πιάτο με πικάντικη μαρμελάδα ντομάτας (€14). Μικρές μπουκιές με ένταση. Ωραιότατο το καρπάτσο λαυράκι, που είναι μαριναρισμένο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σχοινόπρασο (€13) και ευωδιάζει θάλασσα, χάρη στην πολύ καλή πρώτη ύλη. Κλασική αξία το χταπόδι το λιαστό (€18), που είναι σωστά ψημένο, μαστιχωτό και ζουμερό. Ο Λαζάρου «παίζει» με το πεϊνιρλί, που του χαρίζει μια θαλασσινή διάσταση με τη γέμιση ψιλοκομμένων θαλασσινών (€18) μέσα στην αφράτη ζύμη. Το κρασί της Σαντορίνης ενισχύει την καλή διάθεση και η γεύση από το τηγανητό καλαμάρι, σαν αφρός, που συνοδεύει ευωδιαστή τσάτνεϊ κολοκυθιού και δυόσμου (€15), ξυπνάει μνήμες της παιδικής ηλικίας. Το γλέντι των γεύσεων έρχεται να ενισχύσει ένα παραδοσιακό ζυμαρικό, το μαντί, που ο σεφ γεμίζει με χταπόδι και chorizo (€22) και το πάει ένα βήμα παραπέρα. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις με επιτυχία συνδυασμούς υλικών και γεύσεις που έχουν δοκιμαστεί στο πέρασμα του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να μιλήσεις στις προτιμήσεις νεότερων γενεών που ενδεχομένως έχουν περισσότερα ερεθίσματα. Στο συγκεκριμένο πιάτο υπάρχει μια δόση δημιουργικότητας στην κλασική προσέγγιση. Τα επιδόρπια είναι μικρά έργα τέχνης διά χειρός του pastry chef Θοδωρή Μωυσίδη. Ο αφράτος Baba με ούζο (€7) σαγηνεύει, το ίδιο και η κολασμένη σοκολατόπιτα με σοκολάτα Valrhona bitter 70%, καρύδια και παγωτό (€10). Με τη γλύκα στο στόμα θα φύγεις, νιώθοντας ξανά την απόλυτη ευεξία που χαρίζουν οι ωραίες στιγμές.

☛ Βαρούλκο, Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, 210 5228400

Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου; Facebook Twitter
Στην Αιόλου όπως παλιά. Φωτό: Πάτρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ότι πιο φρέσκο στην πολυφωνική και πολυγευστική πλατεία της Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας είναι το «Στην Αιόλου όπως παλιά», ένα εστιατόριο το οποίο ψάχνει το νήμα της παράδοσης του καθημερινού ουζερί-μεζεδοπωλείου που θα ερεθίσει τη φαντασία σου με μεγάλη ποικιλία από μεζέδες και θα σε χορτάσει με νόστιμο φαγητό. Με την πρώτη κιόλας επίσκεψή σου θα καταλάβεις ότι το «Στην Αιόλου» πετυχαίνει τον στόχο του με φαγητό τίμιο και καλοφτιαγμένο σε ένα περιβάλλον που σε αγκαλιάζει και σου δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσεις. Ο σεφ Παναγιώτης Παπανικολάου, με καταγωγή από την Κάσο, αναλαμβάνει να σε ταξιδέψει με τις γεύσεις του σε όλη την Ελλάδα. Ο κατάλογος έχει πολλές προτάσεις από μπουρέκια, σαγανάκια, τηγανιές και μεζέδες με γαλακτοκομικά, χορταρικά και κρεατικά, έως και ορεκτικούς μεζέδες από τη θάλασσα. Όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις και να σιγοντάρεις τα πιάτα με τσίπουρο, ούζο ή κρασί. Από τους μεζέδες με χορταρικά την όρεξή μου κέντρισε ένα πιάτο ιδιαίτερο, με πρωταγωνιστή το κρητικό σταμναγκάθι που γίνεται γιαχνί με κρεμμύδι και λεμόνι και σερβίρεται με φρέσκια ντομάτα κομμένη σε κύβους (€6). Πρόκειται για ένα πιάτο με συγκλονιστική νοστιμιά, που σε μαγεύει η απλότητά του. Στην Κρήτη δεν συνηθίζεται το σταμναγκάθι να μπαίνει στο τσουκάλι γιαχνιστό. Εδώ ο σεφ κράτησε«ζωντανό» το χόρτο, που αφήνει τη διακριτική πικράδα του στην επίγευση και ισορροπεί ιδανικά με τη γλύκα του κρεμμυδιού και τη δροσιά της ντομάτας. Ωραία εμφάνιση αλλά και γεύση αποκαλύπτουν οι λευκαδίτικες φακές σαλάτα που συνδυάζονται με ψιλοκομμένο σέλερι, χρωματιστές πιπεριές, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα σε λαδολέμονο με μοσχολέμονο και στην κορυφή μανούρι σχάρας με λίγο μέλι (€5,50) – ωραίο παιχνίδι υφών και ευχάριστης γεύσης. Φυσικά και αξίζει να τιμήσεις τα κασιώτικα ντολμαδάκια (€9,50) που διπλώνει ο σεφ με μαεστρία σε μικρές πεντανόστιμες μπουκιές που συνοδεύονται από δροσερό γιαούρτι. Το ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από τις γεύσεις συνεχίζεται με τον λακωνικό καγιανά (€6) που έρχεται μέσα σε σαγανάκι με ντομάτα, ομελέτα, σύγκλινο Μάνης και πατάτες – μεζές για μερακλήδες. Τα αθηναϊκά μπιφτεκάκια βγαίνουν από τη σχάρα αφράτα και ζουμερά και θυμίζουν αυτά που έψηνε ο πατέρας σου κάποιες Κυριακές όταν είχε διάθεση να βάλει φωτιά στα κάρβουνα (€7,50). Τα γλυκά είναι μια ιδιαίτερη υπόθεση στο «Στην Αιόλου». Χειροποίητα, χωρίς περιττά φτιασίδια και παραταγμένα στα ταψιά τους στην ειδική βιτρίνα στην είσοδο του μαγαζιού, σε τραβάνε σαν μαγνήτης. Ήδη σχεδιάζεις πώς να κλείσεις γλυκά το γεύμα σου και η γευστική εμπειρία δικαιώνει τις προσδοκίες σου: καρυδόπιτα με παγωτό, εκμέκ κανταΐφι με φιστίκι Αιγίνης, σοκολατόπιτα, λευκός πολίτικος χαλβάς, ραβανί αμυγδάλου. Αν σε φέρει ο δρόμος σου το πρωί, θα κάνεις στάση για πρωινό. Αυγά μάτια σε βούτυρο, κουλούρι Θεσσαλονίκης, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, λουκάνικο Ξάνθης κ.ά. Διαλέγεις το ελληνικό απλό με 6 ευρώ ή το ενισχυμένο αθηναϊκό με 9 ευρώ – μην ξεχάσεις να κοιτάξεις τον κατάλογο με τις προτάσεις του καφέ. Πέρα από τους κλασικούς καφέδες, θα βρεις τον ελληνικό σε πολλές προσεγμένες παραλλαγές. Αν θες νοσταλγικό ρόφημα, ζήτησε σοκολάτα Βιενούα με σαντιγί. Υπάρχουν και φρεσκοφτιαγμένα σάντουιτς με ελληνικά υλικά. Εδώ θα βρεις το στέκι σου.

☛ Στην Αιόλου όπως παλιά, Αιόλου, Αγίας Ειρήνης 31, 210 3250478

Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου; Facebook Twitter
Άρης Βεζενές


Ο Άρης Βεζενές επαναλαμβάνει και φέτος την πολύ καλή ιδέα που είχε πέρσι να μας γεμίσει τις Κυριακές του Δεκέμβρη με πληθωρικές γεύσεις και ήχους τζαζ. Η τελετουργία μακράς επίγευσης, πάντα μέσω της ελληνικής «bistronomie» μαγειρικής ταυτότητας του Άρη, έχει τον πρώτο λόγο. Έμπνευση από το Μεγάλο Φαγοπότι του Μάρκο Φερρέρι και μενού που ξυπνάει συναισθήματα με τη θαλπωρή ενός κυριακάτικου τραπεζιού. Οι τεχνικές του καπνού, της θράκας ξύλου ελιάς και της ροτισερί κυριαρχούν και ως πρώτη ύλη παίζει η φραγκόκοτα, η μοσχοβίτικη πάπια, το χωριάτικο κοτόπουλο, οι πίτες, τα κυνήγια με χοντρά ζυμαρικά και πολλά, πολλά αυγά. Τις Κυριακές το Vezené ανοίγει για late lunch στις 3 μ.μ. έως και early dinner μέχρι τις 12 π.μ.

☛ Για κρατήσεις, τηλεφωνήστε στο 210 7232002.

Tι ετοιμάζει πάλι ο Λευτέρης Λαζάρου; Facebook Twitter
Matsuhisa Athens


Εορταστικά Sunday Projects για τις Κυριακές 13 και 20 Δεκεμβρίου έχει ετοιμάσει το Matsuhisa Athens. Παράλληλα με το πλούσιο à la carte menu θα τρέχει ένα «Chef's Choice Menu» στην τιμή των 55 ευρώ, το οποίο μπορεί να συνοδευτεί από τα ιδιαίτερα κοκτέιλ του Matsuhisa στην τιμή των 10 ευρώ. Η τζαζ από τη δεκαετία του '60 και του '70 θα είναι το μουσικό υπόβαθρο.

☛ Matsuhisa Athens, Απόλλωνος 40, Αστέρας Βουλιαγμένης, 210 8960510


Μέχρι τις 13 Δεκέμβρη μπορείτε να δοκιμάσετε στο ξενοδοχείο Metropolitan ασιατικές γεύσεις με την υπογραφή του βραβευμένου ασιατικού εστιατόριου Chan του ξενοδοχείου Τhe Μet της Θεσσαλονίκης.

☛ Ξενοδοχείο Metropolitan, λεωφ. Συγγρού 385, 210 9471000

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ