Είσαι λάτρης του καφέ; Ευθύνονται τα γονίδιά σου!

Είσαι λάτρης του καφέ; Ευθύνονται τα γονίδιά σου! Facebook Twitter
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, αποκαλύπτει πως η προτίμηση καθενός από εμάς στον καφέ ή το τσάι εξηγείται από την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε την πικρή γεύση!
0

Τσάι και καφές. Καφές και τσάι. Κινούν τον κόσμο και έχουν αποκτήσει, αμφότερα, το δικό τους φανατικό κοινό! Έχεις ποτέ αναρωτηθεί που οφείλεται η τόση δημοτικότητά τους;

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, αποκαλύπτει πως η προτίμηση καθενός από εμάς στον καφέ ή το τσάι εξηγείται από την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε την πικρή γεύση! Οι ερευνητές του Northwestern University στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν μια ειδική τεχνική που ονομάζεται Μενδελιανή Τυχαιοποίηση για να επεξεργαστούν τα στοιχεία που συνέλεξαν από τους 400.000 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσο πιο ευαίσθητο είναι ένα άτομο στην πικρή γεύση της καφεΐνης, τόσο πιο πολύ καφέ καταλήγει να πίνει. Αυτό που καθορίζει την ευαισθησία στην πικρή γεύση δεν είναι άλλο από τη γενετική.

"Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η ευληψία του καθενός στην πικράδα, που καθορίζεται από τη γενετική, καθορίζει τις προτιμήσεις μας στο κρασί, το τσάι αλλά και το αλκοόλ" λέει η Marilyn Cornelis, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το πιο παράξενο, δε, είναι πως τεχνικά δεν θα έπρεπε να μας αρέσει η γεύση του καφέ αφού βιολογικά είμαστε προγραμματισμένοι να αντιλαμβανόμαστε την πικρή γεύση σαν ένδειξη τοξικών ουσιών και άρα, να τις αποφεύγουμε. Οι άνθρωποι όμως που είναι γενετικά προδιατεθειμένοι για να αντιλαμβάνονται πιο έντονα την πικρή γεύση, έχουν καταφέρει να επαναπρογραμματίσουν το μυαλό τους και να συνδέσουν την πικρή γεύση του τσαγιού και του καφέ με κάτι το θετικό! Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όσο πιο έντονα αντιλαμβάνεται κάποιος την πικρή γεύση του καφέ, τόσο πιο ισχυρά θετικά συναισθήματα του προκαλεί η κατανάλωσή του, κάνοντας όλο πιο έντονο τον επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου του.

Μήπως τώρα κατάλαβες γιατί δεν αλλάζεις με τίποτα τον πρωινό σου καφέ;

Με στοιχεία από το mindbodygreen.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ