3 ρεαλιστικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

3 ρεαλιστικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας Facebook Twitter
Είναι γραμμένο στο DNA μας να γυμναζόμαστε. Κάθε 72 ώρες που δεν γυμνάζουμε μία μυϊκή ομάδα καταστρέφεται. Η γυμναστική αποτελεί μεγάλη επένδυση για τον οργανισμό μας, είναι διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα, βελτιώνει το βάρος του σώματος και συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες.
3

— Τελικά, την κυτταρίτιδα την κληρονομούμε μέσω του DNA μας ή προκύπτει από τον τρόπο διατροφής και ζωής μας;

Η κυτταρίτιδα δημιουργείται από την εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στην ακριβώς από κάτω στιβάδα, που συνοδεύεται από μείωση της ελαστικότητας του συνδετικού ιστού (κολλαγόνο). Η χαρακτηριστική όψη του δέρματος που αποκαλείται και «φλοιός πορτοκαλιού» είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες. Αιτίες της είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η κληρονομικότητα (DNA), η καθιστική ζωή και η λήψη ορισμένων φαρμάκων: όλα αυτά συμβάλλουν στην εμφάνισή της.

— Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μύθοι ως προς την καταπολέμησή της;

Το κολάν που την εξαφανίζει: καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο. Όσον αφορά τις κρέμες σύσφιξης, το έντονο μασάζ αυξάνει τη ροή του αίματος, τονώνει την κυκλοφορία του και μπορεί να έχει θετική επίδραση στην εικόνα του δέρματος γιατί κινητοποιεί τις λιποαποθήκες στις περιοχές που συνήθως εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Άρα, οποιαδήποτε κρέμα, όχι απαραίτητα σύσφιξης, μπορεί να βοηθήσει, σε συνδυασμό πάντα με σωστή διατροφή και άσκηση.

Είναι πολύ σημαντικό να μην ασχολούμαστε με τον βάρος μας αλλά με το τι τρώμε καθημερινά. Άλλωστε, το είπε και ο Ιπποκράτης: «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας».

— Δώστε μας τρεις ρεαλιστικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για να έχουμε υγιές βάρος και σώμα και πρέπει να μας γίνει τρόπος ζωής. Συχνά γεύματα ανά τρεις ώρες είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της βιοχημείας του σώματος και της γλυκόζης. Η διατροφή μας πρέπει να περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή υδατάνθρακες (προϊόντα ολικής άλεσης, ρύζι, πατάτες), πρωτεΐνες (κόκκινο και λευκό κρέας, αυγό, ψάρι, όσπρια) και υγιεινά λίπη (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο κλπ.). Δίαιτα είναι ο σωστός τρόπος διαβίωσης. Το 60 % είναι από τη διατροφή –δηλαδή είμαστε ό,τι τρώμε–, το 30% η άσκηση –ένα άτομο που έχει καθιστική ζωή δεν είναι τα ίδιο υγιές με ένα άτομο που αθλείται– και το 10% η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Από έρευνες έχει αποδειχτεί ότι άτομα που έχουν κακή ψυχολογία, εμμονή με τη ζυγαριά και το βάρος τους φτάνουν πιο δύσκολα στο υγιές βάρος σε σχέση με εκείνους που δεν ζυγίζονται και είναι πιο θετικοί στην προσπάθεια που κάνουν. Ένα άτομο διατρέφεται σωστά όταν έχει συχνά γεύματα, επιλέγει υγιεινά τρόφιμα, σταματάει να τρώει όταν χορταίνει και δεν υπερβάλλει, διατηρεί σταθερό το βάρος του, έχει τον έλεγχο του τι τρώει και είναι ευτυχισμένο με αυτά που τρώει, εμπιστεύεται το σώμα του όταν κάνει λάθη στη διατροφή του και τρώει ό,τι και οι άλλοι. Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα. Είναι γραμμένο στο DNA μας να γυμναζόμαστε. Κάθε 72 ώρες που δεν γυμνάζουμε μία μυϊκή ομάδα καταστρέφεται. Η γυμναστική αποτελεί μεγάλη επένδυση για τον οργανισμό μας, είναι διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα, βελτιώνει το βάρος του σώματος και συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες. Βρείτε το είδος της γυμναστικής που σας αρέσει και μη χάνετε άλλο χρόνο, κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας. Μεγάλο ρόλο παίζει και η σωστή ενυδάτωση. Η αυξημένη κατανάλωση νερού θα δράσει ευεργετικά στη διαδικασία αποβολής του ήδη κατακρατηθέντος νερού, απαλύνοντας την όψη πορτοκαλιού στο δέρμα. Προσοχή! Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει την αποβολή πολύ σημαντικών συστατικών, όπως ηλεκτρολύτες, βιταμίνες κ.λπ. Μια καλή ημερήσια κατανάλωση είναι 1,5 λίτρο, αυτό όμως εξαρτάται και από τη σωματική δραστηριότητα του κάθε ατόμου. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής αλλά και για να ενημερωθείτε σχετικά με την κατάσταση της θρέψης σας.

— Εσείς τι συμβουλεύετε τις γυναίκες που δεν αισθάνονται καλά με το σώμα τους; Γιατί είναι τόσο σημαντικό να νιώσουμε καλά με το σώμα μας;

Όπως έχει φανεί από πολλές έρευνες, οι περισσότερες γυναίκες κρίνουν το σώμα τους πολύ αυστηρά. Οι συμβουλές μου είναι: α) Πετάξτε τη ζυγαριά. Έχουμε καλύτερο έλεγχο του τι τρώμε και του βάρους μας όταν δεν ζυγιζόμαστε. Δεν είμαστε κρύα, μασίφ αγάλματα, ώστε να έχουμε πάντα στάνταρ διαστάσεις και βάρος! β) Να λέτε θετικές φράσεις καθημερινά. Μία φράση που πρέπει να λέμε στον καθρέφτη μας πάνω από τρεις φορές είναι η εξής «Σέβομαι και αποδέχομαι τη μοναδικότητα και το μεγαλείο της ύπαρξής μου». γ) Αυξήστε την αυτοπεποίθησή σας. Μια γυναίκα, έχοντας υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή, άσκηση και καλή διάθεση αποκτά τρομερή αυτοπεποίθηση. Κι αυτό συμβαίνει οργανικά. Ένα άτομο που δεν τρέφεται σωστά, λόγω των χαμηλών επιπέδων σακχάρου, σεροτονίνης και ενδορφινών μπορεί να νιώθει συνεχώς κούραση, δυσκολία στη συγκέντρωση, ανεξήγητο θυμό, επιθυμία για ζάχαρη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθηματική φόρτιση, αίσθημα απομόνωσης και κατάθλιψη. Αυτό καταλήγει σε υπερφαγικά επεισόδια, ενοχές και κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές. Μια γυναίκα που αγαπά και σέβεται τη διαφορετικότητα του σώματός της και δεν κάνει αρνητικές σκέψεις γι' αυτό θα έχει υψηλή αυτοεκτίμηση, θα νιώθει σιγουριά και θα μπορεί να ελέγχει και να συντηρεί το βάρος της για πάντα. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να μην ασχολούμαστε με τον βάρος μας αλλά με το τι τρώμε καθημερινά. Άλλωστε, το είπε και ο Ιπποκράτης: «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας».

Η Βαγιώτα Βάσω είναι Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Master Practitioner on eating disorders and obesity και TRX Suspension Trainer

Υγεία & Σώμα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε, επιτέλους, θα κουμπώσει το τελευταίο κουμπί του τζιν;

Υγεία & Σώμα / Πότε, επιτέλους, θα κουμπώσει το τελευταίο κουμπί του τζιν;

Πόσες φορές έχουμε μπει στη διαδικασία να χάσουμε κιλά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα; Ποιοι είναι οι λόγοι που δυσκολευόμαστε; Ο διατροφολόγος-διαιτολόγος Γιάννης Δημακόπουλος απαντά.
ΦΙΛΙΠΠΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
6 μύθοι περί ομορφιάς που εξακολουθούμε να πιστεύουμε (και πολύ κακώς!)

Υγεία & Σώμα / 6 μύθοι περί ομορφιάς που εξακολουθούμε να πιστεύουμε (και πολύ κακώς!)

Πώς γίνεται και ενώ έχουμε δοκιμάσει κάτι, έχουμε πειστεί για την ανεπάρκεια του και όμως εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βελτιωμένη εκδοχή του... Να, μερικές τέτοιες περιπτώσεις
THE LIFO TEAM
Ένας παράδοξος, αλλά αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Υγεία & Σώμα / Ένας παράδοξος, αλλά αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Αν έχετε πειστεί ότι κρέμες, οροί και λοιπές πανάκριβες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, ίσως υπάρχει κάτι πολύ φθηνότερο που μπορεί να είναι εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματικό
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Αυτό με την αναγκαία λήψη τροφής καθε 3 ωρες .... Σε ενα υγιη οργανισμό, σε περιπτωση ενδοιας γλυκόζης,αυτη θα παραχθει απο το ηπαρ και τους νεφρους του από τις αποθηκες γλουκαγονου. Αν τυχον αυτες εξανλτηθουν (περιπου 24 ωρες ασιτιας) ο οργανισμος μαςθα αρχιζει να καταβολίζει λιπαρα οξεα , μυς κτλ. Ο καρδιακος και ο σκελετικός μυς "τρεφεται" με σχεδον κάθε βασική υλη. Μονο ο εγκεφαλος θελει γλυκοζη για να λειτουργησει... Επομένως αν καποιος δεν ειναι διαβητικός, νεφροπαθης ή με σοβαρο ενδοκρινολογικο προβλημα , δε χρειαζεται να υστεριάζεται ....
Κατ αρχήν δεν διαφωνώ καθόλου,αντίθετα επικροτω απολυτα τα βασικά όπως η επικέντρωση στο ποιοτικό φαγητό ,με ισορροπία διατροφικών ομάδων και focus στο πώς νιώθει κανεις όπως και στην γυμναστική σαν αναπόσπαστο μερος της ζωής.Σε αντίθεση με το εμμονικό ζύγισμα που πολλές φορές αντικατοπτρίζει μόνο αλλαγες στην κατακράτηση υγρών,η τις quick fix διαιτες- για-να-χάσω τα κιλά και να γυρίσω στην τακτική υπερκατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων θρεπτικά κενών τροφών.Δεν είμαι αρχάρια ούτε στη γυμναστική ούτε στα διατροφικά προβλήματα ,αλλά πραγματικά η διαιώνιση μύθων ή έστω βέλτιστων αλλα καθόλου απαραίτητων πρακτικών όπως το να τρώει κανείς ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ απαρέκλιτα (6?8? φορες,να σηκωνομαστε κι απ τον ύπνο?)η οτι οι μυς καθε χωριστης μυικης ομαδας θ αυτοκτονήσουν αν κάποιος δεν τους γυμνάσει για 72 συνεχόμενες ωρες μαλλον στο ψυχαναγκασμο και στη δημιουργία τρομακτικής εικόνας' τι τέρας πειθαρχίας πρέπει να ναι ένας φυσιολογικός ανθρωπος με 8ωρα,οικογένειακες/κοινωνικες υποχρεώσεις για να χει ενα υγιές γυμνασμένο σώμα'συμβαλουν παρά στην υγιή σχέση με το σώμα και το φαγητό
Μία μόνο παρατήρηση:Τα λέει πάρα πολύ σωστά η κυρία στο άρθρο (αν και δεν διαχωρίζει την cellulite -που είναι αισθητικό μόνον θέμα- με την cellulitis που είναι ιατρική ορολογία για συγκεκριμένη άσχετη φλεγμονή) με μία μόνο ένστανση στην πρώτη πρώτη παράγραφο. "Αιτίες της είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η κληρονομικότητα (DNA), η καθιστική ζωή και η λήψη ορισμένων φαρμάκων: όλα αυτά συμβάλλουν στην εμφάνισή της."Πώς τότε εξηγείται ότι όλα τα μωράκια έχουν κυτταρίτιδα στον πωπό τους; Κάτι κάνουν λάθος;;; Οι άντρες γιατί δεν έχουν;Οπωσδήποτε δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί εντελώς το θέμα της "όψης φλοιού πορτοκαλιού" (όρος που προτιμώ για τους λόγους που ανέφερα).