Οι νέες δίαιτες-εξπρές, τα διατροφικά λάθη και το άγχος αν «τρώμε καλά»

Οι νέες δίαιτες-εξπρές, τα διατροφικά λάθη και το άγχος αν «τρώμε καλά» Facebook Twitter
Η λύση είναι το μέτρο σε όλα. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

— Ποιο άτομο μπορεί να είναι σίγουρο σήμερα ότι «τρώει καλά»;
Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα αναφέρει πως ο άνθρωπος που έχει στη διατροφική του καθημερινότητα τρία κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο προαιρετικά σνακ σε περίπτωση που πεινάσει τρέφεται σωστά. Υποστηρίζω, όμως, ότι η σωστή διατροφή περιλαμβάνει γεύματα με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καλής ποιότητας υδατάνθρακες, χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, σε συνεργασία πάντα με έναν ειδικό.

— Πόσο αποτελεσματικές είναι οι νέες δίαιτες;
Στην Ελλάδα είχαμε πάντα ένα κακό παράδειγμα, τον μιμητισμό. Ό,τι κάνει ο διπλανός μας, η φίλη, ο φίλος το κάνουμε κι εμείς, αγνοώντας αν αυτή την οδηγία την έχει δώσει πραγματικός ειδικός. Συνήθως οι νέες δίαιτες κυκλοφορούν μέσω social media, με ένα βαθμό υπερβολής, και εννοώ τις δίαιτες carnivore, keto και ducan, τη διαλειμματική νηστεία κ.λπ., που καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Η πιο αποτελεσματική δίαιτα είναι αυτή που εφαρμόζει στην καθημερινότητα μας και ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες του καθενός, γιατί κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι ξεχωριστός. Η λύση είναι το μέτρο σε όλα.

«Η πιο αποτελεσματική δίαιτα είναι αυτή που εφαρμόζει στην καθημερινότητα μας και ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες του καθενός, γιατί κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι ξεχωριστός. Η λύση είναι το μέτρο σε όλα».

— Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να χάσουμε βάρος;
Ο ιδανικός τρόπος για να χάσουμε βάρος είναι να προσαρμόζουμε τη δίαιτα στον οργανισμό μας και όχι τον οργανισμό μας στη δίαιτα. Για να γίνω πιο σαφής, ειδικότερα στο θέμα της απώλειας βάρους υπεισέρχονται τόσοι διαφορετικοί παράγοντες που και μόνο ένας από αυτούς να διαφέρει, τα αποτελέσματα θα ποικίλλουν από οργανισμό σε οργανισμό.

cover
Λάμπρος Μουλίνος,
διαιτολόγος-διατροφολόγος και γυμναστής

Παραλείποντας τους πολυσύνθετους βιοχημικούς μηχανισμούς, οι οποίοι στο σύνολό τους αντικατοπτρίζουν τις μεταβολικές μας λειτουργίες και μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην απώλεια του λίπους, θα εστιάσουμε σε έναν πάρα πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό μηχανισμό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει με την τροφή για να παράγει ενέργεια ή να αποθηκεύει ενέργεια υπό μορφή λίπους. Όταν, λοιπόν, ένα άτομο καταναλώνει τροφές των οποίων η ποσοστιαία αναλογία αντιστοιχεί στις κληρονομικές του προδιαγραφές, εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα. Αυτός ο μηχανισμός είναι ακόμα πιο επιτυχημένος όταν μπαίνει στη ζωή μας ο συνδυασμός της κίνησης - άσκησης, ενεργοποιώντας τη βιοχημική διαδικασία της λιπόλυσης!

— Μπορούμε να χάσουμε βάρος σε ελάχιστο χρόνο, ωστόσο οι συνέπειες είναι σοβαρές στον μεταβολικό ρυθμό και στην οργανική υγεία; Τι ισχύει;
Το σύνθημα «όσο πιο σκληρά, τόσο πιο καλά» ή «χάσε βάρος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» είναι κάτι που ένας σοβαρός επιστήμονας ή ακόμα καλύτερα ένας σοβαρός διαιτώμενος δεν πρέπει να ακολουθεί/υιοθετεί και να το έχει πρότυπο διότι οι συνέπειες μεταβολικά, οργανικά και βιοχημικά είναι μεγάλες. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, απότομη μείωση βάρους συνεπάγεται μεγάλη υποθερμιδικότητα και έλλειψη θρεπτικών στοιχείων.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μείωση της ελεύθερης από λίπος μάζας σώματος, δηλαδή του μυϊκού βάρους. Όταν μειώνουμε το μυϊκό μας βάρος μειώνουμε τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό, δηλαδή τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε τις βιολογικές μας λειτουργίες. Όλο αυτό συνεπάγεται αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μείωση παραγωγής πολύτιμων ορμονών, καταπόνηση, κούραση.

— Το πρότυπο που κυριαρχεί στην εποχή μας είναι τα καλογυμνασμένα σώματα. Τι ενέργειες χρειάζεται να κάνουμε ώστε να αποκτήσουμε ένα θελκτικό σώμα, χωρίς να κάνουμε υπερβολές;
Μειώνουμε στο ελάχιστο το έτοιμο και προπαρασκευασμένο φαγητό, προσλαμβάνουμε τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών, προτιμούμε τροφές πλούσιες σε κυτταρικές ίνες και τα μικρά και συχνά γεύματα, προσθέτουμε οπωσδήποτε κάποια μορφή αερόβιας άσκησης στο πρόγραμμά μας, πάντα σε συνδυασμό με την προπόνηση αντιστάσεων (βάρη), και μειώνουμε σταδιακά τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά.

— Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ, «η διατροφή στα 40 μας επηρεάζει το πόσο υγιείς είμαστε στα 70». Ποια διατροφικά πρότυπα θα μας πρότεινες να ακολουθήσουμε;
Όταν ένας άνθρωπος οδεύει προς τα 40 είναι σημαντικό να κάνει προπόνηση αντιστάσεων (βάρη) και να έχει κάποιες αρχές στη διατροφή του για να διαμορφώσει ένα δυνατό ορμονικό προφίλ, παράγοντας ανδρογενετικά στοιχεία (π.χ. τεστοστερόνη) που θα τον βοηθήσουν και στη συνέχεια. Η διαμόρφωση αυτών των ανδρογόνων μέσω διατροφής και άσκησης στα 40 θα είναι οδηγός διαμόρφωσης και για τα 50, τα 60 και τα 70 έτη. Οι καλύτερες τροφές για να επιτευχθεί αυτό είναι τα ασπράδια αυγών, τα δημητριακά (βρόμη), τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, το καστανό ρύζι, οι φακές, τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

— Επικρατεί μια φρενίτιδα με τη χρήση του φαρμάκου Οzempic, η οποία φαίνεται ότι γενικεύεται ως lifestyle βοήθημα. Τι συμβουλή θα έδινες;
Είναι ακριβώς όπως το περιέγραψες, ένα lifestyle βοήθημα! Δυστυχώς, στις τάσεις που ανέφερα παραπάνω περιλαμβάνεται και η χρήση φαρμάκων όπως τα Οzempic, Glucophase ή Trulicity. Aρκετοί άνθρωποι το θεωρούν ως πανάκεια, μια εύκολη λύση για να μην κάνουν δίαιτα και να χάσουν γρήγορα βάρος. Παίρνουν αυτά τα φάρμακα σε υψηλές ποσότητες, δημιουργώντας ανισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα λόγω υπερχρήσης και πολλούς εμετούς! Σαφώς, αυτό δεν προτείνεται από επιστήμονα που δραστηριοποίειται στην επιστήμη της διατροφής. Πάν μέτρον άριστον, βάσει όσων προαναφέραμε, και όλα θα πάνε καλά!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ