Αυξάνονται και πληθύνονται οι NonAge

Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Το 2050 ο πληθυσμός των Non Age  θα είναι πάνω από 2.500.000, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, που έχουν υπολογιστεί δημογραφικά. Η Αμερικανική κοινωνία προετοιμάζεται σε μέριμνα και υποδομές για τους υπερενεργούς υπερήλικες, που μπορεί να πάσχουν από ανεπάρκειες και κινητικά προβλήματα, αλλά δε το βάζουν κάτω.                                                                               

Στη πλειοψηφία τους, λένε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι 90+ είναι χήρες και χήροι. Ένα μεγάλο ποσοστό ζει σε συνθήκες φτώχειας. Σε γενικό προφίλ οι περισσότεροι άνω των 90 Αμερικανοί σήμερα έχουν τουλάχιστον μια πάθηση, ανεπάρκεια ή ειδική ανάγκη, ζουν μόνοι σε κάποιο γηροκομείο και είναι τελειόφοιτοι λυκείου.

Οι γυναίκες που βαίνουν «Αβάδιστα» προς την αιωνιότητα είναι τριπλάσιες από τους άντρες εντός Αμερικής.

Tο 88.1% των Nonαgenarians είναι λευκοί, το 7.6% νέγροι , το 4% ισπανικής καταγωγής και το 2.2% ασιατικής.

 

Κάθε δεκαετία+ που ο άνθρωπος κερδίζει σε επιβίωση συνοδεύεται και από ένα 10% + πιθανοτήτων να καταλήξει στο γηροκομείο. Οι Αμερικανοί δημογράφοι παρατηρούν  ότι στην δεκαετία των 60 ετών στο γηροκομείο ζει το 1%, των 70 το 3%, των 80 το 20%, των 90 το 30% και στα 100+ το 40%.

Στην Ελλάδα οι αιωνόβιοι και οι λίγο μικρότεροί τους έχουν κυρίως εντοπιστεί από σχετικές έρευνες στην μεγαλύτερη πλειοψηφία σε απομακρυσμένα χωριά. Μπορεί να έχουν μείνει μόνοι, αλλά μοναχικού τύπου ήταν και η δύναμη που επέδειξαν σε όλη τους τη ζωή καταγράφουν οι ελληνικές μελέτες. Το πιο χαρακτηριστικό από την κοινωνία των Ελλήνων 90+ είναι ότι ποτέ στην ζωή τους δεν δούλεψαν με αφεντικό.

     

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
το νεγρος σημαινει μαυρος και δεν ενεχει τιποτα το ρατσιστικο.... ρατσιστικη μπορει να ηταν η χρηση τοτε αλλα δε σημαινει οτι εχει καποια αρνητικη σημασια η λεξη....
Η λέξη είναι ρατσιστική γιατί ως τέτοια (αποφεύγεται να) χρησιμοποιείται. The word Negro was adopted from Spanish and Portuguese and first recorded from the mid 16th century. It remained the standard term throughout the 17th-19th centuries and was used by prominent black American campaigners such as W. E. B. DuBois and Booker T. Washington in the early 20th century. Since the Black Power movement of the 1960s, however, when the term black was favoured as the term to express racial pride, Negro (together with related words such as Negress) has dropped out of favour and now seems out of date or even offensive in both British and US English.Oxford dictionaries.