LIVE!

Γιατί τα χανγκόβερ γίνονται όλο και πιο απάλευτα καθώς μεγαλώνουμε;

Γιατί τα χανγκόβερ γίνονται όλο και πιο απάλευτα καθώς μεγαλώνουμε; Facebook Twitter
Όποια και αν είναι η αιτία, τα χανγκόβερ είναι ένα σημάδι ότι πίνετε υπερβολικά, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεστε.
1

Όλο και περισσότεροι σαραντάρηδες και βάλε της παρέας αλλά και συνομήλικοι στο γραφείο παραπονιούνται ότι έτσι και βγουν ένα βράδυ έξω για ποτά, την επόμενη μέρα είναι εντελώς χάλια.

Μπορώ να πω πως, αν και αυτή την περίοδο κάνω πλήρη αποχή από το αλκοόλ, τα τελευταία χρόνια, ακόμα και ένα ποτό να έπινα στην έξοδό μου, την επόμενη μέρα είχα φοβερό πονοκέφαλο και δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στις καθημερινές μου υποχρεώσεις.

Η μέρα συνήθως ήταν εντελώς «χαμένη», το μόνο πράγμα που λίγο μπορούσε να με συνεφέρει ήταν να τρώω δίχως αύριο ενώ ανέβαλλα τα πάντα για μεθαύριο.


Πριν βιαστείτε να ρίξετε το φταίξιμο στις γνωστές «μπόμπες» που σερβίρονται στα ελληνικά μπαρ –μην παρεξηγηθώ, εννοείται ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολεί– να σας πω κάτι που διάβασα σε κάποια στήλη σχετική με την υγεία, στους New York Times.

Τα χανγκόβερ συμβαίνουν για έναν πολύ καλό λόγο: το σώμα μας αντιδρά άσχημα στην ποσότητα αλκοόλ που πίνουμε. Και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που θα μας σώσουν από τα χανγκόβερ της επόμενης μέρας.

«Το πραγματικό "πρόβλημα" μπορεί να είναι ότι καταναλώνουμε λιγότερο αλκοόλ καθώς μεγαλώνουμε, γεγονός που μειώνει την ανοχή μας στη συγκεκριμένη ουσία» δήλωνε η Δρ. Λάνα Ρέι, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας που ερευνά τον αλκοολισμό στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

«Κάποιος που έχει την εικόνα ενός 20άρη για τον εαυτό του αλλά ο τρόπος ζωής του είναι αυτός ενός 40αρη, με πολλές υποχρεώσεις και ευθύνες, μπορεί απλά να έχει χάσει την ανοχή για πολύ αλκοόλ».

Επίσης, καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυική μάζα η οποία αντικαθίσταται από λίπος. Η ίδια ποσότητα ποτού θα προκαλέσει μεγαλύτερη δηλητηρίαση σε ένα σώμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σύγκριση με ένα σώμα με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα. Όμως αυτό τείνει να ισχύει περισσότερο για τα άτομα άνω των 65 ετών παρά για τους σαραντάρηδες.

Όπως και να έχει η Δρ. Ρέι προτείνει να πίνουμε με πιο αργούς ρυθμούς έτσι ώστε να αντισταθμίζεται αυτή η αλλαγή στη σύνθεση του σώματός μας και να πίνουμε περισσότερο νερό ή άλλα υγρά ώστε να αραιώνεται το αλκοόλ.

«Η βιολογική εξήγηση των χανγκόβερ είναι ακόμα ασαφής» αναφέρει ο Δρ. Μαρκ Σούκιτ, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο. «Πολλοί πιστεύουν ότι τα χανγκόβερ είναι μια ήπια μορφή στερητικού συνδρόμου από το αλκοόλ ενώ άλλοι είναι της άποψης ότι είναι συνέπεια της αφυδάτωσης και της μη ύπαρξης ισορροπίας των ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο, το κάλιο ή το μαγνήσιο, κάτι που επίσης προκαλείται από το αλκοόλ. Όποια και αν είναι η αιτία, πρόκειται για ένα σημάδι ότι πίνετε υπερβολικά, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεστε.


Τα χανγκόβερ συμβαίνουν για έναν πολύ καλό λόγο: το σώμα μας αντιδρά άσχημα στην ποσότητα αλκοόλ που πίνουμε. Και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που θα μας σώσουν από τα χανγκόβερ της επόμενης μέρας. Η μόνη θεραπεία για να τα αποφύγουμε είναι απλώς να μειώσουμε το αλκοόλ ή να σταματήσουμε να πίνουμε».

Υγεία & Σώμα
1

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Περίεργο γιατί ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Ίσα-ίσα έχω αρχίσει και ζηλεύω τους νέους που παθαίνουν τέτοια πράγματα. Κι έχω αρχίσει και ζηλεύω κι αυτούς που μεθάνε με λιγότερο από μισό λίτρο βότκα. Βέβαια είναι ένα θέμα ότι αν ποτέ με σταματήσουν για αλκοτέστ με την μηχανή θα πεταχτούν από το μηχάνημα σερπαντίνες και χαρτοπόλεμος. Κι άντε να τους εξηγήσεις μετά ότι είσαι εντελώς ξεμέθυστος.