Ελέγχοντας διαρκώς το κινητό...

Ελέγχοντας διαρκώς το κινητό... Facebook Twitter
5

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Πρόκειται για το νέο μαζικό τικ που o εγκέφαλος καλλιεργεί στις καινούργιες γενιές των καλωδιωμένων ατόμων, και ειδικές έρευνες τώρα επίσημα το αναγνωρίζουν.

 

Στο μυαλό μας “κουδουνίζουν” οι γνώριμοι ήχοι ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων, όσο διακριτικά κι αν τους ρυθμίσει κανείς στο προσωπικό laptop ή κινητό. Κάτι σαν ηχητικό μετείκασμα από το το κατ' εξακολούθηση μπιπ-μπιπ... 'H κάτι σαν υπερένταση από την νεύρωση του να τσεκάρουμε τις συνδέσεις μας διαρκώς, μήπως και χάσουμε κλήση, μήνυμα ή μπιπ!

Τις ώρες που μπορεί να χαλαρώνουμε, ακόμη κι αν έχουμε ταξιδέψει σε άλλη ήπειρο, στο μυαλό μπορεί να "κουδουνίσει" to reflex. Είναι η εγρήγορση στην οποία εμείς προγραμματιστήκαμε στις φάσεις που οι συνδέσεις μας έπαιρναν φωτιά. Το πόσο χρειάζεται ο καθένας από τους καθημερινούς ήχους στα κινητό, τα laptop, και κάθε gadget που πλαισιώνει τη ζωή του για να ακούει τα... φαντάσματα της τεχνολογίας, ή να νιώθει τις δονήσεις τους, δεν έχει προσδιοριστεί.

Είναι βέβαιο όμως ότι η έκθεση στους ρυθμούς και τα σινιάλα που εκπέμπει η ηλεκτρονική συνδεσιμότητα, κάνει τον εγκέφαλο να χτυπάει κόκκινο.

Το Πανεπιστήμιο του Worcester εξέτασε 100 εργαζομένους που ζούσαν ταγμένοι στην επικοινωνία των μηνυμάτων και των mail τους - τσέκαραν δηλαδή διαρκώς το blackberry ή το smart phone τους. Υποβλήθηκαν όλοι σε ψυχομετρικά τεστ που παρακολουθούσαν τις αυξομειώσεις του στρες στην καθημερινότητά τους.

Όσο πιο πολύ άγχος είχαν οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο ανήσυχοι ήταν για το κινητό τους, και το έλεγχαν με εμμονή. Αυτό καθιέρωνε έναν φαύλο κύκλο (έναν "άρρωστο κύκλο" όπως τον ονόμασαν οι ερευνητές). Μια υπερδιέγερση που όσο αφήνει να τον καταλαμβάνει κανείς, τόσο χειροτερεύει.

 

Στα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάτηκαν στο Συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων αναγνωρίζεται το στάδιο στο οποίο οι συχνοί χρήστες ακούν κλήσεις και μηνύματα όταν το κινητό τηλέφωνο δεν είναι καν ενεργοποιημένο! Και μάλιστα το στάδιο αυτό συνεχίζεται και όταν τα άτομα αυτά πάνε πχ. διακοπές. Ενώ οι δουλειές και οι υποχρεώσεις, μαζί με την συχνότητα που μας καλούν, σε ημέρες αργίας και διακοπών εμφανώς μειώνονται, τα φαντάσματα επιμένουν...

   

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Εγώ δε νομίζω ότι το ακούω. Αλλά όταν είναι στην τσάντα μου, πολλές φορές παίρνω όρκο ότι νιώθω τη δόνηση. Κοιτάω και τίποτα. Και ξέρω πολλούς που τους συμβαίνει! Και ούτε καν σε αγχώδεις περιστάσεις.
Η δουλειά μου δεν έχει στάνταρ ώρες, ούτε στάνταρ μέρος. Χωρίς το κινητό, κυριολεκτικά θα έχανα τη δουλειά μου. Αλλιώς θα το είχα κόψει προ πολλού γιατί έχω ανησυχήσει. Έχει τύχει πχ να νιώσω στην τσέπη τη δόνηση και όταν πήγα να το πιάσω είδα ότι το κρατούσα ήδη στο χέρι, δεν ήταν ποτέ στην τσέπη. Και φυσικά δεν είχε χτυπήσει.Γι'αυτό έχω αρχίσει τελευταία και το κλείνω τελείως κάποιες ώρες.