«Χτυποκάρδια»… στο κρεβάτι!

«Χτυποκάρδια»… στο κρεβάτι! Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ακόμα και λίγες μικρές ατυχίες στις αντρικές επιδόσεις στο κρεβάτι είναι σήμα κινδύνου, λένε τα τελευταία στοιχεία, για τις αντοχές και την υγεία της ανδρικής καρδιάς.

Στην πιο διεξοδική μελέτη που μέχρι σήμερα έγινε, με το ερωτικό ιστορικό πολλών χιλιάδων ανδρών, στις «μάχιμες» ηλικίες 40 ετών και άνω, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας σπεύδει να ανακοινώσει ότι η ανδρική «ρώμη» θέλει δυνατή καρδιά... και στο κρεβάτι φαίνεται! Κάθε μικρή διαταραχή ή αποτυχία, επιμένουν πλέον οι ειδικοί, μπορεί να προβλέψει, και με ακρίβεια, ακόμη και την μέλλουσα εισαγωγή με καρδιακά προβλήματα στο νοσοκομείο.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες επί τρία χρόνια παρακολούθησαν 95000 άνδρες, με ενεργή, ή και συχνή σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ κάποιοι είχαν διαγνωσμένα, και άλλοι, αδιάγνωστα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Για την μέγιστη πλειοψηφία του ανδρικού πληθυσμού, ο όρος της σεξουαλικής δυσλειτουργίας δεν είναι ο πιο αγαπητός για να χαρακτηρίσει κανείς την ερωτική του απόδοση, είτε είναι, είτε δεν είναι το πρόβλημα αντιληπτό. Όμως, οι Αυστραλοί επιστήμονες, όπως δηλώνουν, με μια απλή ερώτηση προς τις πολλές χιλιάδες μάχιμων εραστών, έκαναν την διαφορά.

«Πόσο συχνά μπορείς να έχεις, και να διατηρήσεις, στύση ικανοποιητική για τη σεξουαλική δραστηριότητα;»

 

Αυτή και μόνο η ερώτηση, διαπίστωσαν με έκπληξή τους οι ερευνητές, απαντήθηκε με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια, και συσχετιζόμενη με τους κινδύνους προβλημάτων στην καρδιά, ήταν αρκετή για να εντοπίσει τους κινδύνους που ο καθένας αντιμετώπιζε ως προς την καρδιακή του λειτουργία, πολύ συχνά και χωρίς να το γνωρίζει.

Ακόμα και άνδρες που δεν είχαν κανένα προηγούμενο καρδιολογικό ιστορικό, επισημαίνεται στην δημοσίευση της έρευνας, ανάλογα με τη βαθμίδα σεξουαλικής δυσλειτουργίας στην οποία μέσω της μελέτης κατατάχθηκαν, ήταν δυνατόν να τους διαγνωσθεί αν θα έφταναν στους επόμενους μήνες μέχρι και το νοσοκομείο με προβλήματα καρδιάς, ακόμη και αν θα αντιμετώπιζαν περιστατικό πρόωρου θανάτου. Δυστυχώς για κάποιους οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν.

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα μετά την ηλικία των 40 ετών, 1 στου 5 άντρες εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία σοβαρής και πολύ σοβαρής βαρύτητας. Για τις κατηγορίες αυτές η μελέτη έδειξε αύξηση των πιθανοτήτων εισαγωγών στο νοσοκομείο από στεφανιαία νοσήματα κατά 60% σε σχέση με εκείνους που δεν εμφάνιζαν σχετικό πρόβλημα, όπως επίσης διπλάσιο κίνδυνο για αιφνίδιο ή και μοιραίο περιστατικό. Τα ποσοστά αυτά όπως επισημαίνεται, προκύπτουν από την καθαρή σύγκριση ανδρών που έχουν προβλήματα στύσης σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν ως προς την υγεία της καρδιάς. Έχουν δηλαδή συνυπολογιστεί,- και εξαιρεθεί -, στην μέθοδο της μελέτης οι οποίοι παράγοντες κινδύνου απειλούν την καρδιακή λειτουργία όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, η ηλικία, η μάζα σώματος και το κάπνισμα.

«Ακριβώς αυτή η απλή ερώτηση μπόρεσε να προβλέψει τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου, με ακρίβεια, στο τεράστιο δείγμα των ανδρών εραστών», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

«Βρήκαμε επίσης ότι η όποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία αφορούσε άνδρες με καρδιακές παθήσεις πολύ περισσότερες τελικά από όσες είχαν διαγνωσθεί», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

«Εκείνοι που είχαν ήδη καρδιακή νόσο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν στο νοσοκομείο με νέο καρδιαγγειακό επεισόδιο, ανάλογα με την βαρύτητα της στυτικής δυσλειτουργίας που παρουσίαζαν.»

Η έρευνα, που θεωρείται χρυσής ωφέλειας για την υγεία του ανδρικού πληθυσμού, δεν σκοπεύει να σπείρει τον πανικό και να δημιουργήσει φοβίες, και άλλες περισσότερες παθήσεις.

Μπορεί πολύ απλά, (εκτός του να γλυτώσει τις ζωές πολλών ανδρών), να φωτίσει, με όρους βιολογίας, το πεσμένο γόητρο των πληγωμένων εραστών.

Για όλα, ίσως, και να φταίει πρώτη η καρδιά!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ