Είναι self-care το να ξαπλώνεις στο πάτωμα;

floor.gif
0

ΩΣ ΠΑΙΔΙ, Ο JOSH PATNER συνήθιζε να περνάει πάνω από τη μητέρα του, η οποία ξάπλωνε στο πάτωμα της κουζίνας κάθε φορά που της τηλεφωνούσε η πεθερά της.

«Κάθε φορά που την έπαιρνε τηλέφωνο η γιαγιά μου τής μιλούσε πάρα πολλή ώρα», θυμάται. Έτσι, η μητέρα του ανακάλυψε έναν δικό της τρόπο να το αντιμετωπίζει. «Ξάπλωνε στο πάτωμα και άφηνε το τηλέφωνο δίπλα της, στο πάτωμα». Ο πατέρας του επίσης ήταν φαν αυτής της πρακτικής και κοιμόταν για 20 λεπτά κάτω από το πιάνο της οικογένειας, όταν επέστρεφε σπίτι από τη δουλειά.

Έτσι, δεν είναι περίεργο το γεγονός πως ο Πάτνερ απολαμβάνει να περνά τον χρόνο του στο πάτωμα στο σπίτι του στο Μπρούκλιν. Αναφέρει πως το κάνει εν μέρει για να καταπραΰνει τον πόνο στην πλάτη του (λόγω σκολίωσης), αλλά και πως του προσφέρει ηρεμία.

Όπως δηλώνει η Έλεν Χέντρισκεν, ψυχολόγος στη Βοστώνη, η στάση του σώματος όταν ξαπλώνουμε είναι χαλαρή και αυτό μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση. Μάλιστα, αναφέρει πως η ευθυγράμμιση του σώματός μας είναι αυτό που μας ηρεμεί. 

«Το μότο μου είναι: αν σε γνωρίζω αρκετά καλά ώστε να κάτσω στον καναπέ σου, τότε σε γνωρίζω αρκετά καλά για να ξαπλώσω στο πάτωμά σου», αναφέρει.

Το TikTok επικροτεί αυτήν τη συνήθεια

Ενώ δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Πάτνερ, φαίνεται πως για τον κόσμο του TikTok είναι ένα σχετικά νέο trend. Οι αναρτήσεις με το hashtag #floortime έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Η Λίλι Μπίσοπ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Σικάγο, έφτιαξε ένα βίντεο που τη δείχνει ξαπλωμένη στο μπεζ χαλί της, να κοιτάζει σιωπηλά το ταβάνι, με τα χέρια ανοιχτά. «Είμαι άνθρωπος του δαπέδου μέχρι το μεδούλι», ήταν η φράση που αναγραφόταν πάνω από το κλιπ. «Μετά την τηλεργασία; Στο πάτωμα. Επέστρεψες από το γυμναστήριο; Στο πάτωμα. Θέλεις να κοιμηθείς για λίγο; Στο πάτωμα».

Μιλώντας στους «New York Times» η Μπίσοπ ανέφερε: «Βρίσκω ότι με κάνει πιο χαλαρή και κάπως επιβραδύνει τις αγχωτικές σκέψεις μου». Για εκείνη, η αίσθηση μοιάζει με το να βλέπει τα κύματα του ωκεανού, αλλά χωρίς το ταξίδι στην παραλία.

@lilbishtok Floor gang rise up #floortime #floorgang #fyp ♬ Summer Background Jazz - Jazz Background Vibes

Γιατί τόσοι άνθρωποι ξαπλώνουν στο πάτωμα;

Αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να εκθειάζουν τα οφέλη τού να ξαπλώνουμε στο πάτωμα, οι ψυχολόγοι λένε πως αποκλείεται να μας βλάψει σε κάτι. Αντίθετα, μόνο οφέλη δείχνει να έχει.

Όπως δηλώνει η Έλεν Χέντρισκεν, ψυχολόγος στη Βοστώνη, η στάση του σώματος όταν ξαπλώνουμε είναι χαλαρή και αυτό μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση. Μάλιστα, αναφέρει πως η ευθυγράμμιση του σώματός μας είναι αυτό που μας ηρεμεί. «Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να νιώσετε αισιοδοξία όσο κάθεστε σκυφτοί σε μια καρέκλα, ή με το κεφάλι σας να κρέμεται. Αυτή η ευθυγράμμιση σώματος και διάθεσης είναι το μυστικό», δηλώνει.

Η διαφορά που έχει το πάτωμα από το κρεβάτι

Θα υπέθετε κανείς ότι ένα άνετο στρώμα θα ευνοούσε περισσότερο τη χαλάρωση, σωστά; «Συνήθως αυτό που συμβαίνει, ειδικά σε οικεία μέρη όπως το κρεβάτι μας, είναι ότι το μυαλό μας συνεχίζει να επεξεργάζεται όσα έγιναν μέσα στην ημέρα και να υπεραναλύει καταστάσεις. Σκεφτόμαστε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τι θα μπορούσαμε ή τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει», εξηγεί στους «New York Times» ο Άλαν Φόγκελ, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Όταν, λοιπόν, ξαπλώνετε σε μια πιο σκληρή επιφάνεια και ειδικά κάπου που δεν έχετε συνηθίσει, τότε μπορείτε να συντονιστείτε και να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός σας, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνεστε λιγότερο στις σκέψεις σας.

Ο Άλαν Φόγκελ προσθέτει: «Για να νιώσετε άνετα, είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε πλήρως τους μυς σας. Η εστίαση σε κάθε σημείο του σώματός σας θα βοηθήσει το μυαλό αλλά και το σώμα να αποσυμπιεστεί».

Στην πραγματικότητα, το να ξαπλώνεις στο πάτωμα δεν είναι κάτι τόσο περίεργο. Οι άνθρωποι έλκονται από το έδαφος εδώ και αιώνες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη στάση της γιόγκα savasana, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν σταδιακά κάθε μέρος του σώματος ενώ βρίσκονται ανάσκελα, τον διαλογισμό, τις τελετές τσαγιού που συχνά γίνονται στο πάτωμα, αλλά και πολλά ακόμα.

Σίγουρα δεν είναι για όλους

Σαφώς και δεν θα ανακουφιστούν όλοι όταν το δοκιμάσουν. Κάποιοι μπορεί να δυσκολευτούν σωματικά, όμως αν μπορείτε να το δοκιμάσετε, τότε αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Η Ρέιτσελ Γκόλντμαν, ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Grossman του NYU, προτείνει: «Ξαπλώστε και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Επικεντρωθείτε στο σώμα σας. Αισθάνεστε πιο χαλαροί, πιο προσγειωμένοι ή πιο συγκεντρωμένοι; Αν ναι, είναι μια πρόσθετη στρατηγική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν νιώθετε ότι το χρειάζεστε».

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ