Ελέγχοντας διαρκώς το κινητό...

Ελέγχοντας διαρκώς το κινητό... Facebook Twitter
5

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Πρόκειται για το νέο μαζικό τικ που o εγκέφαλος καλλιεργεί στις καινούργιες γενιές των καλωδιωμένων ατόμων, και ειδικές έρευνες τώρα επίσημα το αναγνωρίζουν.

 

Στο μυαλό μας “κουδουνίζουν” οι γνώριμοι ήχοι ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων, όσο διακριτικά κι αν τους ρυθμίσει κανείς στο προσωπικό laptop ή κινητό. Κάτι σαν ηχητικό μετείκασμα από το το κατ' εξακολούθηση μπιπ-μπιπ... 'H κάτι σαν υπερένταση από την νεύρωση του να τσεκάρουμε τις συνδέσεις μας διαρκώς, μήπως και χάσουμε κλήση, μήνυμα ή μπιπ!

Τις ώρες που μπορεί να χαλαρώνουμε, ακόμη κι αν έχουμε ταξιδέψει σε άλλη ήπειρο, στο μυαλό μπορεί να "κουδουνίσει" to reflex. Είναι η εγρήγορση στην οποία εμείς προγραμματιστήκαμε στις φάσεις που οι συνδέσεις μας έπαιρναν φωτιά. Το πόσο χρειάζεται ο καθένας από τους καθημερινούς ήχους στα κινητό, τα laptop, και κάθε gadget που πλαισιώνει τη ζωή του για να ακούει τα... φαντάσματα της τεχνολογίας, ή να νιώθει τις δονήσεις τους, δεν έχει προσδιοριστεί.

Είναι βέβαιο όμως ότι η έκθεση στους ρυθμούς και τα σινιάλα που εκπέμπει η ηλεκτρονική συνδεσιμότητα, κάνει τον εγκέφαλο να χτυπάει κόκκινο.

Το Πανεπιστήμιο του Worcester εξέτασε 100 εργαζομένους που ζούσαν ταγμένοι στην επικοινωνία των μηνυμάτων και των mail τους - τσέκαραν δηλαδή διαρκώς το blackberry ή το smart phone τους. Υποβλήθηκαν όλοι σε ψυχομετρικά τεστ που παρακολουθούσαν τις αυξομειώσεις του στρες στην καθημερινότητά τους.

Όσο πιο πολύ άγχος είχαν οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο ανήσυχοι ήταν για το κινητό τους, και το έλεγχαν με εμμονή. Αυτό καθιέρωνε έναν φαύλο κύκλο (έναν "άρρωστο κύκλο" όπως τον ονόμασαν οι ερευνητές). Μια υπερδιέγερση που όσο αφήνει να τον καταλαμβάνει κανείς, τόσο χειροτερεύει.

 

Στα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάτηκαν στο Συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων αναγνωρίζεται το στάδιο στο οποίο οι συχνοί χρήστες ακούν κλήσεις και μηνύματα όταν το κινητό τηλέφωνο δεν είναι καν ενεργοποιημένο! Και μάλιστα το στάδιο αυτό συνεχίζεται και όταν τα άτομα αυτά πάνε πχ. διακοπές. Ενώ οι δουλειές και οι υποχρεώσεις, μαζί με την συχνότητα που μας καλούν, σε ημέρες αργίας και διακοπών εμφανώς μειώνονται, τα φαντάσματα επιμένουν...

   

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Εγώ δε νομίζω ότι το ακούω. Αλλά όταν είναι στην τσάντα μου, πολλές φορές παίρνω όρκο ότι νιώθω τη δόνηση. Κοιτάω και τίποτα. Και ξέρω πολλούς που τους συμβαίνει! Και ούτε καν σε αγχώδεις περιστάσεις.
Η δουλειά μου δεν έχει στάνταρ ώρες, ούτε στάνταρ μέρος. Χωρίς το κινητό, κυριολεκτικά θα έχανα τη δουλειά μου. Αλλιώς θα το είχα κόψει προ πολλού γιατί έχω ανησυχήσει. Έχει τύχει πχ να νιώσω στην τσέπη τη δόνηση και όταν πήγα να το πιάσω είδα ότι το κρατούσα ήδη στο χέρι, δεν ήταν ποτέ στην τσέπη. Και φυσικά δεν είχε χτυπήσει.Γι'αυτό έχω αρχίσει τελευταία και το κλείνω τελείως κάποιες ώρες.