10 συμβουλές του Karl Lagerfeld για δίαιτες με αποτελέσματα που διαρκούν

10 συμβουλές του Karl Lagerfeld για δίαιτες με αποτελέσματα που διαρκούν Facebook Twitter
1
10 συμβουλές του Karl Lagerfeld για δίαιτες με αποτελέσματα που διαρκούν Facebook Twitter
Μπορεί να έχει συμβάλει όσο λίγοι στη δημιουργία του καχεκτικού πρότυπου στον χώρο της μόδας, ωστόσο, όταν η κουβέντα έρχεται σε ζητήματα καθημερινής διατροφής, αν μη τι άλλο, ο Lagerfeld είναι ρεαλιστής

Δεν είναι ούτε μυστικό ούτε είδηση ότι ο "Κάιζερ" της μόδας κατά το παρελθόν είχε αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα με το βάρος του. Και φυσικά η λογική λέει ότι δεν μπορείς να εμπιστευθείς για θέματα ζυγαριάς και περιττών κιλών, κάποιον που όσο να 'ναι έχει βάλει το χέρι του σ' αυτό που λέμε δημιουργία "ανορεξικού προτύπου".

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά μέσα σε κάθε άνθρωπο, η πιο ειλικρινής, αυτή που καταλαβαίνει από όρια και κυρίως διακρίνει το τι είναι εφικτό και τι όχι. Όταν, λοιπόν, κάποιος όπως ο Lagerfeld εξομολογείται το πώς κάποτε κατάφερε να χάσει 42 κιλά (μόνο και μόνο για να χωρέσει σε κοστούμια του Hedi Slimane), χωρίς να χρειαστεί να δυστυχήσει ή να παραφρονήσει, καταφέρνει να δώσει συμβουλές που -ναι - έχουν πρακτική εφαρμογή και αποτέλεσμα. 

Να, ένα μικρό απόσταγμα της εμπειρίας του από αυτό που θα λέγαμε προσεγμένη διατροφή, με αβίαστα tips όπως εκείνος τq έχει σταχυολογήσει μέσα στα χρόνια με μικρά σκαμπανεβάσματα στο βάρος - και το μέγεθος των ρούχων - αλλά όχι στη διάθεση και την ψυχολογία του. 

1.

"Σταμάτα να σκέφτεσαι πόσο δεν σου αρέσεις, και ξεκίνα δίαιτα". Το θέμα δεν είναι να το δούμε ως καταναγκαστικό έργο, αλλά κάτι το οποίο έρχεται να ενταχθεί με ομαλότητα στον τρόπο της ζωής μας. Έτσι, από δίαιτα θα γίνει διατροφή κι από διατροφή τρόπος ζωής και φιλοσοφία καθημερινότητας.

2.

"Πιες τουλάχιστον 3 λίτρα νερό την ημέρα. Όλο αυτό το νερό καθαρίζει πραγματικά τον οργανισμό". Πράσινο τσάι ή έστω καφές, χωρίς γάλα και ζάχαρη, χυμοί φρούτων και πολύ νερό κατά τον Lagerfeld - που τον Σεπτέμβριο γίνεται 86 ετών! - κρατούν το σώμα ασφαλές από τοξίνες, ενυδατωμένο και τον εγκέφαλο σε διαύγεια. Κανείς αφυδατωμένος δεν είναι ευτυχής και μπερδεύει το αίσθημα της πείνας με εκείνο της δίψας, κατά τον "Κάιζερ" της μόδας. 

3. 

"Ταξίδια και δίαιτες δεν πάνε μαζί. Για όσο διάστημα βρίσκεσαι σε διατροφή, απόφυγε τις μεγάλες εκδρομές και τις μετακινήσεις". Πρωινό στις 8, γεύμα στη 1, βραδινό στις 8. Ο Lagerfeld προτείνει συνέπεια και προσήλωση στο πρόγραμμα κι αυτό δεν ευνοείται από τα πέρα - δώθε και τις αναβολές στα γεύματα. 

4. 

"Γέλα με τον εαυτό σου. Για να κάνεις δίαιτα, σημαίνει ότι έχεις αίσθηση του χιούμορ. Μην παίρνεις στα σοβαρά αυτό που κάνεις. Είναι κάτι που έχει να κάνει με τις λειτουργίες του σώματος σου. Τελεία. Μην του δίνεις ούτε μικρότερη ούτε μεγαλύτερη αξία, απ' όση ήδη έχει". Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αυτός που κάνει δίαιτα είναι ένας στρατηγός, με έναν και μόνο στρατιώτη να περιμένει τις διαταγές του: το σώμα του. Οι διαταγές είναι ενοχλητικές και οι αγγαρείες κουραστικές, αλλά πρέπει να τις φέρει εις πέρας. Τίποτα περισσότερο. 

5. 

"Μην κάνεις τη δίαιτα εμμονή σου. Μη ζυγίζεσαι στο σπίτι, μην έχεις ζυγαριά στο σπίτι". Εκείνος, λέει, ζυγίζεται κάθε δύο εβδομάδες και αν. Το να ζυγίζεται κανείς συχνά, όσο κι αν θέλει να ελέγχει την πρόοδο του, εύκολα μετατρέπει αυτή την προσπάθεια σε εμμονή, με δυσάρεστα αποτέλεσμα. 

6. 

"Μην μπαίνεις ποτέ στη διαδικασία της σύγκρισης". Παρά τις αντιδράσεις που κατά καιρούς έχει ξεσηκώσει με τα αγαπημένα του αδύνατα μοντέλα, ο Lagerfeld είναι ρεαλιστής σε ο,τι αφορά θέματα καθημερινότητας. Το να συγκρίνει κανείς το σώμα του με το σώμα ενός μοντέλου μόνο βήματα προς τα πίσω συνεπάγεται. Το θέμα είναι να έχει κανείς εικόνα για το δικό του σώμα και τον προσωπικό του στόχο, πάνω στη ζυγαριά.

7. 

"Γυμνάσου απόγευμα". Κόντρα σε όσους αγαπούν την πρωινή γυμναστική, ο Lagerfeld είναι υπέρμαχος του απογευματινού work - out, το οποίο σώζει και από ατασθαλίες που μπορεί να έχουν προηγηθεί ή να έπονται μέσα στη μέρα. 

8. 

"Κάποτε η δίαιτα πρέπει να τελειώνει". Μετά από 4-5 μήνες, το πολύ μισό χρόνο, η δίαιτα πρέπει να ολοκληρώνεται και όποιος την ακολούθησε να μπαίνει σε μία διαδικασία διατροφής με διατροφολόγιο που θα μπορεί, χωρίς παράπονα και στερήσεις, να διατηρήσει για ακόμη ένα εξάμηνο. Μπορεί και για πάντα, με μικρά διαλείμματα. Αυτό είναι το μυστικό, εξηγεί ο γκουρού της μόδας. 

9. 

"Καλό πρωινό, πολύ ψάρι, λίγο κρέας, μην παραλείπεις γεύματα". Το θέμα είναι να μη τριγυρίζουμε πεινασμένοι. Το αίσθημα της πείνας μας κάνει πιο ευάλωτους και σε πειρασμούς και τσιμπολογήματα. Το μυστικό είναι το φαγητό να μας χορταίνει, οι μερίδες να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες μας και να μην αισθανόμαστε ότι κάποιος μας τιμωρεί, κρύβοντας μας τη φέτα το ψωμί σε κάποιο απόμακρο ντουλάπι. Ο ίδιος, όταν αισθάνεται ότι το γεύμα ή το δείπνο που θα φάει δεν τον καλύπτει, κουβαλά μαζί του μισό τοστ, για παν ενδεχόμενο. 

10.

"Το μάσημα της τροφής ως άσκηση πολιτισμού". Και κάτι για το τέλος: πάντα μας έλεγαν ότι πρέπει να μασάμε καλά την κάθε μπουκιά, γιατί βελτιώνουμε τη διαδικασία της πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών κάθε τροφής. Ο ίδιος το θέτει ως άσκηση πολιτισμού. "Αφήστε κάτω το πιρούνι. Μασήστε καλά την μπουκιά. Ευχαριστηθείτε την σε όλο το μεγαλείο της. Περιμένετε λίγο μέχρι την επόμενη". Δεν είναι μόνο ότι ενθαρρύνεται ο διάλογος μεταξύ των συνδαιτυμόνων. Είναι ότι, επειδή ο εγκέφαλος αργεί να στείλει το μήνυμα του κορεσμού, δίνετε περιθώριο στον οργανισμό σας να χορτάσει σωστά. 

Με στοιχεία από το "The Karl Lagerfeld Diet", Metro Books, 2004

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια
Πολύ καλή η συμβουλή του για το νερό, που όλοι το ξεχνάμε. Και να προσθέσω και μια δικιά μου. Να κοιμόμαστε καλά. Επειδή δουλεύω βράδια, τα πρωινά μετά τη δουλειά πεινάω τραγικά, αν δεν πάω απευθείας για ύπνο, τρώω τον άμπακο και πάλι γουργουρίζει το στομάχι μου.