4 λάθη που μπλοκάρουν τη σεξουαλική μας ζωή

2

Αιθέρια έλαια, αλοιφές, διεγερτικά, χάπια, εγχειρίδια για καλό σεξ, διαφημίσεις με γενναίες δόσεις χιούμορ να εξηγούν γιατί ο οργασμός (για αρκετές γυναίκες, κυρίως) είναι άγνωστη γη, μηνύματα επί μηνυμάτων σε φίλους, συζητήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά και κυρίως στο ζητούμενο: μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Στην εποχή που η πορνογραφία είναι τόσο εύκολη και απτή όσο ένα ποτήρι νερό, το σεξ εξακολουθεί να είναι πρόβλημα, παρά τους ισχυρισμούς πολλών ότι πρόκειται για το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Κι όμως, δεν είναι.

Αντιθέτως είναι κάτι που ακόμη χρειάζεται περιστροφές και κουβέντα, ανάλυση –και κάποτε ψυχανάλυση- και φυσικά τα χρόνια περνάνε με δεύτερες σκέψεις, λεονταρισμούς, μικρά και μεγάλα ψέματα και φυσικά πληθυσμό ανενεργό σεξουαλικά, πολύ συχνά για πάρα πολύ καιρό και συσσωρευμένη θλίψη.


Τι κάνουμε λάθος, λοιπόν.

Είμαστε εθισμένοι στις ζωές των άλλων

Η κλειδαρότρυπα του διαδικτύου –από το Instagram έως το τελευταίο site πορνό- μας πείθει μέρα με τη μέρα ότι οι ζωές των άλλων είναι πιο διασκεδαστικές. (Φαίνονται να) κάνουν πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα ανάμεσα σε δύο (ή περισσότερους ανθρώπους) και ή κυνηγάμε να μοιάσουμε στο ανέφικτο ή απλώς παραδεχόμαστε ότι δεν είναι για εμάς αυτά και παραιτούμαστε απ' όλα, όχι όμως κι από την κλειδαρότρυπα. Όλα αυτά τα απίστευτα (κυριολεκτικά) σώματα, όλη αυτή η τελειότητα (που απλώς δεν υπάρχει) μας αδρανοποιεί, μας κάνει να δειλιάζουμε, να διστάζουμε και τελικώς να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

Δεν λέμε ευθέως αυτό που πραγματικά θέλουμε

Είτε σε σχέση είτε όχι, επιλέγουμε το «γύρω γύρω» από τον πραγματικό προορισμό. Στη σχέση, γιατί είναι η «σχέση» και έχει συγκεκριμένους περιορισμούς και χαρακώματα και σε αυτό που αποκαλούμε single life από φόβο για τις αντιδράσεις των άλλων, με τους οποίους προσδοκούμε «σχέση». Και κάπως έτσι δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος που μέσα του εγκλωβίζει και καταπιέζει την σεξουαλικότητα μας, καθιστώντας μας απολύτως δυστυχείς. Ας ζητήσουμε από τον σύντροφο ανοιχτά αυτό που εμείς ορίζουμε ως ικανοποιητικό σεξ κι ας αρνηθεί. Είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε για να πάμε –αν χρειαστεί- παρακάτω. Από μία σχέση που απουσιάζει το ενθουσιώδες σεξ, τι μένει; Ναι, βέβαια, η συντροφικότητα, η καλοσύνη, ο σεβασμός. Σπουδαία νέα. Αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με το σεξ; Και ποιος μας έχει πείσει ότι δεν μπορούμε να τα βρούμε όλα – σε μια άλλη σχέση- ή έστω στην ίδια, αν δεν προσπαθήσουμε. Κι από μία εργένικη ζωή τι έχει να περιμένει κανείς, αν όχι να ικανοποιεί ένα βασικό τομέα της ζωής του, χωρίς πολλή ανάλυση και διαπραγματεύσεις;

Ακούμε τα ψέματα (των άλλων)

...οι οποίοι μπορούν να περνούν τα ίδια και χειρότερα με εμάς. Κάποιος που ισχυρίζεται ότι μπορεί να δώσει δεύτερη ζωή σε όλες τις στάσεις του Κάμα Σούτρα μέσα σε μία εβδομάδα, ακόμη κι αν δεν κατάφερε ούτε το πουκάμισο του να βγάλει, είναι αρκετός για να κομπλάρει τους γύρω του, ασχέτως αν το παραδέχονται ή όχι. Ναι, στο τέλος της βραδιάς οι περισσότεροι σκέφτονται ότι μόλις σπατάλησαν τον πολύτιμο τους χρόνο, ακούγοντας για την τέλεια ερωτική ζωή του, έναν φαφλατά, έναν παραμυθατζή, αλλά πριν γείρουν στο μοναχικό τους μαξιλάρι, θα αναρωτηθούν με πίκρα την πιθανότητα να έλεγε αλήθεια...

Έχουμε μεγάλες προσδοκίες

Τεράστιες για την ακρίβεια. Όμως, το καλύτερο σεξ συμβαίνει άνευ σκηνοθεσίας και αυστηρού σεναρίου. Βασικά, συμβαίνει όπου θέλει και στην υποψία ότι κάποιος θα αναλάβει τον ρόλο του επιμελητή –από εδώ οι κούτες με τα αρχαία του 5ου π.Χ κι από εκεί οι αμφορείς των Παναθηναίων- έχει γίνει καπνός. Μπορεί η ιδανική βραδιά να μην έχει φεγγάρι, να μην έχει κεριά, μπορεί ο κύριος ή κυρία να μην είναι ακριβώς όπως τον/την είχατε φανταστεί, αλλά να χρειάζεται μία τόση δα ευκαιρία για να σας αλλάξει γνώμη. Το «ιδανικό» δεν είναι πάντα αυτό που υπολογίζαμε, γι' αυτό και το απορρίπτουμε με τόση άνεση. Ας κάνουμε λίγο χώρο και γι' αυτές. Και φυσικά, δεν υπονοεί κανείς να κάνουμε «εκπτώσεις» ή έστω συμβιβασμούς, αλλά κυρίως να μην είμαστε απόλυτοι με τα όσα μπορούν (και δεν μπορούν) να μας συμβούν!

Με στοιχεία από The Cut, New York Times, Elle

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Αν κάποιοι είχαν λίγη αυτογνωσία, κάποιες σταγόνες ειλικρίνειας και κοίταζαν δίπλα τους (χωρίς να παρασύρονται από τα ΜΜΕ- social media κλπ), οι διαπροσωπικές σχέσεις θα ήταν πολύ καλύτερες σε όλα τα επίπεδα.