10+1 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

10+1 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη Facebook Twitter
Παρά την κακή της φήμη, η χοληστερίνη είναι ένα μόριο εξαιρετικά σημαντικό αλλά και απαραίτητο για την υγεία, γι’ αυτό και η φύση έχει φροντίσει ώστε όλα τα κύτταρα να μπορούν να την παράγουν. Φωτ.: Getty Images
0

Τι είναι η «καλή» χοληστερίνη;
Παρά την κακή της φήμη, η χοληστερίνη είναι ένα μόριο εξαιρετικά σημαντικό αλλά και απαραίτητο για την υγεία, γι’ αυτό και η φύση έχει φροντίσει ώστε όλα τα κύτταρα να μπορούν να την παράγουν. Μέσα στο ανθρώπινο σώμα η χοληστερίνη μεταφέρεται στο αίμα μέσα σε σχηματισμούς που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες, με βασικότερες την HDL (high density lipoprotein) και την LDL (low density lipoprotein).

Οι μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία 70 χρόνια έχουν δείξει ότι η αυξημένη HDL οδηγεί σε μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος προβλήματα της καρδιάς και των αγγείων, γι’ αυτό και ονομάζεται συχνά «καλή» χοληστερίνη.

Πώς μπορώ να την αυξήσω;
Μέχρι στιγμής δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο ασφαλές φάρμακο το οποίο να ανεβάζει αξιόλογα την HDL, γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουμε η διατροφή μας να περιέχει τροφές που κάνουν αυτήν τη δουλειά.

1. Ελαιόλαδο
Απ’ όλα τα λίπη και τα έλαια που υπάρχουν στο τραπέζι μας, το ελαιόλαδο είναι αυτό που θα βοηθήσει να έχουμε την υψηλότερη δυνατή καλή χοληστερίνη. Το ελαιόλαδο, ειδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι το μαγείρεμα σε φούρνο ή κατσαρόλα το καταστρέφει πάρα πολύ λίγο, κάθιστώντας το ιδανική επιλογή για το μαγείρεμα.

2. Όσπρια
Τα όσπρια έχουν μια σειρά από εξαιρετικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία, εκτός από το γεγονός ότι μειώνουν την «κακή» χοληστερίνη, βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου, εξισορροπούν τη χλωρίδα του εντέρου και βοηθούν στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης. Καλό είναι να στοχεύσετε στο να καταναλώνετε όσπρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, και ιδανικά άλλες δύο φορές την εβδομάδα λαδερά.

3. Μη επεξεργασμένα δημητριακά
Αν και τα μη επεξεργασμένα δημητριακά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα όσπρια στην αύξηση της HDL, έχουν ωφέλιμη δράση για τη ρύθμιση της χοληστερίνης. Ωστόσο εδώ είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα ότι τα επεξεργασμένα δημητριακά (αρτοποιήματα, δημητριακά πρωινού, γλυκά) ανεβάζουν την «κακή» χοληστερίνη, την LDL.

4. Μικρά φρούτα
Τα φρούτα είναι από τις πιο πολύτιμες τροφές που μας προσφέρει η φύση, αλλά τα φρούτα τα οποία θα μας βοηθήσουν περισσότερο να αυξήσουμε την HDL είναι τα μικρά σε μέγεθος, όπως τα δαμάσκηνα, οι βανίλιες, τα βερίκοκα, οι φράουλες, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα κ.ά.

5. Λιπαρά ψάρια
Το μεγαλύτερο δώρο που μας κάνουν τα λιπαρά ψάρια είναι να συλλέγουν τα ω-3 από τα φύκια, να τα αποθηκεύουν στο λίπος τους και να μας τα προσφέρουν όταν τα καταναλώνουμε. Τα λιπαρά ω-3 είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου αλλά και για τη ρύθμιση της χοληστερίνης και η καλύτερη πηγή τους είναι τα μικρά ψάρια. Οι καλύτερες επιλογές είναι η σαρδέλα, ο γαύρος, ο κολιός, το σκουμπρί, η πέστροφα, τα σαφρίδια και τα άλλα μικρά αφρόψαρα.

6. Λιναρόσπορος
Ένα συστατικό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα πρωινό είναι ο αλεσμένος λιναρόσπορος. Ο λιναρόσπορος, ανάμεσα στα πολλά σημαντικά θρεπτικά που περιέχει, περιέχει και ω-3 φυτικής προέλευσης, τα οποία, αν και δεν είναι τόσο ποιοτικά όσο τα ω-3 από τα ψάρια, είναι πάρα πολύ καλά για τη ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος.

7. Σπόροι τσία
Οι σπόροι τσία είναι μια τροφή που μπήκε στη διατροφή μας τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό πολλοί δεν έχουν βρει ακόμα τον τρόπο να τους καταναλώνουν συστηματικά. Είναι πολύ θρεπτικοι και αντίστοιχα με τον λιναρόσπορο πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα.

8. Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και πλούσιοι σε καλά λιπαρά, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που προσφέρουν είναι ότι βοηθούν στην αύξηση της HDL.

9. Αβοκάντο
Εμφανίστηκε στη διατροφή μας μόλις τα τελευταία χρόνια, αλλά αγαπήθηκε από τον κόσμο για τη βουτυρένια του υφή και τις πολλαπλές του χρήσεις. Το αβοκάντο περιέχει πολύ υψηλής ποιότητας ω-3, τα οποία, όπως οι σπόροι τσία και ο λιναρόσπορος, βοηθούν στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης.

10. Κόκκινο κρασί
Από τα πρώτα πράγματα που ανακαλύψαμε ότι βοηθάει στην αύξηση της καλής χοληστερίνης είναι το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες, και ειδικά το κόκκινο κρασί. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, καθώς η συστηματική του κατανάλωση θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Κλείνοντας, πρέπει να τονίσουμε πως αυτό που βοηθάει περισσότερο από οποιαδήποτε τροφή στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης είναι η αερόβια γυμναστική. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να αυξήσει την HDL και να βοηθήσει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων του πρέπει οπωσδήποτε να εισάγει τη γυμναστική στην καθημερινότητά του. Το όφελος που θα πάρει από αυτή την αλλαγή είναι τεράστιο, και είναι πολύ πιθανό να είναι πολύ σημαντικότερο από το όφελος που θα έχει ακόμα και από την καλύτερη δυνατή διατροφή.

Τέλος, ανεξάρτητα από την καλή διατροφή και την κίνηση, είναι σημαντικό κάποιος να φροντίζει και το βάρος του: Έτσι, αν η υγεία της καρδιάς, των αγγείων και του εγκεφάλου σας είναι υψηλή προτεραιότητα για εσάς, πρέπει να φροντίσετε το βάρος σας να είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ