Γονείς, κουβέντα στα παιδιά για τα ναρκωτικά (σας)!

Γονείς, κουβέντα στα παιδιά για τα ναρκωτικά (σας)! Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Γονείς, κουβέντα στα παιδιά για τα ναρκωτικά (σας)! Facebook Twitter

Μπορεί ακόμη και οι πρόεδροι της Αμερικής να καλούνται να απαντήσουν με ειλικρίνεια, στο λαό τους, για το αν δοκίμασαν έστω και μια φορά στην ζωή τους ναρκωτικά, τα παιδιά όμως είναι καλύτερα να μην το ακούν απ' τους γονείς τους σε καμία, αυθόρμητη ή τυχαία κρίση ειλικρίνειας.

Οι πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση της Έρευνας για την Ανθρώπινη Επικοινωνία δείχνουν ότι το πρότυπο της μαμάς και του μπαμπά που, ναι, έτυχε και να... «μαστουρώνει», στρώνει το χαλί και για την δική τους παραβατικότητα, όσο κι αν σπεύδουν οι γονείς να προβάλλουν τον εαυτό τους ως παράδειγμα προς αποφυγή. Οι επιστήμονες μελέτησαν με την συνδρομή και του Εθνικού Κέντρου κατά των Ναρκωτικών των ΗΠΑ πολλές εκατοντάδες παιδιά της 5ης και 6Ης τάξης του δημοτικού και της 1ης και 2ας λυκείου στο Ιλλινόις. Τα περισσότερα, και στις μικρές ηλικίες είχαν ήδη συζητήσει το θέμα της χρήσης ουσιών και των κινδύνων με τους γονείς, κάποια άλλα καθόλου, και ορισμένα, είχαν ήδη ακούσει περιγραφές από τα νεανικά παραστρατήματα των γονιών τους με κάποιους από αυτούς να μετανιώνουν για το πόσο λάθος έκαναν. Τα παιδιά, όπως αποδείχθηκε, έχουν το δικό τους φίλτρο για να μεταφράζουν σε πράξη ή κοσμοθεωρία όλα μαζί τα μηνύματα αυτά.

Οι προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες, τονίζει ο Δρ Sharon Levy, διευθυντής του Προγράμματος Κατάχρησης Ουσιών Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης, θέλουν ξεκάθαρα μηνύματα, επιδιώκουν τον διάλογο, αλλά απαιτούν σαφώς και ειλικρίνεια.

Στην περίπτωση της χρήσης ουσιών λοιπόν φαίνεται ότι η συνταγή με όλα τα συστατικά μαζί, δεν βοηθά τους εφήβους να απορρίψουν την κουλτούρα των drugs, όταν μόνοι τους οι γονείς ομολογούν ότι έχουν ενδώσει. Στην αντίληψη των παιδιών στις περιπτώσεις αυτές όπως προκύπτει, φαντάζει πειστικό ή και ελκυστικό το προφίλ των γονιών που είπαν ναι στο high. Συντάσσονται τουλάχιστον με την δοκιμή και αδιαφορούν για τις συνέπειες.

Γονείς, κουβέντα στα παιδιά για τα ναρκωτικά (σας)! Facebook Twitter

Στην κλινική μου εμπειρία, έχω συναντήσει πολλές φορές παιδιά που βρίσκονται σε πραγματική σύγχυση με συμβουλές των γονιών τους για την χρήση και κατάχρηση ουσιών», τονίζει ο Sharon Levy.

Στην έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις, τα παιδιά που είχαν συζητήσει με τους γονείς τους για τα ναρκωτικά και τις βλαπτικές συνέπειές τους είχαν πιο ξεκάθαρη στάση εναντίον της χρήσης και δοκιμής, και από τα παιδιά εκείνα που δεν είχαν συζητήσει το θέμα καθόλουΕκείνα τα παιδιά όμως που στις συνομιλίες με τους γονείς για το θέμα,οι γονείς είχαν συμπεριλάβει και την δική τους αλήθεια για χρήση ναρκωτικών στο παρελθόν, χαρακτήριζαν, στην πλειοψηφία τους, λέει η έρευνα, τα ναρκωτικά "not a big deal"

«Το αποτέλεσμα είναι», σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης, «ότι τα παιδιά θεωρούν πως οι γονείς, ό,τι κι αν λένε για τις βλαβερές συνέπειες, δεν αποδοκιμάζουν τα ναρκωτικά και πάρα πολύ. Στην συνείδησή τους έχει γίνει ήδη επιτρεπτό να δοκιμάσουν...»

Οι γονείς ιδανικά θα πρέπει να είναι κάθετα αντίθετοι με την κουλτούρα των drugs, συνιστούν οι ερευνητές. Είναι καλό να συζητούν εκτενώς το θέμα με επιχειρήματα για τις βλαπτικές συνέπειες και με παραδείγματα επίσης ατόμων που έμπλεξαν στην ζωή τους λόγω χρήσης. Παροτρύνουν επίσης τους γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά για το πώς να αποφύγουν να τους δώσει κανείς παράνομες ουσίες ή να τα ποτίσει άθελά τους.

Η συζητήσεις αυτές είναι καλό να ξεκινήσουν πριν την 5η δημοτικού- που θεωρείται επίφοβη στην Αμερική για να παρασυρθεί στα ναρκωτικά κάποιος μαθητής- και το θέμα συστήνεται να επανέρχεται περιοδικά στην συζήτηση, με ιδανικό μέρος συνομιλίας το αυτοκίνητο!

(...Σημειώνουμε πως κάποιες μελέτες βρίσκουν την διαδρομή στο αυτοκίνητο χαλαρωτική για τον εγκέφαλο, των επιβατών κυρίως, αλλά και του οδηγού)

Αν το παιδί ρωτήσει για σας, παρόλα αυτά, συστήνεται επισήμως να του πείτε, τι άλλο «Its not about me!»

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Μέσα από τον θεσμικό του ρόλο στο Pharma Innovation Forum και την πολυετή εμπειρία του στο τιμόνι μιας κατεξοχήν βιοτεχνολογικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, έχει βαθιά γνώση των απεριόριστων δυνατοτήτων της καινοτομίας και του αντίκτυπου που έχουν στη χώρα μας το clawback και η απουσία σταθερού πλαισίου συνεργασίας με την πολιτεία. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο κ. Χαραλαμπίδης χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
χρειαζόταν έρευνα για να το διαπιστώσουν αυτό το προφανές; αν είναι ποτέ δυνατόν! η πραγματική έρευνα θα έπρεπε να αφορά παιδιά που βλέπουν στην πράξη τους γονείς τους να παίρνουν ναρκωτικά και τις δυσχερείς συνέπειες αυτών. τι κάνουν, δοκιμάζουν και τα ίδια; απέχουν; και γιατί.
Εχουν γινει ερευνες για αυτο το θεμα και απο τα αποτελεσματα φαινεται οτι δοκιμαζουν και τα ιδια, πολλες φορες πιο σκληρα ναρκωτικα απο τους γονεις.Δυστυχως φαινεται οτι γιαυτο το θεμα, οι γονεις πρεπει να πουν ψεματα στα παιδια τους, αν εχουν δοκιμασει οι ιδιοι στο παρελθον.
"Στην αντίληψή των παιδιών στις περιπτώσεις αυτές όπως προκύπτει, φαντάζει πειστικό ή και ελκυστικό το προφίλ των γονιών που είπαν ναι στο hi." Αν μπορείτε να διορθώσετε τη λέξη HI (HIGH) γιατί προφανώς δεν είναι το ίδιο πράγμα....