10 βήματα προσαρμογής στη δουλειά μετά τις γιορτές

10 βήματα προσαρμογής στη δουλειά μετά τις γιορτές Facebook Twitter
0

 

Το πάρτι τελείωσε, το νέο έτος υπόσχεται πολλά, αλλά μέχρι να τα δείτε θα περάσει και καιρός και η ρουτίνα –και οι αυξημένες οικονομικές ανάγκες- θέλουν τους πάντες πίσω στη δουλειά άμεσα. Όμως, για το ανθρώπινο σώμα –και την ψυχή, βεβαίως- έστω και λίγες μέρες ανάπαυλας καθιστούν βασανιστική την επιστροφή στα αναγκαία και κυρίως στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Το να προσαρμοστεί κάποιος στα ίδια και τα ίδια θέλει τρόπο, διαχείριση, χιούμορ και βήματα.

1.

Ξυπνήστε με μουσική. Και φτάστε μέχρι τη δουλειά με μουσική. Προτιμήστε να περπατήσετε λίγο. Το περπάτημα μέσα στην πόλη που ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της λειτουργεί τονωτικά στην ψυχολογία των εργαζομένων.

2.
Σπάστε τη μέρα σε κομμάτια. Μην πέσετε μονομιάς στις σκληρές εκκρεμότητες. Ξεκινήστε από τα βασικά και τα πιο εύκολα.

3.

Χαμογελάστε πρώτοι. Οι συνάδελφοι νιώθουν όπως εσείς: λίγο μίζερα. Αν φτάσουν όλοι στη δουλειά με τον τρόπο που εσείς σκέφτεστε –μουτρωμένοι κι αμίλητοι- το κλίμα θα γίνει ακόμη χειρότερο.

4.

Ένα μικρό κέρασμα και λίγο χιούμορ φτιάχνει τη διάθεση. Λίγες σοκολάτες, ένας καφές, ένα μικρό κοινόχρηστο δωράκι, λίγα λουλούδια και ένα έξυπνο αστείο μπορούν να μεταμορφώσουν τον εργασιακό χώρο.

5.

Ευχηθείτε, αγκαλιάστε, προσπαθήστε να είστε εγκάρδιοι και ευγενείς. Ακόμη κι αν δεν νιώθετε τρομερή οικειότητα, μπορείτε να είστε ευχάριστοι και δοτικοί.

6.

Δείξτε ενδιαφέρον για το πώς πέρασαν οι άλλοι στις γιορτές τους και αν ρωτηθείτε εσείς δείξτε ειλικρίνεια. Ακόμη κι αν σας πληγώσουν οι απαντήσεις, μπορεί να εκπλαγείτε από το ότι κι άλλοι μπορεί να μην πέρασαν ακριβώς τέλεια σ’ αυτές τις γιορτές. Επίσης, αποφύγετε τις εντάσεις που καραδοκούν, αφού όλοι νιώθουν εκνευρισμό, καθώς εγκατέλειψαν (το ίδιο απρόθυμα με εσάς) οικογένεια και αγαπημένους.

7.

Κάντε ένα μικρό ξεκαθάρισμα στο γραφείο ή τον χώρο εργασίας. Πετάξτε ό,τι παλιό και άχρηστο.

8.

Δοκιμάστε να παρηγορήσετε αυτόν που νιώθει το ίδιο και χειρότερα με εσάς και δεν το κρύβει. Καμιά φορά μια καλή κουβέντα έχει θεαματικά αποτελέσματα.

9

Προτείνετε έναν καφέ ή ένα διάλειμμα με όλους –ή έστω τους πιο κοντινούς σας- συναδέλφους. Όλοι έχουν ανάγκη από λίγη –εκτός προγράμματος- παρέα.

10.

Την πρώτη μέρα στη δουλειά κανονίστε κάτι με φίλους: θα σας βάλει πιο ήπια στη ρουτίνα της επόμενης μέρας.

Με στοιχεία από Daily Telegraph, HealthDigezt.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ