Κάθε καλοκαίρι – κι όχι μόνο – η ίδια τυραννία για το μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου πληθυσμού, με όνομα, ταυτότητα και ξεκάθαρα σημάδια στα ωραιότερα σημεία του σώματος: κυτταρίτιδα.
Παρά τις προσπάθειες των σύγχρονων κινημάτων αγάπης για το σώμα μας, ο ακήρυχτος πόλεμος από τη βιομηχανία της ομορφιάς και τα στερεότυπα περί αψεγάδιαστου ευνοούν τους μύθους περί καταπολέμησης της κυτταρίτιδας με κρέμες, νερό, μασάζ, ξόρκια και κάθε χρόνο μια καινούρια θαυματουργή μέθοδο που φυσικά δεν πιάνει.
Γιατί; Διότι σύμφωνα με την καθαρή επιστήμη, όσο υπάρχουν οιστρογόνα, θα υπάρχει και υψηλή υψηλότατη πιθανότητα για εμφάνιση κυτταρίτιδας στο γυναικείο σώμα, που αποθηκεύει λίπος , προκειμένου να αντεπεξέλθει σε μία σειρά λειτουργιών του οργανισμού.
Η –κατά πολλούς – δυσάρεστη όψη ενός σώματος με κυτταρίτιδα, επίσης κατά την επιστήμη, δεν είναι παρά η συγκέντρωση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό, όπου λόγω της ελλιπούς αιμάτωσης χαρίζει στο δέρμα αυτή την εικόνα. Τι ψέματα, λοιπόν, καλούμαστε να πιστέψουμε κάθε φορά που πλησιάζουμε προς την παραλία, τον καθρέφτη ή τον ερωτικό σύντροφο, γεμάτες αμηχανία για κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό;
1.
Ότι υπάρχουν θαυματουργές κρέμες. Δεν υπάρχουν. Σε κάποιες περιπτώσεις και με συνδυασμό παραγόντων – αλλαγή τρόπου ζωής, επιλογή συστηματικής άσκησης, αλλαγή διατροφολογίου – ίσως να συμβάλλουν στη βελτίωση της εικόνας. Όμως, τέτοιες κρέμες που υπόσχονται ότι καταπολεμούν την κυτταρίτιδα σε 15 μέρες, όχι, δεν υπάρχουν. «Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι κρέμες προσφέρουν από μόνες τους βελτίωση. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα συστατικά που περιέχουν μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σελίδα πληροφοριών της Mayo Clinic για την κυτταρίτιδα.
2.
Ότι είμαστε θλιβερή εξαίρεση. Πόσο ψέμα. Σύμφωνα με την Jennifer Lucas, δερματολόγο στην πανεπιστημιακή κλινική του Κλίβελαντ, ένα 98% των γυναικών εμφανίζει κάποια στιγμή στη ζωή της – νωρίτερα ή αργότερα – κάποια μορφή κυτταρίτιδας. Το οποίον σημαίνει ότι όλες ανεξαιρέτως έχουμε το θέμα μας και η καθεμία κάνει – ή δεν κάνει – ό,τι μπορεί γι’ αυτό.
3.
Αν είσαι αδύνατη, δεν έχεις πρόβλημα. Καμία σχέση. Σύμφωνα με την ίδια γιατρό, το βάρος δεν παίζει ρόλο, αν και η απώλεια του, χωρίς παράλληλα να ακολουθείται κάποια μορφή άσκησης μπορεί να το επιδεινώσει. Άλλωστε, η μαγική λέξη – και υπεύθυνη για τη δημιουργία κυτταρίτιδας έχει αναφερθεί παραπάνω: οιστρογόνα, στα οποία αποδίδεται, σε μεγάλο ποσοστό, η ευθύνη για τη δημιουργία αυτού που το επιθετικό μάρκετινγκ της βιομηχανίας ομορφιάς λατρεύει να αποκαλεί «φλοιό πορτοκαλιού».
4.
Η κυτταρίτιδα καμουφλάρεται με το καλοκαιρινό μαύρισμα. Όχι και πάλι όχι. Οτιδήποτε μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα επιδεινώνει την κατάσταση, αν μας ενδιαφέρει αυτό. Το σώμα χρειάζεται νερό και η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο απειλεί τα αποθέματα του. Αν μαυρίζουμε για να κρύψουμε την κυτταρίτιδα, πρόκειται για μία λάθος σκέψη. Αν μαυρίζουμε, γιατί αγαπάμε τον ήλιο και το όμορφο χρώμα που μας προσφέρει – με προστασία πάντα – αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
5.
Η γυμναστική δεν λύνει το πρόβλημα. Μπορεί να μην το εξαλείφει πλήρως. Ωστόσο, οτιδήποτε πλάθει το σώμα και το αναγκάζει να μετατρέψει το λίπος σε μύες βοηθάει. Και φυσικά, το θέμα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά η κυτταρίτιδα, αλλά η φυσική μας κατάσταση.
Με στοιχεία από HuffingtonPost.com και Health.com
σχόλια