6 ασκήσεις επιτυχίας στις οποίες υπέβαλαν καθημερινά τον εαυτό τους ο Αϊνστάιν, ο Στιβ Τζομπς και ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν

6 ασκήσεις επιτυχίας στις οποίες υπέβαλαν καθημερινά τον εαυτό τους ο Αϊνστάιν, ο Στιβ Τζομπς και ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν Facebook Twitter
1
6 ασκήσεις επιτυχίας στις οποίες υπέβαλαν καθημερινά τον εαυτό τους ο Αϊνστάιν, ο Στιβ Τζομπς και ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν Facebook Twitter
Άλμπερτ Αϊνστάιν

Τι κοινό θα μπορούσαν να έχουν επιτυχημένοι άνθρωποι, από άλλες εποχές ο καθένας, που ποτέ δεν συναντήθηκαν και δεν αντάλλαξαν απόψεις για το τι σημαίνει επιτυχία στη ζωή ή για το πώς φτάνει κανείς στον στόχο του; Φαινομενικά, η απάντηση είναι τίποτα. Όμως, θα ήταν μία λάθος απάντηση, ρίχνοντας μια ματιά στις συνήθειες καθημερινότητας ανθρώπων, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Στιβ Τζομπς και ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν. 

Και οι τρεις συνήθιζαν να προγραμματίζουν τη μέρα τους, να κάνουν έναν ειλικρινή απολογισμό της, όταν αυτή έφτανε στο τέλος της και κυρίως δεν σταματούσαν να κάνουν ερωτήσεις στον εαυτό τους, για όσα πραγματικά ήθελαν να πετύχουν και για τους στόχους που ήθελαν να φτάσουν.

Ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν, λέγεται ότι άρχισε την ημέρα του με την ερώτηση "τι καλό μπορώ να κάνω σήμερα;" και την τέλειωνε με μια άλλη ερώτηση: "τι καλό άφησα πίσω μου αυτή τη μέρα;".

6 ασκήσεις επιτυχίας στις οποίες υπέβαλαν καθημερινά τον εαυτό τους ο Αϊνστάιν, ο Στιβ Τζομπς και ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν Facebook Twitter
Στιβ Τζομπς

Σε μία παραλλαγή της ίδιας κουβέντας, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν συνήθιζε να λέει ότι "πρέπει να μαθαίνουμε από το χθες, να ζούμε για το σήμερα και να ελπίζουμε για το αύριο. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να μην σταματήσουμε να έχουμε απορίες, να αμφιβάλλουμε, να διψάμε να μάθουμε". 

Η νοητή γραμμή που ενώνει τον Αϊνστάιν με τον Φράνκλιν, μοιραία φτάνει στον Στιβ Τζομπς. Εκείνος έφυγε από τη ζωή, ωστόσο, το "stay hungry, stay foolish", μία από τις πιο δημοφιλείς κουβέντες του είναι ακόμη εδώ και εξηγεί γιατί όσοι έχουν μόνιμες απορίες και "θέλω", έχουν το σωστό κίνητρο για να επιτύχουν σε ό,τι κάνουν. 

Ο ίδιος στη μνημειώδη πια ομιλία του στο Στάνφορντ είχε διατυπώσει μία ερώτηση - κλειδί, των ανθρώπων που θέλουν να έχουν τον έλεγχο της ζωής και των ονείρων τους. Αυτή η ερώτηση και άλλες 5, που ακολουθούν, βρίσκονται σε κάθε εγχειρίδιο διοίκησης επιχειρήσεων, αλλά και ατομικής ανασυγκρότησης, ως αποστάγματα της ζωής και της πορείας των 3 αυτών ανθρώπων. 

 

1.

"Αν η σημερινή μέρα ήταν η τελευταία της ζωής μου, θα ήθελα πραγματικά να κάνω, όσα έχω προγραμματίσει να κάνω σήμερα;"

Εννοείται πως τις περισσότερες φορές η απάντηση σ' αυτή την ερώτηση είναι "όχι". Είναι, όμως, μια ερώτηση που βοηθά στο ξεσκαρτάρισμα των ουσιωδών της ζωής μας, από όλα εκείνα, τα οποία φέρουμε εις πέρας ως αγγαρείες ή ως ανούσια περιπλάνηση. 

2.

"Πώς πραγματικά βλέπω τον εαυτό μου;"

Επειδή πάντα υπάρχει το ρίσκο του να υποτιμάμε τις πραγματικές μας δυνάμεις ή αντίθετα να έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας, αυτή είναι μια ερώτηση - εργαλείο ειλικρινούς ζυγίσματος όλων των προσόντων και των ελαττωμάτων μας. 

 

3.

"Ποιό είναι το μεγαλύτερο προσόν μου". 

Σταματήστε να πιστεύετε ότι είστε καλοί σε όλα. Επικεντρωθείτε σε κάτι που είναι το ατού σας, ο άσος στο μανίκι, εκεί που τα καταφέρνετε όσο κανένας άλλος. Τώρα παραμερίστε τις αγγαρείες και κάντε μόνο αυτό. Είστε οι καλύτεροι σε αυτό. Αυτόν το σκοπό έχει αυτή η ερώτηση. 

4.

"Τι προβλήματα θέλω στη ζωή μου;"

Η ιδανική απάντηση θα ήταν κανένα απολύτως. Αλλά αυτό δεν γίνεται. Και πολλά από τα προβλήματα μας πολύ απλά δεν τα επιλέγουμε. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε τη στρατηγική για την αντιμετώπιση τους, να μην τους αφήνουμε πολύ χώρο και κυρίως να μην επιτρέπουμε να μας βγάζουν από την πορεία μας. 

5.

"Τι πήγε καλά σήμερα;"

Ήξερε τι ρωτούσε ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν. Αν επικεντρωθούμε σε όσα δεν πήγαν καλά, θα ματαιώσουμε τα σχέδια μας για την επόμενη μέρα ή στην καλύτερη περίπτωση δεν θα τα υλοποιήσουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό. Αν επιλέξουμε να εστιάσουμε στα όσα καταφέραμε, έχουμε ένα πολύ καλό κίνητρο για να συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική. 

6.

"Έχω δίπλα μου τους σωστούς ανθρώπους;"

Το παραδεχόμαστε ή όχι, φίλοι, σύντροφοι, συνεργάτες παίζουν ρόλο στην προσπάθεια μας να αγγίξουμε τους επαγγελματικούς μας στόχους. Κι αυτός ο ρόλος πρέπει να είναι ο ρόλος του καλού, σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει κανένα νόημα να παλεύουμε και να μη βρίσκουμε ενθάρρυνση από τους δικούς μας ανθρώπους. 

 Με στοιχεία από το Inc.com

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ