Όταν οι διαταραχές άγχους γίνονται «περιεχόμενο»

Όταν οι διαταραχές άγχους γίνονται «περιεχόμενο» Facebook Twitter
Η σύγχρονη ιδέα ότι το άγχος αποτελεί ταυτότητα δίνει στους ανθρώπους μια παγιωμένη και μοιρολατρική νοοτροπία.
0

ΟΙ ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή είδη περιεχομένου στα media. Οι ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτες με ερασιτέχνες influencers ψυχοθεραπευτές που μας λένε να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση του άγχους μας, του τραύματός μας, της δυσφορίας μας.

Το Instagram είναι γεμάτο από εξομολογήσεις και θεραπευτική αργκό. Το hashtag #Trauma του TikTok εμφανίζει περισσότερες από 6 δισεκατομμύρια προβολές. Σύμφωνα με το Listen Notes, μια μηχανή αναζήτησης podcast, περισσότερα από 5.500 podcasts έχουν τη λέξη τραύμα στον τίτλο τους.

Καθώς το άγχος έχει καταστεί πλέον «περιεχόμενο» [content], αποτελεί μέρος της καθημερινής συζήτησης. Είναι πολλοί οι γονείς που δηλώνουν ότι τα παιδιά τους μιλάνε διαρκώς για συμπτώματα και διαγνώσεις που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία, βάζοντας με χαλαρότητα κάθε τόσο στην κουβέντα ακρωνύμια όπως OCD [ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή] ή PTSD [διαταραχή μετατραυματικού στρες].

Η κατανάλωση τόσου περιεχομένου για το άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές, που μετατρέπει μια ιατρική διάγνωση σε δημοφιλή μιντιακή κατηγορία, συμβάλλει σίγουρα σε μια συλλογική κρίση άγχους.  

Και πού είναι το πρόβλημα (θα πει κανείς); Ο αυξανόμενος όγκος του περιεχομένου σχετικά με τις διαταραχές άγχους αντανακλά εν μέρει τον αυξανόμενο όγκο του πραγματικού άγχους – σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, το ποσοστό των εφήβων σήμερα που δηλώνουν ότι είναι επίμονα θλιμμένοι δεν ήταν ποτέ υψηλότερο. Επιπλέον, ο αποστιγματισμός αυτών των διαταραχών σαφώς μπορεί να είναι ευεργετικός. Μιλάμε επιτέλους ανοιχτά για συναισθηματικές κρίσεις που, στο παρελθόν, θάβονταν στη σιωπή και τη χρήση ουσιών.

Είναι όμως επίσης σαφές τα τελευταία χρόνια ότι ο τρόπος με τον οποίο συζητάμε συνήθως για θέματα ψυχικής υγείας, ιδίως στο διαδίκτυο, δεν μας βοηθάει. Η κατανάλωση τόσου περιεχομένου για το άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές, που μετατρέπει μια ιατρική διάγνωση σε δημοφιλή μιντιακή κατηγορία, συμβάλλει σίγουρα σε μια συλλογική κρίση άγχους.  

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε για τον κόσμο διαμορφώνει την εμπειρία μας για τον κόσμο. Το 2022, οι ερευνητές Lucy Foulkes και Jack L. Andrews επινόησαν τον όρο «πληθωριστική συχνότητα» για να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, καταναλώνουν τόσες πολλές πληροφορίες σχετικά με τις αγχώδεις διαταραχές που αρχίζουν να επεξεργάζονται τα φυσιολογικά προβλήματα της ζωής ως σημάδια κλονισμού της ψυχικής υγείας.

«Εάν οι άνθρωποι πληροφορούνται επανειλημμένα ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι κοινά και ότι μπορεί να τα αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι... αρχίζουν να ερμηνεύουν τυχόν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα μέσα από αυτό το πρίσμα», γράφουν στη μελέτη τους.

Η Darby Saxbe, κλινική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μητέρα μαθητή λυκείου, λέει ότι έχει καταλήξει να πιστεύει ότι, για πολλούς νέους ανθρώπους, το να ισχυρίζονται ότι έχουν αγχώδη κρίση ή διαταραχή μετατραυματικού στρες έχει γίνει κάτι σαν σύμβολο κύρους: «Ανησυχώ ότι για ορισμένους ανθρώπους έχει γίνει ένα δείγμα ταυτότητας που τους κάνει να αισθάνονται ξεχωριστοί και μοναδικοί. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα επειδή αυτή η σύγχρονη ιδέα ότι το άγχος αποτελεί ταυτότητα δίνει στους ανθρώπους μια παγιωμένη και μοιρολατρική νοοτροπία. Η θεραπεία λειτουργεί πολύ καλύτερα όταν οι ασθενείς έρχονται στις συνεδρίες πιστεύοντας ότι μπορούν να βελτιωθούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πιστεύουν ότι το άγχος είναι θεραπεύσιμο, τροποποιήσιμο και εύπλαστο – όλα αυτά δηλαδή που μια σταθερή ταυτότητα δεν είναι.

Αυτός είναι ένας μόνο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία μας εκλαϊκεύει τη γλώσσα της θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα εκχυδαΐζει την ουσία της. Ένας άλλος είναι μέσω της διεγερτικής αρνητικότητας που περιέχεται στα viral media: αγανάκτηση, θυμός, ντροπή. Αντί να μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και να προχωρήσουμε, μας παγιδεύουν σε αλγοριθμικές δίνες αγανάκτησης, αμφιβολίας και οργής.

Με στοιχεία από The Atlantic

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ