4 λάθη που μπλοκάρουν τη σεξουαλική μας ζωή

2

Αιθέρια έλαια, αλοιφές, διεγερτικά, χάπια, εγχειρίδια για καλό σεξ, διαφημίσεις με γενναίες δόσεις χιούμορ να εξηγούν γιατί ο οργασμός (για αρκετές γυναίκες, κυρίως) είναι άγνωστη γη, μηνύματα επί μηνυμάτων σε φίλους, συζητήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά και κυρίως στο ζητούμενο: μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Στην εποχή που η πορνογραφία είναι τόσο εύκολη και απτή όσο ένα ποτήρι νερό, το σεξ εξακολουθεί να είναι πρόβλημα, παρά τους ισχυρισμούς πολλών ότι πρόκειται για το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Κι όμως, δεν είναι.

Αντιθέτως είναι κάτι που ακόμη χρειάζεται περιστροφές και κουβέντα, ανάλυση –και κάποτε ψυχανάλυση- και φυσικά τα χρόνια περνάνε με δεύτερες σκέψεις, λεονταρισμούς, μικρά και μεγάλα ψέματα και φυσικά πληθυσμό ανενεργό σεξουαλικά, πολύ συχνά για πάρα πολύ καιρό και συσσωρευμένη θλίψη.


Τι κάνουμε λάθος, λοιπόν.

Είμαστε εθισμένοι στις ζωές των άλλων

Η κλειδαρότρυπα του διαδικτύου –από το Instagram έως το τελευταίο site πορνό- μας πείθει μέρα με τη μέρα ότι οι ζωές των άλλων είναι πιο διασκεδαστικές. (Φαίνονται να) κάνουν πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα ανάμεσα σε δύο (ή περισσότερους ανθρώπους) και ή κυνηγάμε να μοιάσουμε στο ανέφικτο ή απλώς παραδεχόμαστε ότι δεν είναι για εμάς αυτά και παραιτούμαστε απ' όλα, όχι όμως κι από την κλειδαρότρυπα. Όλα αυτά τα απίστευτα (κυριολεκτικά) σώματα, όλη αυτή η τελειότητα (που απλώς δεν υπάρχει) μας αδρανοποιεί, μας κάνει να δειλιάζουμε, να διστάζουμε και τελικώς να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

Δεν λέμε ευθέως αυτό που πραγματικά θέλουμε

Είτε σε σχέση είτε όχι, επιλέγουμε το «γύρω γύρω» από τον πραγματικό προορισμό. Στη σχέση, γιατί είναι η «σχέση» και έχει συγκεκριμένους περιορισμούς και χαρακώματα και σε αυτό που αποκαλούμε single life από φόβο για τις αντιδράσεις των άλλων, με τους οποίους προσδοκούμε «σχέση». Και κάπως έτσι δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος που μέσα του εγκλωβίζει και καταπιέζει την σεξουαλικότητα μας, καθιστώντας μας απολύτως δυστυχείς. Ας ζητήσουμε από τον σύντροφο ανοιχτά αυτό που εμείς ορίζουμε ως ικανοποιητικό σεξ κι ας αρνηθεί. Είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε για να πάμε –αν χρειαστεί- παρακάτω. Από μία σχέση που απουσιάζει το ενθουσιώδες σεξ, τι μένει; Ναι, βέβαια, η συντροφικότητα, η καλοσύνη, ο σεβασμός. Σπουδαία νέα. Αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με το σεξ; Και ποιος μας έχει πείσει ότι δεν μπορούμε να τα βρούμε όλα – σε μια άλλη σχέση- ή έστω στην ίδια, αν δεν προσπαθήσουμε. Κι από μία εργένικη ζωή τι έχει να περιμένει κανείς, αν όχι να ικανοποιεί ένα βασικό τομέα της ζωής του, χωρίς πολλή ανάλυση και διαπραγματεύσεις;

Ακούμε τα ψέματα (των άλλων)

...οι οποίοι μπορούν να περνούν τα ίδια και χειρότερα με εμάς. Κάποιος που ισχυρίζεται ότι μπορεί να δώσει δεύτερη ζωή σε όλες τις στάσεις του Κάμα Σούτρα μέσα σε μία εβδομάδα, ακόμη κι αν δεν κατάφερε ούτε το πουκάμισο του να βγάλει, είναι αρκετός για να κομπλάρει τους γύρω του, ασχέτως αν το παραδέχονται ή όχι. Ναι, στο τέλος της βραδιάς οι περισσότεροι σκέφτονται ότι μόλις σπατάλησαν τον πολύτιμο τους χρόνο, ακούγοντας για την τέλεια ερωτική ζωή του, έναν φαφλατά, έναν παραμυθατζή, αλλά πριν γείρουν στο μοναχικό τους μαξιλάρι, θα αναρωτηθούν με πίκρα την πιθανότητα να έλεγε αλήθεια...

Έχουμε μεγάλες προσδοκίες

Τεράστιες για την ακρίβεια. Όμως, το καλύτερο σεξ συμβαίνει άνευ σκηνοθεσίας και αυστηρού σεναρίου. Βασικά, συμβαίνει όπου θέλει και στην υποψία ότι κάποιος θα αναλάβει τον ρόλο του επιμελητή –από εδώ οι κούτες με τα αρχαία του 5ου π.Χ κι από εκεί οι αμφορείς των Παναθηναίων- έχει γίνει καπνός. Μπορεί η ιδανική βραδιά να μην έχει φεγγάρι, να μην έχει κεριά, μπορεί ο κύριος ή κυρία να μην είναι ακριβώς όπως τον/την είχατε φανταστεί, αλλά να χρειάζεται μία τόση δα ευκαιρία για να σας αλλάξει γνώμη. Το «ιδανικό» δεν είναι πάντα αυτό που υπολογίζαμε, γι' αυτό και το απορρίπτουμε με τόση άνεση. Ας κάνουμε λίγο χώρο και γι' αυτές. Και φυσικά, δεν υπονοεί κανείς να κάνουμε «εκπτώσεις» ή έστω συμβιβασμούς, αλλά κυρίως να μην είμαστε απόλυτοι με τα όσα μπορούν (και δεν μπορούν) να μας συμβούν!

Με στοιχεία από The Cut, New York Times, Elle

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM
Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Υγεία & Σώμα / Κάποιοι influencers δηλώνουν πως τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο. Κάνουν λάθος

Η επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας που ακολουθούν κάποιοι trendsetters της ευεξίας, προβάλλοντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ήλιου ως λόγο για να παραλείψετε το αντηλιακό φέτος το καλοκαίρι.
THE LIFO TEAM
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Αν κάποιοι είχαν λίγη αυτογνωσία, κάποιες σταγόνες ειλικρίνειας και κοίταζαν δίπλα τους (χωρίς να παρασύρονται από τα ΜΜΕ- social media κλπ), οι διαπροσωπικές σχέσεις θα ήταν πολύ καλύτερες σε όλα τα επίπεδα.