5 προβλήματα από τα οποία υποφέρουν κυρίως οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι

5 προβλήματα από τα οποία υποφέρουν κυρίως οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι Facebook Twitter
Έχοντας «εκπαιδευτεί» σε όλη τους τη ζωή να λύνουν προβλήματα, να δίνουν τις πιο σωστές εξηγήσεις για τις πιο δύσκολες καταστάσεις, οι ευφυείς αδυνατούν να βρουν χαρά στα μικροπράγματα... Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO
13


 

Κάποιες στενοχώριες αυτής της ζωής φαίνεται ότι φτιάχτηκαν κυρίως για τους ευφυείς. Τα παιδιά με τα γυαλάκια του διπλανού θρανίου, μπορεί να πέτυχαν στη δουλειά και να σας τους έφερνε πάντα ως παράδειγμα η μαμά σας, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ως ενήλικες δεν έχουν τις δικές τους κατάμαυρες στιγμές απελπισίας. Τα χρονικά διαστήματα όπου τίποτα δεν πάει καλά στη ζωή τους. Κυρίως, εξαιτίας των παρακάτω 5 σοβαρών λόγων:

Τους έχουν συνδέσει με την επιτυχία 

Οπότε κάθε λάθος τους μετράει, βαραίνει και «χρεώνεται» επί 2. Από παιδιά ήταν οι καλύτεροι στο σχολείο, οι πιο διαβασμένοι, αυτοί με την πιο έξυπνη απάντηση, οι τύποι που δεν περίμενες ποτέ ότι θα απογοητεύσουν σε οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνονταν. Ποιός είπε ότι αυτό αλλάζει στην ενήλικη ζωή; Το να κυκλοφορεί κάποιος με την ταμπέλα του έξυπνου, σημαίνει ότι κάθε στραβοπάτημα του μετριέται διαφορετικά, χωρίς ίχνος επιείκειας, κάνοντας τον κόσμο ένα αφόρητο μέρος για να ζήσει αυτός ο άνθρωπος.

Είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνουν φίλους

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, βέβαια, δεν ευθύνονται μόνο οι άλλοι. Οι ιδιοφυείς άνθρωποι υποφέρουν από μοναξιά για δύο λόγους: είτε αδυνατούν να ευχαριστηθούν την παρέα ανθρώπων με σαφώς λιγότερες διανοητικές δυνατότητες από τους ίδιους ή συχνά πέφτουν «θύματα» εκμετάλλευσης ή χλεύης. Πώς περνά την εφηβεία του ένας πολύ έξυπνος μαθητής με υψηλές βαθμολογίες; Το... «φυτό» της τάξης δεν σταματά να αντιμετωπίζεται με ειρωνεία στη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής του. Μέχρι να φτάσει να απαντήσει ότι όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, βρίσκεται ήδη στην πιο παραγωγική – και μοναχική – ηλικία της ζωής του.

Δυσκολεύονται να πάρουν γρήγορες αποφάσεις

Ακριβώς, επειδή θα αναλύσουν μέχρι... αηδίας τα «υπέρ» και τα «κατά» μίας απόφασης, θα διερευνήσουν όλες τις παραμέτρους και όλες τις πιθανές συνέπειες, το να αποφασίσουν κάτι – και μάλιστα – στα γρήγορα αποδεικνύεται πραγματικός βραχνάς. Οι ευφυείς, συνήθως είναι και άνθρωποι των συνεπειών. Ποτέ δεν θα προχωρήσουν σε μία επιπόλαιη ενέργεια, ποτέ δεν θα κάνουν κάτι χωρίς να εξετάσουν όλες τις πλευρές. Και κάπως έτσι, μπορούν να βγάλουν την ψυχή στους πάντες, για την πιο απλή έως την πιο δύσκολη απόφαση.

Παγιδεύονται στην ίδια τους την ευφυία...

Τι σημαίνει αυτό; Απλώς, βάλτε έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο να εξηγήσει κάτι που να έχει μέτρια δυσκολία κατανόησης σε κάποιον που θα χρειαστεί τον διπλάσιο χρόνο για να το καταλάβει. Μπίνγκο. Ο ευφυής, αν δεν εκνευριστεί, τουλάχιστον θα ζοριστεί και θα μορφάει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο άλλος. Είναι το σημείο που «μιλάει» - συνήθως πολύ – το σύνδρομο ανωτερότητας και η ενσυναίσθηση κάνει φτερά. Συνήθως, εκεί χάνουν πόντους οι έξυπνοι και όχι άδικα.

Το βρίσκουν πολύ δύσκολο να ευτυχήσουν

Έχοντας «εκπαιδευτεί» σε όλη τους τη ζωή να λύνουν προβλήματα, να δίνουν τις πιο σωστές εξηγήσεις για τις πιο δύσκολες καταστάσεις, οι ευφυείς αδυνατούν να βρουν χαρά στα μικροπράγματα. Το «λογισμικό» τους αποκρίνεται σε άλλα ερεθίσματα και όχι τόσο στην απόλαυση ενός παγωτού ή στο να δουν το ηλιοβασίλεμα. Η ευτυχία είναι κάτι που έρχεται και το νιώθει κανείς, όταν αποδέχεται τους άλλους γι’ αυτό που πραγματικά είναι και ξέρει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα. Και για τον ευφυή, αυτό είναι αληθινό εμπόδιο που θέτει στον εαυτό του κάθε μέρα, χωρίς να μπορεί πάντα να το ξεπεράσει. 

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM