5 συμβουλές για να σας ακούν, όταν μιλάτε

5 συμβουλές για να σας ακούν, όταν μιλάτε Facebook Twitter
Ο καλός ομιλητής έχει να προσφέρει ένα ενδιαφέρον στοιχείο σε μία κουβέντα. Οι άλλοι συνηθίζουν να προσπερνούν τις γενικολογίες ή τις ασαφείς διατυπώσεις. Άρα εκείνο που χρειάζεται είναι να ξέρουμε καλά τι θέλουμε να πούμε, το πώς θα το "πουλήσουμε" κατά τη διάρκεια μίας συνομιλίας και πότε θα βάλουμε την τελεία.
0

Φαινομενικά, το να είναι κανείς καλός ομιλητής, βοηθά μόνο τον ίδιο. Ξέρει τι να πει στο κοινό που τον παρακολουθεί, με τι τρόπο και ποιες τακτικές να χρησιμοποιήσει για να κρατήσει την προσοχή του για αρκετή ώρα. Πώς μπορούν, όμως, οι συμβουλές ενός καλού ομιλητή να βοηθήσουν κάποιον που σχεδόν ποτέ δεν ακούγεται στις συζητήσεις με φίλους και με συνεργάτες;

Αν κάποιος ανήκει σ' εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που κάθε φορά που παίρνει τον λόγο, αισθάνεται ότι η φωνή του σκεπάζεται απ΄όσα λένε οι άλλοι η Tanya Hall, ομιλήτρια η ίδια και CEO του εκδοτικού οίκου Greenleaf Book Group, έχει να προσφέρει μερικές καλές συμβουλές, που αν έχουν αποτέλεσμα σε μεγάλο ακροατήριο, ίσως στα πιο μικρά να μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ τόσο την παρουσία ενός ατόμου που προσπαθεί να πάρει τον λόγο, όσο και την αυτοπεποίθηση του. 

Να, λοιπόν, τα 5 tips του καλού ομιλητή:

1.

Γνωρίζει το ακροατήριο του 

Στα μεγάλα ακροατήρια αυτό είναι κάπως δύσκολο, οπότε μετράει να γνωρίζει κάποιος το target group των ανθρώπων στο οποίο απευθύνεται. Στα μικρότερα, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, ακόμη και οι καινούριοι μίας παρέας ή ενός εργασιακού περιβάλλοντος. Επειδή εύκολα διακρίνονται οι προθέσεις του καθενός, συνήθως ξέρουμε πότε μπορεί να μιλήσουν οι άλλοι. Αν έχουμε να κάνουμε με διακοψίες, απλώς σκληραίνουμε λίγο τη στάση μας. Αρκεί ένα διακριτικό, αλλά σταθερό "δεν έχω ολοκληρώσει τη σκέψη μου" ή ένα ακόμη πιο σαφές "δεν είναι πολύ ευγενικό αυτό που κάνεις". Επειδή, όμως, δεν έχουμε πάντα να αντιμετωπίσουμε τέτοιους ανθρώπους, απλώς γινόμαστε λίγο πιο παρατηρητικοί με τις παύσεις τους, με τις ενδιαφέρουσες τροπές μίας συνομιλίας για να σιγουρευτούμε, αν, όταν θα πάρουμε τον λόγο, οι άλλοι θα ακούν εμάς και δεν θα μιλάνε μεταξύ τους. 

2.

Δίνει για να πάρει 

Ο καλός ομιλητής έχει να προσφέρει ένα ενδιαφέρον στοιχείο σε μία κουβέντα. Οι άλλοι συνηθίζουν να προσπερνούν τις γενικολογίες ή τις ασαφείς διατυπώσεις. Άρα εκείνο που χρειάζεται είναι να ξέρουμε καλά τι θέλουμε να πούμε, το πώς θα το "πουλήσουμε" κατά τη διάρκεια μίας συνομιλίας και πότε θα βάλουμε την τελεία. Το να μιλά κανείς για ώρα, χωρίς να καταλήγει κάπου, κουράζει και δημιουργεί διάθεση για αστεϊσμούς, διακοπές, αλλαγή θέματος, κ.λπ. Είναι η αντίδραση των ανθρώπων, όταν για ώρα ταλαιπωρούνται από κάτι που δεν καταλαβαίνουν ή δεν παρουσιάζει απολύτως κανένα ενδιαφέρον γι' αυτούς. Εδώ, όπως λέει η Hall λίγη εξάσκηση δεν βλάπτει. Αρχή - μέση και τέλος είναι αυτά που καθορίζουν τις ωραίες, απολαυστικές κουβέντες. Θυμηθείτε το την επόμενη φορά που θα επιχειρήσετε να πάρετε τον λόγο. 

3.

Επιλέγει να κοιτάζει κάποιον 

Και αυτό έχει αποτέλεσμα στα μεγάλα ακροατήρια. Ο ομιλητής να συγκεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο για να αυτοσυγκεντρωθεί, τουλάχιστον στην αρχή της ομιλίας του. Στα μικρότερα και για την αποφυγή παρεξηγήσεων, καλό είναι να προσπαθείτε να κοιτάζετε το σύνολο των ανθρώπων στους οποίους απευθύνεστε. Μην κοιτάτε το "υπερπέραν" και κυρίως μην αποφεύγετε τα βλέμματα των άλλων, όταν δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον για όσα λέτε. Διατηρείστε την οπτική επαφή και μη χάνετε τη σιγουριά σας, όταν βλέπετε ότι η προσοχή των ακροατών σας αποσπάται. 

4.

Αυξομειώνει την ένταση της φωνή του

...και παίζει με το ύφος που χρησιμοποιεί για να αφηγηθεί κάτι. Μία ξερή φωνή κουράζει το ακροατήριο. Και το μεγάλο και τα μικρότερα. Παίξτε με την ένταση της φωνής σας, αλλάξτε ύφος αφήγησης, σα να εξηγείτε κάτι σε μικρά παιδιά και πασχίζετε να κρατήσετε την προσοχή και να εξάψετε το ενδιαφέρον τους. 

5.

Κάνει παύσεις 

Σε ένα ανήσυχο ακροατήριο, η ξαφνική παύση αυτού που μιλάει, ανακτά την προσοχή του. Δεν πιάνει πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές αναγκάζει τον ακροατή να γυρίσει και πάλι εκεί που έπρεπε εξ αρχής να βρίσκεται: σ' αυτόν που μιλάει και σε όσα λέει. Όπως επισημαίνεται, οι ομιλίες (και οι κουβέντες με μικρότερα κοινά) δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλουν θάρρος, υπομονή και εξάσκηση. Οπότε μην απογοητευθείτε, αν το αίσθημα ότι δεν σας ακούει κανείς. Ο λόγος είναι μία από τις ανθρώπινες λειτουργίες που απαιτούν στρατηγική και κυρίως προπόνηση.  

Με στοιχεία από το Inc.com 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM