4 παρεξηγήσεις που αφορούν στα τεστ νοημοσύνης

4 παρεξηγήσεις που αφορούν στα τεστ νοημοσύνης Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Stupid Greg/ LIFO
0

Πολύς λόγος γίνεται χρόνια τώρα, τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την εγκυρότητα των τεστ νοημοσύνης. Μπορούν στ' αλήθεια να "καταγράψουν" τον δείκτη ευφυίας της ανθρώπινης ύπαρξης; Μπορούν να μετρήσουν και να αποτυπώσουν την εξυπνάδα, τα γυρίσματα του μυαλού, όλα εκείνα που ξεχωρίζουν τους ιδιοφυείς, από τους απλώς λογικούς και συμβατικά έξυπνους; Κι αν αποδεχθούμε ότι η τελευταία ερώτηση μπορεί να δημιουργήσει συμπλέγματα κατωτερότητας σε όλους μας, ποιά είναι εκείνη η αρχή που το πιστοποιητικό που χορηγεί σε κάποιον για τον δείκτη νοημοσύνης του ισχύει και έχει κάποιο αντίκρισμα; 

Σύμφωνα με άρθρο του Medical Daily όλα αυτά δεν έχουν τίποτα να πουν για την ανθρώπινη εξυπνάδα. Απολύτως τίποτα. Απλώς ενισχύουν το πλέγμα μιας τεράστιας παρεξήγησης που κάνει πολλούς να νιώθουν μειονεκτικά, ειδικά αν χρειάστηκε να περάσουν ένα τέτοιο τεστ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ειδικά στην περίπτωση αποτυχίας. 

Επίσης, στο ίδιο άρθρο καταρρίπτονται 4 μεγάλοι μύθοι για πράγματα που νομίζαμε ότι ξεχωρίζουν τους "Αϊνστάιν" από τους λοιπούς κοινούς θνητούς, αλλά προς μεγάλη απογοήτευση κάποιων - και προς ικανοποίηση όσων ένιωθαν μειονεκτικά με όλο αυτό το γλέντι περί ιδιοφυίας - τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Παρεξήγηση 1η: Τα παιχνίδια στρατηγικής μας κάνουν εξυπνότερους

Και γενικώς τα παιχνίδια που απαιτούν έντονη πνευματική δραστηριότητα. Μύθος, λένε οι επιστήμονες. Ναι, βοηθούν τη μνήμη, ναι, μας κάνουν να ελισσόμαστε πιο εύκολα σε μία αναμέτρηση, αλλά όχι, εξυπνότερους δεν μας κάνουν. Σύμφωνα με δύο ξεχωριστές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του ίδιου έτους από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, αποδείχθηκε ότι παιχνίδια στρατηγικής, αλλά και εξάσκησης μνήμης, κάνουν ένα πράγμα: αναπλαισιώνουν αυτά που ήδη γνωρίζουμε και μας κρατούν σε εγρήγορση μέσω της εξάσκησης. Δεν δίνουν πόντους στην ευφυία μας. Απλώς, κρατούν το μυαλό μας σε εγρήγορση. Ακριβώς, για τον ίδιο λόγο, αυτά τα παιχνίδια προτείνονται σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ. 

Παρεξήγηση 2η: Οι ευφυείς είναι πιο ανθεκτικοί στις ψυχικές διαταραχές 

Αυτό κι αν είναι μύθος. Όποιος έχει δει την βιογραφική ταινία "A Beautiful Mind", έναν κινηματογραφικό ύμνο στο υπέρτατο "μυαλό" των μαθηματικών, βραβευμένο με Νόμπελ, Τζον Νας θα αναθεωρήσει. Υπάρχει ένας μύθος που θέλει τους έξυπνους ανθρώπους να βάζουν εύκολα κάτω τις ψυχικές διαταραχές, αλλά ας μην μπερδευόμαστε με το ότι ο Νας κατάφερε να νικήσει τη σχιζοφρένεια με εξισώσεις. Υπάρχουν άλλωστε οι περιπτώσεις πολλών ακόμη ευφυών διασημοτήτων που για χρόνια υπέφεραν από κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη και άλλες νόσους, και φυσικά όλο αυτό δεν είχε να κάνει με τον δείκτη νοημοσύνης τους.  Μελέτες πάνω στο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την κωδικοποίηση της συνδεσιμότητας ασβεστίου - πρωτεϊνών - γνωστό με το όνομα νευρωνικός αισθητήρας ασβεστίου (NCS -1), απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο είναι επίσης υπεύθυνο για τη συναπτική πλαστικότητα, που ευθύνεται για την ισχύ των νευρολογικών συνδέσεων. Οι ίδιες μελέτες απέδειξαν ότι το NCS-1 σχετίζεται και με τη σχιζοφρένεια και με τη διπολική διαταραχή, οπότε καμία σχέση με τον δείκτη νοημοσύνης όλα τα υπόλοιπα.

 

Παρεξήγηση 3η: Όσοι κοιμούνται αργά και ξυπνούν πολύ αργά, είναι πολύ έξυπνοι

Έτσι επέμεναν για χρόνια έρευνες, που έδιναν το "σύνδρομο της κουκουβάγιας", ως μία από τις κορυφαίες ενδείξεις της υψηλής ευφυίας κάποιου. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, η μία μελέτη μετά την άλλη επιχειρούν να καταρρίψουν τον μύθο. Όσοι κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη, προβλήματα γονιμότητας, ακόμη και υψηλές πιθανότητες για διάφορες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, τα ποσοστά σπουδαστών που εμφανίζουν υψηλές επιδόσεις στα τεστ μετά από ξενύχτι, εξακολουθούν να είναι υψηλά, οπότε όλο αυτό μάλλον με την εγρήγορση του ανθρώπινου νου έχει να κάνει και λιγότερο με την εξυπνάδα. 

 

Παρεξήγηση 4: Τα τεστ νοημοσύνης είναι αξιόπιστα

Όχι και τόσο. Όταν έχεις να χαρτογραφήσεις μία τόσο αχανή "περιοχή" όσο η ανθρώπινη ευφυία, τα πράγματα μάλλον δεν εξηγούνται, ούτε μετρώνται τόσο εύκολα. Όπως από το 2012 υποστηρίζει ανοιχτά ο ψυχολόγος W. Joel Schneider τα τεστ νοημοσύνης έχουν κάποια αποτελεσματικότητα, μόνο όταν ξέρουμε τι ακριβώς τεστάρεται: η ικανότητα μας στον προφορικό λόγο, η μνήμη μας, η ικανότητα να ανασυνθέτουμε πληροφορίες; Τι απ' όλα; "Μπορεί κάποιος να διαπρέψει σε έναν τομέα και να τα κάνει θάλασσα σ' έναν άλλο", εξηγεί ο ψυχολόγος και συνεχίζει: "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι έξυπνος. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς τεστάρουμε κάθε φορά". 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ