Τρία εξαιρετικά χασάπικα στην Αθήνα που περνούν την «μπουτίκ χασαπολογία» σε άλλο επίπεδο

Τρία εξαιρετικά χασάπικα στην Αθήνα που περνούν την «μπουτίκ χασαπολογία» σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
Η Ελένη Ψυχούλη με τον Γιώργο Μανταλάρα στο κρεοπωλείο του στην Κυψέλη.
0

To ελληνικό χασάπικο ήταν πάντα πίσω από την εποχή του. H νέα δημιουργικότητα και το ψαγμένο φαγητό από τις αρχές του νέου αιώνα καλπάζουν, αφήνοντας πίσω καταϊδρωμένο τον χασάπη της γειτονιάς που δεν χαμπαριάζει κι επιμένει να σου κόβει με το κιλό τα τρία-τέσσερα κλασικά μπριζολοειδή, την ίδια στιγμή που τα ψυγεία των Ευρωπαίων ομολόγων του εδώ και αιώνες μοιάζουν με βιτρίνες ζηλευτές μιας μπουτίκ «χασαπολογίας» που ξέρει από εξειδικευμένες κοπές. Αυτές που εκμεταλλεύονται με τον νοστιμότερο και πιο ευειδή τρόπο και την τελευταία ίνα ενός πολύτιμου σφάγιου. Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό χασάπικο δειλά-δειλά αποφασίζει να γυρίσει σελίδα, φτιάχνει το ντιζάιν του, αποκτά ωριμαντήριο και γνώση για τη σωστή κοπή. Πλάι στο κρέας-όπως-είναι εμφανίζεται μια φρέσκια, ωμή μαγειρική που συντελείται back stage, αυτή που αγαπά ο φοιτητής, αυτός που δεν είναι και εξπέρ της κουζίνας, αλλά κι εσύ που έχεις τραπέζι και δεν θες να σκάσεις ακριβώς με το τύλιγμα ενός ρολού. Ψωνίζεις το σχεδόν έτοιμο μαζί με τα μυστικά για το σωστό ψήσιμο και ξενοιάζεις γενικότερα, αφού από δω μπορείς να πάρεις το κρασί, τη σάλτσα, το ζυμαρικό, ενίοτε και το μαχαίρι που αρμόζει σε μια ψηλομύτα-σπαλομίτα.

Κρέας από την Ήπειρο στο πιο σοφιστικέ προφίλ του

Τρία εξαιρετικά χασάπικα στην Αθήνα που περνούν την «μπουτίκ χασαπολογία» σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
Σε ένα μαγαζί με μουσειακά εργαλεία και μια αύρα από γκαλερί του Μανχάταν θα συνδυάσεις το καλύτερο, υγιεινό και αληθινό κρέας με όλα όσα αξίζει να το συνοδεύσουν.

Ο Γιώργος Μπούμπας το ηπειρώτικο κρέας το γνωρίζει από παιδί και το έχει υπηρετήσει από βοσκός ως κτηνοτρόφος στα μαγικά βουνά της βόρειας Ηπείρου που διασχίζει ο Καλαμάς. Από τα βοσκοτόπια στο πιο μπουτίκ κρεοπωλείο των Μελισσίων, η ίδια αγάπη για το ελευθέρας βοσκής μοσχαράκι και αμνοερίφιο που έρχονται αποκλειστικά από την τρίτης γενιάς πια οικογενειακή φάρμα συναντιέται με την απόλυτη γαλλική κοπή αλλά και τις έτοιμες συνταγές που φτιάχνουν μαριναρισμένες σε bbq σος, με πανσέτες και κοντοσούβλι, cupcakes με κιμά, τυρί και σφολιάτα, μεξικάνικες τορτίγιες με κιμά και γραβιέρα, γαρδουμπάκια, κοκορετσάκια, κρουασάν με χοιρινό φιλέτο και καραμελωμένο κρεμμύδι και διαφορετικής ωρίμανσης μπριζόλες που θα επιλέξεις από το ωριμαντήριο. Από το οικογενειακό τυροκομείο του 1925 που βράβευσε ο βασιλεύς Γεώργιος θα διαλέξεις εξαιρετικά τυριά, πικάντικη, βουτυράτη γραβιέρα με επικάλυψη ρίγανη, δυόσμο, μαύρο πιπέρι καυτερή πάπρικα ή ωριμασμένη σε κρασί. Σε ένα μαγαζί με μουσειακά εργαλεία και μια αύρα από γκαλερί του Μανχάταν θα συνδυάσεις το καλύτερο, υγιεινό και αληθινό κρέας με όλα όσα αξίζει να το συνοδεύσουν: σπάνια αλάτια, πιπέρια και μπαχαρικά, έτοιμες σάλτσες και μαρινάδες, ζυμαρικά και κρασιά.

Μπούμπας, Κουντουριώτου 1, Μελίσσια, 210 6133019

Το Κρεοπωλείον που προσέχει τη διατροφή σου

Τρία εξαιρετικά χασάπικα στην Αθήνα που περνούν την «μπουτίκ χασαπολογία» σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
Αθλητής με γνώση της σωστής διατροφής, ο Γιώργος θα σου φτιάξει ό,τι του ζητήσεις ανάλογα με τη δίαιτα που ακολουθείς.

Με μπαμπά και αδελφό κρεοπώλη, ο Γιώργος Μανταλάρας ήταν γυμναστής και βαλκανιονίκης στο δέκαθλο πριν αποφασίσει να ανοίξει ένα νέας γενιάς κρεοπωλείο-παντοπωλείο, με σουξέ που ήδη έχει ξεπεράσει τα όρια της γειτονιάς. Μοσχαράκι από τα Τρίκαλα και τη Λάρισα, τα χοιρινά του Μπακρατσά που συνεργάζεται με το Κτηνιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα κουνέλια του Τρομπέτα από τα Μέγαρα που τα βρίσκεις και σε μπιφτέκι και κοτόπουλα από την Άρτα, που στο παρασκευαστήριο μεταμορφώνονται σε νοστιμιές, όπως τα παχουλά, μεγάλα μπιφτέκια, το ελαφρύ κεμπάπ που φτιάχνεται από πρόβατο και μοσχάρι, το πήλινο με κοτόπουλο, λαχανικά και τυρί, το πακέτο-λαδόκολλα με χοιρινό, λαχανικά και κύβους τυριού, η πρωτότυπη σφολιάτα που γεμίζει με κοτόπουλο και λαχανικά ή οι θεόρατες μπιφτέκες που γεμίζουν με την ΠΟΠ φέτα του Κάραλη, πιπεριά και ντομάτα. Αθλητής με γνώση της σωστής διατροφής, ο Γιώργος θα σου φτιάξει ό,τι του ζητήσεις ανάλογα με τη δίαιτα που ακολουθείς και όσο εκείνος σου τυλίγει ένα σνίτσελ κοτόπουλο με παρμεζάνα ή τα σουτζουκάκια και τον γύρο σου, εσύ έχεις τον χρόνο να διαλέξεις σπάνια ζυμαρικά, αγνά αλλαντικά μικρής παραγωγής, χαλβά του Παπαγιαννόπουλου και το μοναδικό λουκούμι «του παππού» από τον Βόλο, ταχινόπιτες και πάστα-φλόρα από τη Σάμο, σάλτσες, ντολμαδάκια, μέλια, ξηρούς καρπούς, όσπρια από τη Φλώρινα και γενικά τα καλύτερα της μικρής, αυστηρά ελληνικής παραγωγής.

Το Κρεοπωλείον, Κερκύρας & Παξών 24-26, Κυψέλη, 210 8821616

Και να μην έχεις όρεξη για μαγείρεμα, εδώ θα σου ανοίξει!

Τρία εξαιρετικά χασάπικα στην Αθήνα που περνούν την «μπουτίκ χασαπολογία» σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
Η οικογένεια Κυριακάκη είναι αδιαπραγμάτευτη ως προς το καλύτερο κρέας.

Μια ματιά στο ψυγείο και τίποτα εδώ δεν σου θυμίζει χασάπικο αλλά γκουρμέ ζαχαροπλαστείο. Πολύχρωμες μεριδούλες έτοιμες να μπουν στον φούρνο ή την κατσαρόλα, το κρέας όπως το έχεις δει στα καλύτερα μαγαζιά της Ευρώπης, κομμένο σαν πολύτιμο μπιζού, σε συνταγές πρωτότυπες με άποψη και φαντασία, που πάνε πολύ πιο μπροστά από ένα ρολό κοτόπουλο. Ρόστο γουρουνοπούλας με δαμάσκηνο, δεντρολίβανο και φρέσκο ρόδι, ζαρκάδι ρολό με σταφίδα, κάσιους και κουκουνάρι, ρολό γαλοπούλας με κάρι, μέλι και καρύδια, spare ribs μαριναρισμένα με bourbon σος, κρεατόπιτα με τζίντζερ και κιμά: για να «μαγειρέψεις» τέτοιες λιχουδιές πρέπει να έχεις το καλύτερο κρέας και σύσσωμη η οικογένεια Κυριακάκη είναι αδιαπραγμάτευτη ως προς αυτό. Κατσικάκι από την Κάρυστο, αγριόπαπιες από τον Βίκο, χοιρινό από την Πρέβεζα, μοσχάρι από τα Τρίκαλα, γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής από τη Θεσσαλονίκη, φασιανός και αγριογούρουνο, rib-eye και angus της καλύτερης ποιότητας, γιατί όλα τα σπέσιαλ εισαγόμενα κρέατα δεν είναι τα ίδια. Εσύ βάζεις μόνο το ταψί και τον φούρνο! Μπόνους, οι σωστές συμβουλές για το ψήσιμο.

Κυριακάκης, Βασ. Σοφίας 56 & Ερμού, Μαρούσι, 210 6124644, www.kyriakakismeat.gr

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ