ΤΗ ΛΕΞΗ «CANICROSS» δεν την είχα ακούσει μέχρι προχθές. Την έμαθα από τον Ανδρέα Μαλάμο που ασχολείται σοβαρά με το άθλημα και σημαίνει το τρέξιμο μαζί με τον σκύλο, δραστηριότητα που ο ίδιος θεωρεί συναρπαστική εμπειρία.
«Ασχολούμαι με το canicross τα τελευταία τρία χρόνια», λέει. «Πριν από το 2021, όμως, λόγω της ενασχόλησής μου με τον πρωταθλητισμό στα αθλήματα των 100 και 200 μέτρων, σε περιόδους χειμερινής προετοιμασίας, όταν όλοι οι αθλητές παίρνουμε τα βουνά και γράφουμε χιλιόμετρα, έπαιρνα για παρέα τον καλύτερό μου φίλο, ένα ημίαιμο κυνηγόσκυλο το οποίο γεννήθηκε το Δημοτικό Στάδιο Χανίων, όπου και έκανα προπονήσεις. Το σκυλί μου λατρεύει να τρέχει, όπως κι εγώ, άρα στην ουσία έκανα canicross από το 2015 χωρίς να το ξέρω. Όμως, το 2021, σε μια τηλεοπτική εκπομπή με θέμα τα κατοικίδια ζώα στην Ελλάδα είδα να παρουσιάζεται το άθλημα του canicross και τότε είπα στον Σάχλα, τον σκύλο μου, πως θα πρέπει να γίνει κι αυτός αθλητής επισήμως.
«Το canicross δεν είναι μόνο μια μέθοδος για να ταιριάξετε περισσότερο με τον αγαπημένο σας σκύλο αλλά επενεργεί θετικά και στο μυαλό του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί σε κάθε εξάσκηση και δραστηριότητα με απόλυτη επιτυχία».
Το canicross είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα τρεξίματος αθλητή και σκύλου μαζί σε διαδρομές trail ώστε να είναι ανώδυνο για τον σκύλο, καθώς το κακοτράχαλο έδαφος είναι το φυσικό έδαφος στο οποίο τρέχει, και όχι η άσφαλτος. Τα τελευταία χρόνια κατακτάει ολοένα περισσότερους φίλους σε όλο τον κόσμο με πολλές διοργανώσεις ανά την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Το τρέξιμο ανθρώπου και σκύλου σε ομάδα προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία. Ο άνθρωπος είναι ο οδηγός και κατευθύνει τον σκύλο του με φωνητικές εντολές σε έναν εντυπωσιακό αγώνα για την κατάκτηση του επάθλου. Το canicross δεν είναι μόνο μια μέθοδος για να ταιριάξετε περισσότερο με τον αγαπημένο σας σκύλο αλλά επενεργεί θετικά και στο μυαλό του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να το χρησιμοποιεί σε κάθε εξάσκηση αλλά και δραστηριότητα με απόλυτη επιτυχία».
— Από πού και πώς ξεκίνησε;
Το canicross προέρχεται από το skijoring, όπου o άνθρωπος ακολουθούσε το σκυλί του με σκι, και είναι εξέλιξή του. Ήρθε από τις βόρειες χώρες, όπου εξασκούνταν τους μήνες που δεν είχε χιόνι ώστε να είναι πάντα σε φόρμα.
— Πόσο καιρό υπάρχει στην Ελλάδα;
Από το 2017.
— Έχει συμμετοχή; Πόσα άτομα ασχολούνται κατά προσέγγιση;
Η συμμετοχή στους αγώνες φτάνει έως τα 100 άτομα σε κάθε κατηγορία, είτε στην κατηγορία sport, όπου υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων, είτε στην κατηγορία fun, όπου κάθε ομάδα συμμετέχει ώστε να διασκεδάσει πεζοπορώντας. Στην Ελλάδα ασχολούνται ενεργά περίπου 280 άτομα.
— Μπορούν όλες οι φυλές σκύλων να συμμετέχουν;
Ναι, αρκεί να έχουν κλείσει τους 12 μήνες για το canicross και τους 18 για bikejoring και scooter. Βασικός στόχος είναι να το απολαμβάνει πρώτα ο ίδιος ο σκύλος και έπειτα η εποικοδομητική συνεργασία κηδεμόνα - σκύλου.
— Από ποια ηλικία μπορεί ένας σκύλος να συμμετέχει σε δράσεις; Πότε μπορεί να ξεκινήσει η εκπαίδευση;
Μπορεί να ξεκινήσει χαλαρά και πριν από τους 12 μήνες ώστε να εγκλιματίζεται αλλά και να γυμνάζεται. Ο 8ος μήνας είναι η ιδανική ηλικία να αρχίσουμε να εξασκούμε τον σκύλο μας ώστε, μόλις ολοκληρωθεί ο πρώτος χρόνος ζωής του, να μπορεί να συμμετέχει σε αγώνες και να είναι ανταγωνιστικός. Τονίζω πως θα πρέπει να το απολαμβάνει πρώτα ο ίδιος και να μας δείχνει πως χαίρεται που το κάνει μαζί μας.
— Τι εκπαίδευση χρειάζεται ο σκύλος για να συμμετέχει;
Για το canicross δεν χρειάζεται καμία εκπαίδευση πέραν της βασικής που θα πρέπει να έχουν λάβει όλοι οι σκύλοι, ανεξαρτήτως του αν ασχολούνται ή όχι με το canicross, ώστε να είναι λειτουργικοί σε ένα περιβάλλον με κόσμο και άλλα σκυλιά. Οι σκύλοι είναι γεννημένοι για να τρέχουν και να παίζουν. Όσον αφορά το bikejoring και το scooter, εδώ σίγουρα χρειάζεται εκπαίδευση και μάλιστα από αρκετά νωρίς, καθώς απαιτείται καλύτερος συγχρονισμός ενός της ομάδας, αφού πλέον στην εξίσωση έχει μπει και ένα όχημα, όπως το ποδήλατο.
— Τι εντολές πρέπει να μάθει να εκτελεί;
Υπάρχουν μερικές απαραίτητες εντολές που το σκυλί σας πρέπει να γνωρίζει για να προετοιμαστεί για το canicross. Το πιο σημαντικό είναι το stop. Άλλες είναι slow, leave it, gee (η γενική εντολή για δεξιά), haw (η γενική εντολή για αριστερά), straight, hike ή mush (να ξεκινήσει), yield και on (περιστροφή γύρω από ένα αντικείμενο). Δεν είναι δεσμευτικός αυτός ο κανόνας επικοινωνίας, καθώς ένας κηδεμόνας χειριστής μπορεί να έχει χτίσει διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας με τον σκύλο του που να είναι πιο εύκολος για την ομάδα του – ας μην ξεχνάμε ότι θεωρείται ομαδικό άθλημα.
— Τι προσφέρει το canicross στον άνθρωπο που ασκείται και τι στον σκύλο;
Το canicross δεν είναι μόνο μια μέθοδος για να ταιριάξει περισσότερο με τον αγαπημένο σκύλο του ο κηδεμόνας αλλά επενεργεί θετικά και στο μυαλό του, επιτρέποντάς του να το χρησιμοποιεί σε κάθε εξάσκηση αλλά και δραστηριότητα με απόλυτη επιτυχία. Συμβάλλει σημαντικά στην υγεία αλλά και στη μακροζωία του σκύλου καθώς και στην κοινωνικοποίησή του. Μην ξεχνάμε πως τα σκυλιά έχουν το ένστικτο του κυνηγιού καθώς και τη λειτουργία της αγέλης· στο canicross τρέχουμε να πιάσουμε το χρονόμετρο με τον αρχηγό της αγέλης να είναι ο κηδεμόνας του σκύλου. Νιώθουν πιο ολοκληρωμένα όταν ενεργούν έτσι.
— Τι εξοπλισμός χρειάζεται για να ξεκινήσει κάποιος/-α;
Για να αθληθείτε μαζί με τον σκύλο σας χρειάζεστε κάποιον βασικό εξοπλισμό. Είναι σημαντικό να επιλέξετε εξοπλισμό που ταιριάζει τόσο σε εσάς όσο και στον σκύλο σας, προσφέροντας άνεση και ελευθερία κίνησης. Οι ζώνες τρεξίματος-belt είναι ιδανικές για canicross. Βοηθούν να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα και να τρέχετε με άνεση, ενώ συγχρόνως ελέγχετε τον σκύλο. Τα belt βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης στο κάτω μέρος της πλάτης και προωθούν τη σωστή τεχνική τρεξίματος. Είναι ένας εξοπλισμός που θα επιτρέψει τη βέλτιστη απόδοση.
Το harness είναι ένα ρυθμιζόμενο σαμαράκι με εργονομικό σχεδιασμό για το τράβηγμα του σκύλου. Ένα harness είναι απαραίτητο για την άνεση, την απόδοση και την πρόληψη τραυματισμών του σκύλου κατά το τρέξιμο. Με την τοποθέτησή του αναδεικνύεται η δύναμη του σκύλου. Το λουρί bungee leash δεν αποτελεί επιλογή για αγωνιστική χρήση αλλά είναι μια εξαιρετική επιλογή για οποιονδήποτε ενεργό σκύλο και ιδιοκτήτη. Το bungee leash (2,8 m) έχει τη δυνατότητα, λόγω της ελαστικότητάς του, να απορροφά τους κραδασμούς και να καθορίζει τον αυτοέλεγχο του σκύλου, όντας ταυτόχρονα φιλικό για την πλάτη τη δική σας και του σκύλου σας.
Η ασφάλεια είναι σημαντική στις δραστηριότητες υψηλής ταχύτητας όπως το bikejoring. Με τη βοήθεια της bike antenna, το bungee leash έχει λιγότερες πιθανότητες να μπλεχτεί στον μπροστινό τροχό. Η bike antenna ταιριάζει σε περισσότερα ποδήλατα και είναι εύκολη στη συναρμολόγηση.
— Μπορούν να ασχοληθούν και εντελώς αρχάριοι;
Ναι, βέβαια, από 7 ετών και πάνω. Υπάρχουν αγώνες εξοικείωσης που γίνονται μαζί με τους υπόλοιπους αγώνες πρόκρισης.
— Υπάρχουν και πρωταθλήματα/αγώνες canicross;
Στην Ελλάδα, δυστυχώς, λόγω του μικρού αριθμού συμμετοχών σε επίπεδο πρωταθλητισμού (κατηγορία sport), δεν έχουμε κάποιο πρωτάθλημα, αλλά γίνονται κάθε χρόνο 3-4 ώστε να καθοριστεί ποιοι αθλητές θα πιάσουν το όριο πρόκρισης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
— Πότε γίνονται και ποιος μπορεί να λάβει μέρος; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;
Οι αγώνες γίνονται τους μήνες που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίας, κάτω από 16 βαθμούς Κελσίου, καθώς όλα γίνονται με γνώμονα την ευζωία του σκύλου. Μπορούν να πάρουν μέρος όλοι όσοι είναι άνω των 7 ετών και να τρέξουν σε οποία κατηγορία θέλουν. Οι βασικές προϋποθέσεις είναι ο σκύλος να έχει κλείσει τον 12ο μήνα, να είναι τσιπαρισμένος, να διαθέτει βιβλιάριο με όλους τους εμβολιασμούς και τον κατάλληλο εξοπλισμό τρεξίματος.
— Πότε είναι οι επόμενοι αγώνες στην Αθήνα;
Στις 23-24 Νοεμβρίου στο πάρκο Τρίτση, στις 15 Δεκεμβρίου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, στις 26 Ιανουαρίου 2025 στη Λίμνη του Μαραθώνα και στις 23 Φεβρουαρίου 2025 στο Ωραιόκαστρο ή στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
— Τι προετοιμασία απαιτείται για να λάβει κανείς μέρος;
Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία, αρκεί να έχει τον εξοπλισμό και διάθεση να τρέξει με τον σκύλο του.
— Τι θα γίνει τον Οκτώβριο στο Τορίνο; Ποιοι θα συμμετέχουν;
Κάθε χρόνο διεξάγεται ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που αναλαμβάνει μια χώρα-μέλος του ICF (International Coaching Federation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στο επαγγελματικό coaching, ένας φορέας διαπίστευσης και πιστοποίησης τόσο για προγράμματα κατάρτισης όσο και για προπονητές). Τον Οκτώβριο (19-20) του 2024 θα διεξαχθεί στην Bardonecchia, στο Τορίνο, το 2025 θα διεξαχθεί στην Τσεχία και για το 2026 έχει δηλώσει συμμετοχή στη διοργάνωση και η Ελλάδα.
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συμμετέχουν τουλάχιστον 1.300 αθλητές με τους σκύλους τους απ' όλο τον κόσμο. Η Ελληνική Ομάδα Canicross έχει τη μεγάλη τιμή και ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα μας για ακόμα μία φορά με τέσσερις αθλητές και σκύλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Ιταλία τον Οκτώβριο. Θα μας εκπροσωπήσουν οι Ανδρέας Μαλάμος (Αθήνα), Λουκάς Δαγδηλέλης (Θεσσαλονίκη), Αργύρης Καούνης (Θεσσαλονίκη) και Αθανάσιος Καούνης (Θεσσαλονίκη). Team Leader της αποστολής θα είναι ο Νίκος Καλημέρης, που έχει αρκετή εμπειρία στα παγκόσμια πρωταθλήματα canicross.