6 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώσετε, αν ετοιμάζεστε να κολυμπήσετε

6 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώσετε, αν ετοιμάζεστε να κολυμπήσετε Facebook Twitter
0

Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζονται περίπου τέσσερις ώρες για να χωνέψουμε το φαγητό μας. Ωστόσο, για κάποιον παράξενο λόγο, το καλοκαίρι και με τον πειρασμό της θάλασσας ή έστω της πισίνας κοντά μας, αυτή την οδηγία την ξεχνάμε, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα πνιγμού ή άλλων επιπλοκών μέσα στο νερό. Κι όμως, σε αυτές τις 4 ώρες όλοι γνωρίζουμε τις διαδικασίες του οργανισμού για τη λειτουργία της πέψης: όλο το οξυγόνο και η ενέργειά μας κατευθύνεται προς το στομάχι, απομακρύνεται το γαλακτικό οξύ που σωρεύεται στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ακόμα πιο απλά: όταν χωνεύουμε το φαγητό, κατά τη διάρκεια της πέψης δηλαδή, αυξάνεται η θερμοκρασία του οργανισμού. Με το να μπούμε στη θάλασσα –και αφού έχουμε καθίσει έστω και λίγα λεπτά στον ήλιο- υπάρχει ένας πρώτος σοβαρός κίνδυνος για θερμικό σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας του σώματος που έρχεται σε επαφή με το νερό (όσο ζεστό κι αν είναι).  

Καλό, λοιπόν, είναι να βουτάμε στη θάλασσα τουλάχιστον με μία απόσταση 3-4 ωρών από τη στιγμή που καταναλώσαμε ένα γεύμα, ακόμα κι αν κάποιοι επιμένουν ότι μετά από μία ώρα όλα είναι εντάξει.  

Ωστόσο, τα χειρότερα προκύπτουν μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, τις οποίες καλό είναι να αποφεύγουμε αν πρόκειται να κολυμπήσουμε.

Συγκεκριμένα, αν ετοιμαζόμαστε για μια μέρα στη θάλασσα, καλό είναι να αποφεύγουμε:

#1

Φασόλια / φακές / αρακάς

Τα όσπρια γενικώς, αλλά ειδικώς τα φασόλια και οι φακές (αλλά και ο αρακάς) είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάτι εξαιρετικό για την υγεία του οργανισμού, αλλά όχι όταν πρόκειται να κολυμπήσουμε. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, κράμπες, αλλά και έντονη δυσφορία μέσα στο νερό, γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται αν ειναι να κολυμπήσετε.

#2

Πικάντικο, καυτερό φαγητό

Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ αν κολυμπάτε σε ύπτια θέση, είναι μεγάλη η πιθανότητα γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν βρίσκεστε μέσα στο νερό ενώ σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρεπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και με ήρεμες, μαλακές κινήσεις να προσπαθήσετε να βγείτε από το νερό. 

#3

Ο καφές

Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει την ξεκούρασή μας κάτω από την ομπρέλα με έναν ωραίο παγωμένο καφέ. Δυστυχώς, ο καφές αποτελεί μία επιλογή υψηλού ρίσκου, καθώς η καφεΐνη μπορεί μεν να μας γεμίζει με ενέγεια, όμως, είτε βρίσκεται στον καφέ είτε σε ενεργειακά ποτά μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κάποτε διάρροια ή ναυτία.

#4

Τηγανιτά / Παγωτά / Αναψυκτικά

Γενικώς, δεν συνίσταται η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πριν κολυμπήσετε, καθώς πρόκειται για γεύματα που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία και πολύ συχνά δυσφορία. Προτιμήστε ένα πιο ελαφρύ σορμπέ ή γεύματα με χαμηλό θερμιδικό φορτίο. Επίσης, πείτε όχι στα αναψυκτικά, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και κράμπες, μία καθόλου ευχάριστη εξέλιξη για κάποιον που βρίσκεται στο νερό και προσπαθεί να κολυμπήσει.

#5

Το σέλινο

Το σέλινο μπορεί να προκαλέσει μία αντίδραση που κάνει το ανθρώπινο δέρμα εξαιρετικά ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτιβοβολία. Η έκθεση στον ήλιο μετά την κατανάλωση σέλινου μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες και εγκαύματα στο δέρμα σας, οπόε αποφύγετε να φάτε κάτι με σέλινο, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την

Ορισμένες τροφές, όπως το σέλινο, μπορεί να προκαλέσουν μια χημική αντίδραση που κάνει το δέρμα σας υπερευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η έκθεση στον ήλιο μετά την κατανάλωση σέλινου ή ακόμα και το να έχετε τους χυμούς του στα χέρια σας μετά το κόψιμο του λαχανικού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να πάθετε εγκαύματα και φουσκάλες στο δέρμα σας. Αποφύγετε το οπωσδήποτε πριν από μια μέρα κολύμβησης στην πισίνα ή την παραλία!

#6

Το αλκοόλ

Αν και τα beach bars είναι συνυφασμένα με τη διασκέδαση στην παραλία και ένα ποτό, μία μπύρα ή ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ μπορεί να είναι αυτό που ζητάμε σε μία ζεστή μέρα στη θάλασσα, το αλκοόλ ακόμα και σε μικρή ποσότητα ή λίγους βαθμούς, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και επίσης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ορθή μας κρίση. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ, όχι μόνο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού, αλλά και τα σοβαρά ατυχήματα σε περίπτωση που κάποιος κάνει θαλάσσια σπορ ή οδηγεί θαλάσσια οχήματα.

Αν και πιθανώς συνδέετε ένα κοκτέιλ ή μια καλοκαιρινή μπύρα με την παραλία, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, για να μην αναφέρουμε την εξασθενημένη κρίση.

Με στοιχεία από Telegraph, Delish.com

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 18.7.2023

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ