Απόβαση ανθρωπιάς της Ομάδας Αιγαίου

Απόβαση ανθρωπιάς της Ομάδας Αιγαίου Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Η πρωτόγνωρη πανδημία, στον κλοιό της οποίας παραμένουμε εγκλωβισμένοι τους τελευταίους οκτώ μήνες, έχει αμβλύνει τις ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ειδικά για τους κατοίκους των πιο απομονωμένων περιοχών που έχουν λάβει ισχυρή σύσταση να αυτοπεριοριστούν για να προστατευτούν από τη διασπορά του φονικού κορωνοϊού. Στην προσπάθεια μείωσης των μετακινήσεων προς την υπόλοιπη Ελλάδα, ειδικά τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου κατάφεραν να μείνουν τα περισσότερα Covid-free, κάτι που ήταν απαραίτητο για την ασφαλή διαβίωση του τοπικού πληθυσμού, καθώς δεν υπάρχουν εκεί νοσοκομεία και οι δομές υγείας διαθέτουν τα βασικά.


Ωστόσο, σε αυτή την προσπάθεια παράπλευρη απώλεια υπήρξε η επικοινωνία των νησιωτών με τον γιατρό τους, αφού σε αυτούς τους μικρούς και απομακρυσμένους τόπους δεν υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί και απαιτείται οι νησιώτες να ταξιδέψουν για το ιατρικό ραντεβού, με συνέπεια τα χρόνια προβλήματα υγείας να υφίστανται σημαντική παραμέληση.

Απόβαση ανθρωπιάς της Ομάδας Αιγαίου Facebook Twitter


Έτσι, σε αυτές τις νέες συνθήκες που δημιούργησε ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα η πανδημία, οι πρωτοβουλίες κοινωνικής ιατρικής, όπως ο διάπλους της Ομάδας Αιγαίου, είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, προκειμένου να ενώσουν τις τελείες που δίνουν ζωή στο Αιγαίο και παράλληλα να γεφυρώσουν τα χάσματα που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στους νησιώτες και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


Φέτος, αυτό το τελείως διαφορετικό φθινόπωρο, διοργανώθηκε, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο 26ος Διάπλους της Ομάδας Αιγαίου με αυστηρά πρωτόκολλα και ειδικά μέτρα προστασίας, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες του Covid-19, προκειμένου να γίνουν ιατρικές εξετάσεις από γιατρούς 14 δυσεύρετων ιατρικών ειδικοτήτων και rapid tests για την Covid-19 λοίμωξη στους Φούρνους, στη Θύμαινα, στη Δονούσα, στην Αμοργό, στην Ίο, στη Σίκινο, στο Κουφονήσι, στην Πάτμο, στους Λειψούς, στους Αρκιούς, στο Αγαθονήσι, στη Σχοινούσα και στην Ηρακλειά. Συνολικά, η αποστολή των εθελοντών και του ΕΟΔΥ χάραξε ρότα για 13 νησιά και πραγματοποίησε μικροβιολογικές και κλινικές εξετάσεις, που για να τις κάνουν οι νησιώτες πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλο τόπο με πλοίο ή αεροπλάνο.

Απόβαση ανθρωπιάς της Ομάδας Αιγαίου Facebook Twitter

Απαραiτητη για τους κατοiκους η παρουσiα ρευματολoγου στα νησιά


Η εθελοντική δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ιατρονοσηλευτική ομάδα του ΕΟΔΥ, την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και την Οργάνωση ΜΑΝΑ για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού και γυναικολογικού καρκίνου. Σημαντικό πυλώνα της αποστολής στα νησιά αποτελεί η ενημέρωση των κατοίκων για την πρόληψη των ρευματοπαθειών μέσω της εκστρατείας της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας με τίτλο «Το σώμα σου μιλάει. Άκουσέ το», διαδίδοντας το μήνυμα πως κάθε ξαφνικός και ανεξήγητος πόνος που δεν οφείλεται σε χτύπημα και δεν υποχωρεί με την ξεκούραση πρέπει να μας στείλει για τσεκάπ στον ρευματολόγο.

Απόβαση ανθρωπιάς της Ομάδας Αιγαίου Facebook Twitter


Και επειδή στα μικρά νησιά του Αιγαίου γιατρός τέτοιας ειδικότητας δεν υπάρχει, ο ρευματολόγος Θεμιστοκλής Τεμεκονίδης, που συμμετείχε στην αποστολή της Ομάδας Αιγαίου, με την ευγενική υποστήριξη της Gilead Sciences κάλυψε ένα μεγάλο κενό, προσφέροντας συμβουλές και εξετάζοντας εκατοντάδες κατοίκους. Η ειδικότητα του ρευματολόγου, παρότι δυσεύρετη σε απομακρυσμένους προορισμούς, που συνήθως διαθέτουν μόνο γενικό ή αγροτικό γιατρό, είναι από τις πλέον απαραίτητες, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μεσήλικες και ηλικιωμένοι και αντιμετωπίζουν σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα από τη σκληρή χειρωνακτική εργασία στα χωράφια, στις οικοδομές και στη θάλασσα. Στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι των μικρών και ακριτικών νησιών εργάζονται ως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες κι έχουν βαριά καταπονημένο μυοσκελετικό σύστημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους νεότερους που ασχολούνται με τα τουριστικά καταλύματα και κάνουν χειρωνακτικές εργασίες.


Μέσα σε 6 ημέρες οι εθελοντές της Ομάδας Αιγαίου κάλυψαν τα κενά μηνών, χαρίζοντας το αίσθημα της ασφάλειας στους νησιώτες που δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης σε μια εποχή που όλα είναι πρωτόγνωρα και ακόμα πιο δύσκολα.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM