Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγείτε από πάνω σε οποιαδήποτε διαφωνία

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγείτε από πάνω σε οποιαδήποτε διαφωνία Facebook Twitter
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις πέρσι επιβεβαιώνει πώς αυτή η ψευδαίσθηση για όσα γνωρίζουμε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πείσει άλλους ότι έχουν άδικο. Για οτιδήποτε. Εικονογράφηση: Kenneth Andersson
0

Ας υποθέσουμε ότι κάπου κάνετε λάθος. Έχετε διαλέξει τη λάθος πλευρά και τα λάθος επιχειρήματα. Αυτό που υποστηρίζετε δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα. Ο "αντίπαλός" σας σας λέει να ακούσετε αυτό που έχει να σας πει, μερικούς από τους πολλούς λόγους για τους οποίους έχετε άδικο και εκείνος δίκιο. Αισθάνεστε καθόλου έτοιμοι να πειστείτε γι' αυτό; 

Είτε το θέμα της διαφωνίας είναι η κλιματική αλλαγή είτε τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή είτε τα σχέδια για τις προσεχείς διακοπές, αυτή είναι η προσέγγιση που υιοθετούμε οι περισσότεροι όταν προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον να αλλάξει γνώμη. Και φυσικά είναι η προσέγγιση που σχεδόν πάντα οδηγεί τον άλλο στο να επιμείνει στη θέση του και να σκληρύνει τη στάση του. Ευτυχώς, ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έχει να προτείνει έναν καλύτερο τρόπο για να κερδίζετε τις όποιες φιλονικίες, μόνο που απαιτεί το να ακούτε περισσότερο και να προσπαθείτε λιγότερο στο να κατατροπώσετε τον αντίπαλό σας... 

Το φαινόμενο είναι γνωστό σε όποιον επιχείρησε ποτέ να διδάξει κάτι σε κάποιον άλλο. Όλα αρχίζουν από τη στιγμή που ξεκινάς να προβάρεις πώς θα εξηγήσεις κάτι σε κάποιον, τι ακριβώς θα πεις, μέχρι που έρχεται η πρώτη ερώτηση -ενός μαθητή συνήθως- για να συνειδητοποιήσεις ότι ούτε εσύ ξέρεις τι λες, γιατί πολύ απλά δεν το έχεις καταλάβει εξ αρχής.

Πριν από περίπου μία δεκαετία οι Leonid Rozenblit και Frank Keil από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ αμφότεροι παρατήρησαν εύστοχα ότι σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι πιστεύουν ότι καταλαβαίνουν πώς δουλεύει κάτι, αν κατανοήσουν τα βασικά ενός θέματος και μόνο. Ονόμασαν αυτό το φαινόμενο "ψευδαίσθηση του επεξηγηματικού βάθους". 

Και μετά μοίρασαν ερωτηματολόγια σε εθελοντές, ρωτώντας τους τι γνωρίζουν για διάφορα πράγματα: από τα καζανάκια της τουαλέτας, μέχρι τους μετρητές ταχύτητας των αυτοκινήτων, μέχρι και τις ραπτομηχανές. Γνώριζαν αλήθεια πώς δούλευαν όλα αυτά; Το αποτέλεσμα ήταν ότι αυτή η ψευδαίσθηση έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι γνώριζαν περισσότερα απ' όσα στην πραγματικότητα ήξεραν για κάθε τι απ' όλα αυτά τα άσχετα μεταξύ τους πράγματα. 

Το φαινόμενο είναι γνωστό σε όποιον επιχείρησε ποτέ να διδάξει κάτι σε κάποιον άλλο. Όλα αρχίζουν από τη στιγμή που ξεκινάς να προβάρεις πώς θα εξηγήσεις κάτι σε κάποιον, τι ακριβώς θα πεις, μέχρι που έρχεται η πρώτη ερώτηση -ενός μαθητή συνήθως- για να συνειδητοποιήσεις ότι ούτε εσύ ξέρεις τι λες, γιατί πολύ απλά δεν το έχεις καταλάβει εξ αρχής.  

Σε όλον τον κόσμο οι δάσκαλοι ομολογούν μεταξύ τους ότι ποτέ δεν είχαν καταλάβει κάτι μέχρι που αναγκάστηκαν να το διδάξουν. Ή όπως σοφά είχε πει και ο ερευνητής και εφευρέτης  Mark Changizi "όσο χάλια κι αν διδάσκω, ακόμη μπορώ να μαθαίνω πράγματα". 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις πέρσι επιβεβαιώνει πώς αυτή η ψευδαίσθηση για όσα γνωρίζουμε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πείσει άλλους ότι έχουν άδικο. Για οτιδήποτε. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Philip Fernbach από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, υποστήριξε ότι το φαινόμενο μπορεί να έχει εφαρμογή από το να πείσεις κάποιον για το λάθος στις πολιτικές του θέσεις μέχρι το ότι δεν γνωρίζει τίποτα για... καζανάκια. 

Βάσει της μελέτης, άνθρωποι με ισχυρές πολιτικές θέσεις τείνουν να γίνονται πιο συζητήσιμοι σε άλλες -διαφορετικές από τις δικές τους- πολιτικές ιδέες, μόλις κληθούν να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο η θεωρία που υποστηρίζουν θα έχει επί της ουσίας χειροπιαστό αποτέλεσμα. Δύσκολο!

Η ερευνητική ομάδα απευθύνθηκε σε εθελοντές μέσω διαδικτύου, ρωτώντας τους για μια σειρά από αμφιλεγόμενα θέματα πολιτικής των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, η υγειονομική περίθαλψη και οι πολιτικές προσεγγίσεις αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ: από τη μία ζητήθηκε η γνώμη των μελών και, στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους υποστήριζαν την όποια άποψη τους.

Αυτό το γκρουπ είχε να θέσει τη δυνατότητα να επιχειρηματολογήσει με τον τρόπο που θα το έκανε οποιοσδήποτε βρισκόταν σε μία αντίστοιχη αντιπαράθεση. 

Από τη δεύτερη ομάδα ζητήθηκε κάτι διαφορετικό: πέρα από την επιχειρηματολογία θα έπρεπε να εξηγήσουν πώς επί της ουσίας θα είχε αποτέλεσμα η θέση που πρότειναν. Πώς θα δούλευε το όλο πράγμα; Βασικά τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν βήμα προς βήμα, από τη θεωρία στην πράξη, πώς θα εξελισσόταν αυτό που υποστήριζαν. 

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Οι άνθρωποι που παρείχαν επιχειρήματα και τίποτα άλλο, παρέμειναν πεπεισμένοι για τις θέσεις τους, ακριβώς όπως πριν δεχθούν να συμμετάσχουν στην έρευνα. Οι άλλοι που κλήθηκαν να παράσχουν λύσεις και απτά αποτελέσματα, αναγκάστηκαν σε κάποιον βαθμό να αναθεωρήσουν ή έστω να μην εμφανίζονται τόσο κατηγορηματικοί στις απόψεις τους. Επίσης, αναθεώρησαν για τον βαθμό στον οποίο υποτίθεται ότι γνωρίζουν κάποια πράγματα...  

Να κάτι που αξίζει να θυμάστε για την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να πείσετε κάποιον για οτιδήποτε: από το ότι η κατάρρευση του καπιταλισμού είναι αναπόφευκτη μέχρι το ότι οι δεινόσαυροι συνυπήρχαν με τους ανθρώπους πριν από 10.000 χρόνια. Μόνο προσέξτε, να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να εξηγήσετε με ακρίβεια τη θέση σας ή να προσφέρετε μια κάποια λύση, εκτός από θεωρία. Γιατί μπορεί αυτός που θα χάσει τελικά να είστε εσείς... 

Με στοιχεία από το BBC.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ