6 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώσετε, αν ετοιμάζεστε να κολυμπήσετε

6 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώσετε, αν ετοιμάζεστε να κολυμπήσετε Facebook Twitter
0

Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζονται περίπου τέσσερις ώρες για να χωνέψουμε το φαγητό μας. Ωστόσο, για κάποιον παράξενο λόγο, το καλοκαίρι και με τον πειρασμό της θάλασσας ή έστω της πισίνας κοντά μας, αυτή την οδηγία την ξεχνάμε, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα πνιγμού ή άλλων επιπλοκών μέσα στο νερό. Κι όμως, σε αυτές τις 4 ώρες όλοι γνωρίζουμε τις διαδικασίες του οργανισμού για τη λειτουργία της πέψης: όλο το οξυγόνο και η ενέργειά μας κατευθύνεται προς το στομάχι, απομακρύνεται το γαλακτικό οξύ που σωρεύεται στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ακόμα πιο απλά: όταν χωνεύουμε το φαγητό, κατά τη διάρκεια της πέψης δηλαδή, αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού. Με το να μπούμε στη θάλασσα –και αφού έχουμε καθίσει έστω και λίγα λεπτά στον ήλιο- υπάρχει ένας πρώτος σοβαρός κίνδυνος για θερμικό σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας του σώματος που έρχεται σε επαφή με το νερό (όσο ζεστό κι αν είναι).  

Καλό, λοιπόν, είναι να βουτάμε στη θάλασσα τουλάχιστον με μία απόσταση 3-4 ωρών από τη στιγμή που καταναλώσαμε ένα γεύμα, ακόμα κι αν κάποιοι επιμένουν ότι μετά από μία ώρα όλα είναι εντάξει.  

Ωστόσο, τα χειρότερα προκύπτουν μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, τις οποίες καλό είναι να αποφεύγουμε αν πρόκειται να κολυμπήσουμε.

Συγκεκριμένα, αν ετοιμαζόμαστε για μια μέρα στη θάλασσα, καλό είναι να αποφεύγουμε:

#1

Φασόλια / φακές / αρακάς

Τα όσπρια γενικώς, αλλά ειδικώς τα φασόλια και οι φακές (αλλά και ο αρακάς) είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάτι εξαιρετικό για την υγεία του οργανισμού, αλλά όχι όταν πρόκειται να κολυμπήσουμε. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες, αλλά και έντονη δυσφορία μέσα στο νερό, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται αν ειναι να κολυμπήσετε.

#2

Πικάντικο, καυτερό φαγητό

Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ αν κολυμπάτε σε ύπτια θέση, είναι μεγάλη η πιθανότητα γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν βρίσκεστε μέσα στο νερό ενώ σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρεπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και με ήρεμες, μαλακές κινήσεις να προσπαθήσετε να βγείτε από το νερό. 

#3

Ο καφές

Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει την ξεκούρασή μας κάτω από την ομπρέλα με έναν ωραίο παγωμένο καφέ. Δυστυχώς, ο καφές αποτελεί μία επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς η καφεΐνη μπορεί μεν να μας γεμίζει με ενέγεια, όμως, είτε βρίσκεται στον καφέ είτε σε ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κάποτε διάρροια ή ναυτία.

#4

Τηγανιτά / Παγωτά / Αναψυκτικά

Γενικώς, δεν συνίσταται η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πριν κολυμπήσετε, καθώς πρόκειται για γεύματα που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία και πολύ συχνά δυσφορία. Προτιμήστε ένα πιο ελαφρύ σορμπέ ή γεύματα με χαμηλό θερμιδικό φορτίο. Επίσης, πείτε όχι στα αναψυκτικά, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και κράμπες, μία καθόλου ευχάριστη εξέλιξη για κάποιον που βρίσκεται στο νερό και προσπαθεί να κολυμπήσει.

#5

Το σέλινο

Το σέλινο μπορεί να προκαλέσει μία αντίδραση που κάνει το ανθρώπινο δέρμα εξαιρετικά ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτιβοβολία. Η έκθεση στον ήλιο μετά την κατανάλωση σέλινου μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες και εγκαύματα στο δέρμα σας, οπόε αποφύγετε να φάτε κάτι με σέλινο, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την

Ορισμένες τροφές, όπως το σέλινο, μπορεί να προκαλέσουν μια χημική αντίδραση που κάνει το δέρμα σας υπερευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η έκθεση στον ήλιο μετά την κατανάλωση σέλινου ή ακόμα και το να έχετε τους χυμούς του στα χέρια σας μετά το κόψιμο του λαχανικού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να πάθετε εγκαύματα και φουσκάλες στο δέρμα σας. Αποφύγετε το οπωσδήποτε πριν από μια μέρα κολύμβησης στην πισίνα ή την παραλία!

#6

Το αλκοόλ

Αν και τα beach bars είναι συνυφασμένα με τη διασκέδαση στην παραλία και ένα ποτό, μία μπύρα ή ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ μπορεί να είναι αυτό που ζητάμε σε μία ζεστή μέρα στη θάλασσα, το αλκοόλ ακόμα και σε μικρή ποσότητα ή λίγους βαθμούς, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και επίσης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ορθή μας κρίση. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ, όχι μόνο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού, αλλά και τα σοβαρά ατυχήματα σε περίπτωση που κάποιος κάνει θαλάσσια σπορ ή οδηγεί θαλάσσια οχήματα.

Αν και πιθανώς συνδέετε ένα κοκτέιλ ή μια καλοκαιρινή μπύρα με την παραλία, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, για να μην αναφέρουμε την εξασθενημένη κρίση.

Με στοιχεία από Telegraph, Delish.com

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 18.7.2023

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM