Απαντάτε σε email μετά τις ώρες εργασίας; Τοτε δικαιούστε απεριόριστη άδεια.

Απαντάτε σε email μετά τις ώρες εργασίας; Τοτε δικαιούστε απεριόριστη άδεια. Facebook Twitter
0

Το 2004 οι υπάλληλοι της Netflix έθεσαν ένα κρίσιμο ερώτημα στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας:

"Εφόσον δεν καταγράφεται ο χρόνος που δαπανούμε εργαζόμενοι εκτός γραφείου, όπως πχ για να απαντήσουμε σε email ή εκκρεμότητες που τακτοποιούμε το βράδυ και το σαββατοκύριακο, τότε γιατί υπολογίζουμε τον εκτός εργασίας χρόνο μας;"

Οι επικεφαλείς της εταιρείας θεώρησαν το ερώτημα λογικό και δίκαιο και έκτοτε οι υπάλληλοι της διαθέτουν όσες ημέρες διακοπών θέλουν. Από την ημέρα θέσπισης αυτής της πολιτικής η Netflix έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίηση της άνω των 47,5 δις.

Το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα εξηγείται από το γεγονός πως η ευελιξία στην διαχείριση του χρόνου αδείας συνοδεύεται από λογοδοσία. Οι υπάλληλοι οφείλουν να ενημερώνουν τους μάνατζερ τους για την πρόοδο των έργων που αναλαμβάνουν και αναμένεται να έχουν εξαιρετικές επιδόσεις. Έτσι λοιπόν η εταιρεία δεν αναλώνεται στην μικροδιαχείριση του πως, και κυρίως από που, κάνουν τα στελέχη της καλά την δουλειά τους, αλλά η ηγεσία της εστιάζει σε εκείνο που έχει σημασία: τα αποτελέσματα.

Ναι, στην αυγή της βιομηχανικής επανάστασης όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στην γραμμή παραγωγής απο τις 09.00 ώς τις 17.00 η καταβολή αμοιβής ανάλογα με τον χρόνο που δαπανούσε ο υπάλληλος στον χώρο εργασίας ήταν απολύτως λογική. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας όμως αυτό πλέον δεν ισχύει. Δεδομένου ότι οι υπερωρίες σχεδόν πουθενά δεν αμοίβονται γιατί πολύ απλά είναι πρακτικά αδύνατον να υπολογιστούν, η έννοια της φυσικής παρουσίας στην εταιρεία είναι ξεπερασμένη.

 

Η πρώτη εταιρεία που εφάρμοσε την πρακτική αυτή ήταν η βραζιλιάνικη Semco και μάλιστα προχώρησε στο καινοτόμο αυτό βήμα πριν από περίπου 30 χρόνια. Ο Ricardo Semler, γιος του ιδρυτή της, πέρασε μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία του μόλις στα 21 του χρόνια και όταν επανήλθε θεώρησε πως αν συνέχιζε να εργάζεται με τους ίδιους ρυθμούς αργά μεν, αλλά σταθερά, θα εμφάνιζε ξανά προβλήματα υγείας. Κι αυτό ίσχυε προφανώς και για τους εργαζόμενους του. Τότε πήρε την ριζοσπαστική απόφαση να εγκαταλείψει το σταθερό πρόγραμμα και τις άδειες. Επιβραβεύθηκε με την σαφή αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων και της αφοσίωσης τους και η Semco από εταιρεία αξίας 3,73 εκ. ευρώ πλέον έχει μια κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δις.

Οι παραδοσιακοί μάνατζερ υπερασπίζονται τις πολιτικές αδείας που ισχύουν σήμερα γιατί πιστεύουν ότι οι υπάλληλοι θα εκμεταλλευθούν μια αλλαγή στο status quo. Ωστόσο όλοι όσοι το έχουν δοκιμάσει διαπίστωσαν το ακριβώς αντίθετο. Η απολυτη ελευθερία διαχείρισης του χρόνου δημιουργεί μια έντονη αίσθηση ανήκειν και ευθύνης και εν τέλει οι υπάλληλοι καταλήγουν να απουσιάζουν ακόμα λιγότερο, στο βαθμό μάλιστα που κάποιες εταιρείες αναγκάστηκαν να θεσπίσουν κίνητρα ώστε να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να λέιψουν με άδεια. Η Evernote για παράδειγμα προσφέρει στους εργαζόμενους το ποσό των 1.000 δολαρίων για να τα δαπανήσουν σε διακοπές ενώ η FullContact αντίστοιχα 7.500 δολάρια. Φυσικά απαιτείται η προσκόμιση αποδειξεων για να διαπιστωθεί ότι όντως τα ποσά αυτά δαπανήθηκαν για την ξεκούραση τους.

Καθόλου άσχημη υποχρέωση σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ