Πριν από λίγες μέρες η οργάνωση Girl Scouts προχώρησε στη δημιουργία μιας οδηγίας - μηνύματος για το ότι δεν πρέπει οι γονείς να πιέζουν τα παιδιά τους να αγκαλιάζουν τον οποιονδήποτε - και πολύ σωστά. Ωστόσο, οι αβίαστες αγκαλιές, οι άδολες επαφές μεταξύ ενηλίκων ή ανάμεσα σε ενήλικες και παιδιά, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αλλάζουν προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα μας.
Βάσει μελετών πάντα, ας ξεκινήσουμε από μία απλή παραδοχή: οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που τους αρέσουν οι αγκαλιές και σ' εκείνους που τις αποφεύγουν, ο καθένας για τους λόγους του και όλοι σεβαστοί. Κατά τα λοιπά, ας έχουμε κατά νου ότι
• Οι αγκαλιές είναι εκείνες που δημιουργούν τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου DePauw ήδη από το 2009 έχει αποδειχθεί ότι η αγκαλιά βοηθά την παραγωγή ωκυτοκίνης (η λεγόμενη και ορμόνη της ευτυχίας), που βοηθά στη χαλάρωση των μυών και στη δημιουργία του αισθήματος πληρότητας και ευφορίας.
Οι αγκαλιές μπορούν να ανακουφίσουν τον σωματικό πόνο. Ακριβώς επειδή κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνες, που μπλοκάρουν τα κανάλια του πόνου, μαλακώνοντας το αίσθημα δυσφορίας.
• Οι αγκαλιές χαλαρώνουν το σώμα και βοηθούν στη διαχείριση συναισθημάτων που προκαλούν άγχος και σωματοποιημένα προβλήματα (κράμπες, νευρώσεις στομάχου, κ.λπ). Ακόμη και άνθρωποι που τείνουν να είναι σφιγμένοι κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να τους αγκαλιάσει, έχει παρατηρηθεί ότι στη συνέχεια «λύνονται» και ανταποδίδουν την αγκαλιά. Ο λόγος, βέβαια, πάντα για αγκαλιές μεταξύ ανθρώπων που τρέφουν αισθήματα εκτίμησης και συμπάθειας.
• Οι αγκαλιές μπορούν να ανακουφίσουν τον σωματικό πόνο. Ακριβώς επειδή κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνες, που μπλοκάρουν τα κανάλια του πόνου, μαλακώνοντας το αίσθημα δυσφορίας.
• Επίσης, ευθύνονται για την υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, τα επίπεδα συμπόνοιας, ενσυναίσθησης και κατανόησης της κατάστασης των άλλων.
• Σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα της Ιατρικής Σχολής του Σαν Ντιέγκο στις αγκαλιές οφείλεται και η αύξηση της παραγωγής ντοπαμίνης. Τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης σχετίζονται με την κατάθλιψη, κάτι που εδώ και χρόνια κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η ανθρώπινη επαφή και το άγγιγμα μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά αντικαταθλιπτικά.
• Βάσει έρευνας του Carnegie Mellon University οι συχνές αγκαλιές μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται τους ίδιους κοινωνικούς χώρους ενισχύουν και το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Βάσει της συγκεκριμένης μελέτης άτομα που εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους και ειδικά εκείνα της αγάπης, της τρυφερότητας και της συμπαράστασης προς άτομα του περίγυρού τους αρρωσταίνουν πιο δύσκολα και αναρρώνουν πιο γρήγορα.
• Οι αγκαλιές κάνουν καλό και στην καρδιά - κυριολεκτικά. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα απέδειξε ότι άνθρωποι που ζουν σε περιβάλλον που ευνοεί τη συμπάθεια και τις αγκαλιές έχουν σταθερό καρδιακό παλμό, εν αντιθέσει με όσους ζουν σε εχθρικό ή τυπικό περιβάλλον και εμφανίζουν αυξημένη καρδιακή λειτουργία (10 περισσότεροι χτύποι της καρδιάς το λεπτό)..!
Με στοιχεία από Psychologytoday.com, Carnegie Mellon University, UC San Diego News Center