Είστε δημιουργικοί; Πιθανά να είστε και ολίγον ψυχοπαθείς

Είστε δημιουργικοί; Πιθανά να είστε και ολίγον ψυχοπαθείς Facebook Twitter
Αναλογιστείτε μόνο τι θα είχε συμβεί, αν ο Χάνιμπαλ Λέκτερ είχε διδαχθεί να διοχετεύει την απουσία συναισθηματικών αναστολών του στην τέχνη!
0

Αν σας γοητεύει ο μύθος της τρελής ιδιοφυΐας, τότε θα λατρέψετε τα αποτελέσματα της ακόλουθης έρευνας. Στο περιοδικό Personality and Individual Differences, οι ερευνητές υποδεικνύουν πως τα δημιουργικά άτομα μοιράζονται περισσότερα χαρακτηριστικά με τους ψυχοπαθείς σε σύγκριση με τα λιγότερα δημιουργικά άτομα. Το ερώτημα, λοιπόν, που θα μπορούσε να διατυπωθεί είναι "Είστε δημιουργικοί; Αν ναι, πιθανώς είστε και ψυχοπαθείς."

Η ψυχολόγος Adrianne John Galang από το Πανεπιστήμιο De La Salle στη Μανίλα ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε ότι τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία στο κομμάτι της δημιουργικότητας στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, εμφάνιζαν και υψηλότερα χαρακτηριστικά έλλειψης συναισθηματικών αναστολών, απώλειας ελέγχου, ανειλικρίνειας και άγνοιας κινδύνου, χαρακτηριστικά που επίσης εμφανίζουν σε μεγάλο βαθμό οι ψυχοπαθείς. Τα καλά νέα είναι ότι τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τις τάσεις ψυχοπάθειας, όπως για παράδειγμα η σκληρότητα και η βιαιότητα, δεν συσχετίζονται με την δημιουργικότητα, συνεπώς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν ο χαρισματικός και δημιουργικός φίλος σας είναι ένας άλλος Πάτρικ Μπέϊτμαν. 

Οι πλέον δημιουργικοί συμμετέχοντες επέδειξαν τα χαμηλότερα επίπεδα διέγερσης κατά τις δραστηριότητες αυτές, γεγονός που υποδηλώνει την έλλειψη συναισθηματικών αναστολών.

"Η έλλειψη συναισθηματικών αναστολών, υπό την μορφή ψυχοπαθούς τόλμης, είναι δομικό χαρακτηριστικό κάποιων δημιουργικών προσωπικοτήτων και συνδέεται λειτουργικά με την δημιουργική διαδικασία", αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας. "Ένα δημιουργικό πεδίο πιθανά μετασχηματίζει το άτομο σε μία περισσότερο αλαζονική ή ανέντιμη προσωπικότητα, αλλά ίσως και να επιλέγει ενεργά τέτοιου είδους προσωπικότητες, όχι επειδή έχουν δυσάρεστα χαρακτηριστικά, αλλά επειδή τα χαρακτηριστικά αυτά ουσιαστικά συνδέονται με την δημιουργικότητα αυτή καθεαυτή."

Η έρευνα αποτελούνταν από τρεις ενότητες και εξέταζε όχι μόνο την επιστημονική, αλλά και την καλλιτεχνική δημιουργικότητα. Αρχικά η Galang ζήτησε από τους 503 συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα online ερωτηματολόγιο, προκειμένου να μετρήσει τον ναρκισσισμό, την διπροσωπία και τον μακιαβελισμό όσων απάντησαν. Ένα δεύτερο πείραμα ταυτοποιούσε στοιχεία τόλμης, κακίας και έλλειψης αναστολών/απώλειας ελέγχου σε δείγμα 250 φοιτητών. Και στις δύο ενότητες οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τη δημιουργική τους δραστηριότητα και επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων, βιβλιογραφικών παραπομπών, δημοσιεύσεις, πωλήσεις έργων τέχνης και εφευρέσεις. 

"Το εύρημα μας ήταν πως [τα δείγματα δημιουργικότητας] συνδέονται με την σκοτεινή τριάδα του ναρκισσσιμού και της ψυχοπάθειας, αλλά η ισχυρότερη συσχέτιση αφορούσε την ψυχοπαθολογική τόλμη" εξηγεί η Galang.

Στο τελικό πείραμα ζητήθηκε από 93 φοιτητές να συμμετάσχουν σε μία σειρά από δραστηριότητες - παιχνίδια σχετιζόμενα με την αποκλίνουσα σκέψη-  ενώ οι ερευνητές μετρούσαν την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος τους, στην ουσία τα επίπεδα στρες τους. Οι πλέον δημιουργικοί συμμετέχοντες  επέδειξαν τα χαμηλότερα επίπεδα διέγερσης κατά τις δραστηριότητες αυτές, γεγονός που υποδηλώνει την έλλειψη συναισθηματικών αναστολών. "Συνολικά, [οι τρεις] μελέτες στηρίζουν τις βασικές υποθέσεις του μοντέλου σχετικά με την ύπαρξη συσχέτισης, ανάμεσα στην έλλειψη συναισθηματικών αναστολών και την δημιουργικότητα", γράφουν οι ερευνητές. 

 

Παλαιότερες έρευνες που μελετούσαν την εμφάνιση ψυχοπαθολογικών χαρακτηριστικών σε διάφορα επαγγέλματα δεν τοποθετούσαν τους καλλιτέχνες ιδιαίτερα υψηλά στο φάσμα αυτό. Στο βιβλίο του Η Σοφία των Ψυχοπαθών: τι μπορούν να μας διδάξουν οι Άγιοι, Κατάσκοποι και Κατά Συρροήν Δολοφόνοι για την επιτυχία, ο Kevin Dutton κατατάσσει ως εξής τα επαγγέλματα που πιθανότερα προσελκύουν ψυχοπαθείς: στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα διευθυντικά στελέχη, ακολουθούν οι δικηγόροι, ενώ οι καλλιτέχνες σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του έχουν ελάχιστες πιθανότητες. Αυτό, όμως, δεν αντικρούει αναγκαστικά τα ευρήματα της Galang. "Ο ισχυρισμός μας δεν είναι ότι προκειμένου κάποιος να είναι δημιουργικός, πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ψυχοπαθούς, το οποίο θα ήταν ανόητο, αλλά ότι σε κάποια ιδιαίτερα δημιουργικά άτομα η δημιουργικότητα και τα [ψυχοπαθολογικά] χαρακτηριστικά προσωπικότητας προκύπτουν από την ίδια πηγή: μία συγκεκριμένη διαμόρφωση του εγκεφάλου και την ντοπαμίνη", γράφει η Galang.

Η Galang αναφέρει μάλιστα πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν πρέπει να προκαλούν φόβο για τους διαφορετικά σκεπτόμενους. Αντίθετα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καλλιεργηθεί η δημιουργικότητα "στο εκπαιδευτικό και το επαγγελματικό περιβάλλον", ενθαρρύνοντας την "καλλιέργεια μορφών τόλμης και ταυτόχρονα προσπαθώντας να αμβλύνουν τις πιο επιβλαβείς μορφές έλλειψης αναστολών."

Αναλογιστείτε μόνο τι θα είχε συμβεί, αν ο Χάνιμπαλ Λέκτερ είχε διδαχθεί να διοχετεύει την απουσία συναισθηματικών αναστολών του στην τέχνη! 

Στοιχεία από το Hyperallergic

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ