10 κανόνες για να φέρεσαι σωστά στα σπίτια που σε καλούν (ακόμη και στο σπίτι του κολλητού σου)

10 κανόνες για να φέρεσαι σωστά στα σπίτια που σε καλούν (ακόμη και στο σπίτι του κολλητού σου) Facebook Twitter
Παρά την οικειότητα, παρά το ότι μπορεί να γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους που μας φιλοξενούν, δεν αναφέρουμε ποτέ, τουλάχιστον όχι πρώτοι, πρόσωπα που δεν είναι παρόντα στη συζήτηση
16

 Όση οικειότητα κι αν έχουμε με κάποιον, όταν μας υποδέχεται ως επισκέπτες στο σπίτι του, κάποιοι βασικοί κανόνες ευγένειας δεν παύουν να ισχύουν. Ακόμη και για τη γενιά των millennials, ο δεκάλογος του καλού επισκέπτη έχει εφαρμογή, όχι λόγω συντηρητισμού, αλλά επειδή εισερχόμαστε στην ιδιωτική σφαίρα ενός ανθρώπου, που ακόμη κι αν είναι ο κολλητός μας, είναι αναγκαίο να σεβαστούμε. Σαφώς επικαιροποιημένα (και τροποποιημένα) ισχύουν αυτά που ίσχυαν πάντα. Απλώς, με μία μεγαλύτερη διάθεση για συζήτηση και ελαφρώς αυξημένα περιθώρια, όσα ορίζει η αμεσότητα της εποχής, δηλαδή. 

1. Μιλάμε στο κινητό, τσεκάρουμε μηνύματα και επαφές στα social media, αλλά το αποφεύγουμε, όταν αυτός που επισκεπτόμαστε κουβεντιάζει μαζί μας ή όταν όλη η υπόλοιπη παρέα απολαμβάνει κάποια άλλη δραστηριότητα. Επίσης, δεν κάνουμε αυτό ακριβώς το πράγμα την ώρα του φαγητού, που όλοι προσπαθούν κάπως να εξυπηρετήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού ή στο να κάνουν παρέα στον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα και ενώ μάχονται για το καλύτερο στην κουζίνα. 

2. Ζητάμε τον κωδικό του Wi-Fi, αλλά αν δούμε σχετική απροθυμία από την πλευρά του οικοδεσπότη, δεν επιμένουμε. Ναι, είναι σύγχρονο αγαθό, αλλά όταν μπαίνουν στη μέση pins ιδιωτών, το σεβόμαστε και κάνουμε υπομονή. (Ή ψάχνουμε το σήμα του γείτονα, που μπορεί να μην έχει βάλει κωδικό).

3. Δεν ρίχνουμε μια κλεφτή ματιά στην κρεβατοκάμαρα τους, ειδικά αν δεν έχουν προσφερθεί οι ίδιοι να μας ξεναγήσουν στο σπίτι τους. Ακόμη κι αν η πόρτα του υπνοδωματίου δεν είναι κλειστή, δεν μπαίνουμε μόνοι μας μέσα. Ειδικά στην περίπτωση που είναι κλειστή, είναι ξεκάθαρο σημάδι ότι αυτός ο χώρος θα παραμείνει μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Γενικώς, καλό είναι να μη ρωτήσουμε καν - για ποιο λόγο άλλωστε - αν δεν το προτείνουν οι ίδιοι. 

Ναι, στις μέρες μας δεν θεωρείται πια αγενές το να εμφανιστείτε στο κατώφλι των φίλων σας χωρίς δώρο. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε για το σπίτι τους μπορείτε να κάνετε ένα ευγενικό τηλεφώνημα για το αν λείπει κάτι από το τραπέζι.

4. Δεν ανοίγουμε ντουλάπια, ψυγεία και συρτάρια, χωρίς προηγουμένως να πάρουμε άδεια. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε με στόμφο. Αρκεί ένα χαμογελαστό "μπορώ;", αλλά ειδικά στο θέμα του ψυγείου, ας είμαστε λίγο πιο διακριτικοί απ' ό,τι στο θέμα του συρταριού στο οποίο βρίσκονται τα μαχαιροπίρουνα. Το ψυγείο - και το περιεχόμενο του - είναι μέρος της καθημερινότητας και των προσωπικών προτιμήσεων ενός ανθρώπου. Ενδέχεται και να μη θέλει να τις μοιραστεί. 

5. Πριν την επίσκεψη ρωτάμε, αν στο σπίτι που θα βρεθούμε είναι ευπρόσδεκτα κατοικίδια. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τα φιλόζωα αισθήματα αυτών που μας προσκάλεσαν. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα, αλλά είτε υποφέρουν από αλλεργίες είτε δεν τους αρέσει η μυρωδιά των ζώων στους προσωπικούς χώρους τους. Αυτό πρέπει να γίνεται αυτομάτως σεβαστό και εμείς θα πρέπει να αφήσουμε τον σκύλο μας στο σπίτι. 

6. Ναι, στις μέρες μας δεν θεωρείται πια αγενές το να εμφανιστείτε στο κατώφλι των φίλων σας χωρίς δώρο. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε για το σπίτι τους μπορείτε να κάνετε ένα ευγενικό τηλεφώνημα για το αν λείπει κάτι από το τραπέζι. Ένα μικρό κιβωτιάκι μπύρες, ένα κρασί, ένα γλυκό ή μερικές σοκολάτες δεν κοστίζουν και είναι πάντα μια γλυκιά χειρονομία. Επίσης σημαντικό: προσφέρουμε το δώρο με χαμόγελο και αγκαλιά, εγκάρδια, και δεν πιέζουμε τον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα να το ανοίξει!

7. Παρά την οικειότητα, παρά το ότι μπορεί να γνωρίζουμε πολλά για τους ανθρώπους που μας φιλοξενούν, δεν αναφέρουμε ποτέ, τουλάχιστον όχι πρώτοι, πρόσωπα που δεν είναι παρόντα στη συζήτηση και θέματα που μπορεί να τους φέρουν σε δύσκολη θέση. Δεν είναι ανάγκη να μας πουν να μην αναφερθούμε σε κάτι. Απλώς από την εξίσωση της πρόσκλησης αφαιρούμε όσους δεν είναι παρόντες. Εύκολο. 

8. Ζητάμε την άδεια για να καπνίσουμε, ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι οι φίλοι μας είναι καπνιστές. Κάποιοι καπνίζουν σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο σπίτι, ενώ άλλοι επιλέγουν να καπνίζουν συστηματικά στο μπαλκόνι. Ειδικά, αν υπάρχουν παιδιά ή έγκυοι στην παρέα, δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να ρωτήσουμε - βγαίνουμε κατ' ευθείαν στο μπαλκόνι. 

9. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο W.C. Προσέχουμε τι αφήνουμε πίσω μας, διατηρούμε τον χώρο, όπως τον βρήκαμε και δεν σχολιάζουμε το οτιδήποτε μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας στο ξένο μπάνιο.

10. Δεν είναι πια αναγκαίο όπως παλιότερα να τηλεφωνούμε για να ευχαριστήσουμε για το ωραίο δείπνο / γεύμα κ.λπ. Ωστόσο, μπορούμε με ένα μήνυμα στα social media ή με ένα γραπτό μήνυμα να επισημάνουμε ότι περάσαμε όμορφα και ότι την επόμενη φορά θα είναι η σειρά μας να οργανώσουμε κάτι ωραίο για να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία. 

Με στοιχεία από Daily Mail, Telegraph 

16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ