Όλο και περισσότεροι σαραντάρηδες και βάλε της παρέας αλλά και συνομήλικοι στο γραφείο παραπονιούνται ότι έτσι και βγουν ένα βράδυ έξω για ποτά, την επόμενη μέρα είναι εντελώς χάλια.
Μπορώ να πω πως, αν και αυτή την περίοδο κάνω πλήρη αποχή από το αλκοόλ, τα τελευταία χρόνια, ακόμα και ένα ποτό να έπινα στην έξοδό μου, την επόμενη μέρα είχα φοβερό πονοκέφαλο και δεν μπορούσα να ανταποκριθώ στις καθημερινές μου υποχρεώσεις.
Η μέρα συνήθως ήταν εντελώς «χαμένη», το μόνο πράγμα που λίγο μπορούσε να με συνεφέρει ήταν να τρώω δίχως αύριο ενώ ανέβαλλα τα πάντα για μεθαύριο.
Πριν βιαστείτε να ρίξετε το φταίξιμο στις γνωστές «μπόμπες» που σερβίρονται στα ελληνικά μπαρ –μην παρεξηγηθώ, εννοείται ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολεί– να σας πω κάτι που διάβασα σε κάποια στήλη σχετική με την υγεία, στους New York Times.
Τα χανγκόβερ συμβαίνουν για έναν πολύ καλό λόγο: το σώμα μας αντιδρά άσχημα στην ποσότητα αλκοόλ που πίνουμε. Και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που θα μας σώσουν από τα χανγκόβερ της επόμενης μέρας.
«Το πραγματικό "πρόβλημα" μπορεί να είναι ότι καταναλώνουμε λιγότερο αλκοόλ καθώς μεγαλώνουμε, γεγονός που μειώνει την ανοχή μας στη συγκεκριμένη ουσία» δήλωνε η Δρ. Λάνα Ρέι, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας που ερευνά τον αλκοολισμό στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
«Κάποιος που έχει την εικόνα ενός 20άρη για τον εαυτό του αλλά ο τρόπος ζωής του είναι αυτός ενός 40αρη, με πολλές υποχρεώσεις και ευθύνες, μπορεί απλά να έχει χάσει την ανοχή για πολύ αλκοόλ».
Επίσης, καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε μυική μάζα η οποία αντικαθίσταται από λίπος. Η ίδια ποσότητα ποτού θα προκαλέσει μεγαλύτερη δηλητηρίαση σε ένα σώμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σύγκριση με ένα σώμα με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα. Όμως αυτό τείνει να ισχύει περισσότερο για τα άτομα άνω των 65 ετών παρά για τους σαραντάρηδες.
Όπως και να έχει η Δρ. Ρέι προτείνει να πίνουμε με πιο αργούς ρυθμούς έτσι ώστε να αντισταθμίζεται αυτή η αλλαγή στη σύνθεση του σώματός μας και να πίνουμε περισσότερο νερό ή άλλα υγρά ώστε να αραιώνεται το αλκοόλ.
«Η βιολογική εξήγηση των χανγκόβερ είναι ακόμα ασαφής» αναφέρει ο Δρ. Μαρκ Σούκιτ, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο. «Πολλοί πιστεύουν ότι τα χανγκόβερ είναι μια ήπια μορφή στερητικού συνδρόμου από το αλκοόλ ενώ άλλοι είναι της άποψης ότι είναι συνέπεια της αφυδάτωσης και της μη ύπαρξης ισορροπίας των ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο, το κάλιο ή το μαγνήσιο, κάτι που επίσης προκαλείται από το αλκοόλ. Όποια και αν είναι η αιτία, πρόκειται για ένα σημάδι ότι πίνετε υπερβολικά, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεστε.
Τα χανγκόβερ συμβαίνουν για έναν πολύ καλό λόγο: το σώμα μας αντιδρά άσχημα στην ποσότητα αλκοόλ που πίνουμε. Και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που θα μας σώσουν από τα χανγκόβερ της επόμενης μέρας. Η μόνη θεραπεία για να τα αποφύγουμε είναι απλώς να μειώσουμε το αλκοόλ ή να σταματήσουμε να πίνουμε».
σχόλια