5 σημάδια που κατά την επιστήμη λένε ότι είστε ερωτευμένοι - και δεν το καταλάβατε

5 σημάδια που κατά την επιστήμη λένε ότι είστε ερωτευμένοι - και δεν το καταλάβατε Facebook Twitter
Οι ερωτευμένοι δαπανούν ένα 85% της μέρας τους στο αντικείμενο του θαυμασμού τους. Αυτού του είδους ο ψυχαναγκασμός προκύπτει από τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μία κατάσταση που εμφανίζουν και άτομα με ψυχαναγκαστική εμμονική συμπεριφορά.
0

Ο έρωτας λειτουργεί με μυστήριους τρόπους, δεν ρωτάει, δεν ενημερώνει και κάποτε δεν γίνεται καν αντιληπτός. Ούτε καν από τους ενδιαφερόμενους... Το φαινόμενο μελέτησε η ανθρωπολόγος Helen Fisher από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσι διαπιστώνοντας κατ' αρχάς ότι στη σύγχρονη καθημερινότητα, οι άνθρωποι πολύ συχνά ερωτεύονται, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, κατά δεύτερον η ίδια και η ομάδα της εστίασαν σε συγκεκριμένες λειτουργίες του εγκεφάλου και αντιδράσεις σε ψυχολογικά ερεθίσματα. Βάσει αυτών, ακόμη κι αν κάποιος δεν το αντιλαμβάνεται ή δεν το αποδέχεται είναι ερωτευμένος...

1.

Αδυναμία έλξης για οποιονδήποτε άλλον, εκτός από το πρόσωπο που (μας) ενδιαφέρει. Ακόμη κι αν κάποιος αρνείται ή δεν αντιλαμβάνεται τι πραγματικά αισθάνεται, η κεντρική ντοπαμίνη -η οργανική ουσία που ρυθμίζει τα επίπεδα συγκέντρωσης και προσοχής- δεν λέει ψέματα. Τα επίπεδα της είναι υψηλά και σε περιόδους που ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, λόγω συναισθηματικής έντασης. 

Το αίσθημα θυμού σε μόνιμη βάση, από μη προφανείς αιτίες ή από ασήμαντες αφορμές, μπορεί να προσδιορίζει τη φύση των ανεκδήλωτων αισθημάτων προς έναν άνθρωπο, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

2.

Συναισθηματική αστάθεια, μικροπροβλήματα στην όρεξη, αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, υψηλή πίεση. Ο έρωτας αλλάζει τη χημεία του σώματος, περίπου με τον τρόπο που το κάνουν τα ναρκωτικά. Για την ακρίβεια, στον εγκέφαλο του ερωτευμένου ενεργοποιούνται οι ίδιες ζώνες, που ενεργοποιούνται και από μία ισχυρή εξάρτηση, κατά την έρευνα της Fisher. Η ίδια εξηγεί ότι η ένταση ή η αστάθεια στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που δεν σχετίζονται μπορεί να οφείλεται ακριβώς και στην εκδήλωση μη προφανών αισθημάτων.  

3.

Οι ερωτευμένοι δαπανούν ένα 85% της μέρας τους στο αντικείμενο του θαυμασμού τους. Αυτού του είδους ο ψυχαναγκασμός προκύπτει από τα μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μία κατάσταση που εμφανίζουν και άτομα με ψυχαναγκαστική εμμονική συμπεριφορά. Όπως εξηγεί η ανθρωπολόγος η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή αντιμετωπίζεται με αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης, γι' αυτό πριν κάποιος καταφύγει στη χημεία, ας βεβαιωθεί ότι δεν είναι ερωτευμένος.

4.

Δεν ελέγχουν ή δεν έχουν επίγνωση αυτού που νιώθουν και των όσων σκέφτονται. Εδώ η Fisher εστιάζει στο "αθέλητο" και στο ενστικτώδες μιας κατάστασης. "Το 1979 η ψυχολόγος Dorothy Tennov στο βιβλίο της "Έρωτας και Εμμονή" ρώτησε 400 άντρες και γυναίκες την άποψη τους για το θέμα του πλατωνικού έρωτα. Πολλοί εθελοντές απάντησαν ότι ως αίσθημα είναι κάτι που βυθίζει τον άνθρωπο στην απόγνωση ή έστω στο να νιώθει αβοήθητος. Οι περισσότεροι παραδέχθηκαν ότι είχαν μία τέτοια εμμονή παράλογη και απρόκλητη, την οποία καταπίεσαν, μέχρι που εξαφάνισαν ή από ένα σημείο και μετά δεν αντιλαμβάνονταν καν", λέει η Fisher. Η ίδια εστιάζει στην περίπτωση ενός δικού της 50χρονου ασθενή και στελέχους επιχείρησης για να εξηγήσει το παραπάνω, χρησιμοποιώντας τη γραπτή μαρτυρία του: "Αρχικά το αγνοούσα, ωστόσο είμαι πλέον πεπεισμένος ότι αυτό που ένιωθα ήταν ενστικτώδες, χωρίς κανένα εκούσιο ή λογικό έλεγχο. Ήταν κάτι που με κατεύθυνε, τη στιγμή που προσπαθούσα να το χειριστώ, να περιορίσω την επίδραση του, να το αρνηθώ. Παρά το ότι ήξερα ότι δεν είχα καμία ελπίδα να ζήσω μαζί της, η σκέψη μου για εκείνην ήταν εμμονική".

5.

Αντιδρούν, όπως οι οργισμένοι με κάτι ή κάποιον. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα μειώνουν δραστικά τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης, αντίδραση παρόμοια με αυτή που συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια ενός θερμού επεισοδίου. Το αίσθημα θυμού σε μόνιμη βάση, από μη προφανείς αιτίες ή από ασήμαντες αφορμές, μπορεί να προσδιορίζει τη φύση των ανεκδήλωτων αισθημάτων προς έναν άνθρωπο, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της έρευνας. 

Με στοιχεία από Journal of Neurophysiology, LiveScience 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ