Η αξία της προσφοράς - και για όσους δεν γεννήθηκαν φιλάνθρωποι!

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Γενναιόδωρος γεννιέσαι, είναι το τελευταίο συμπέρασμα της επιστήμης , η οποία θυμίζει όμως, ότι όταν δίνει κανείς ωφελείται πρώτα ο ίδιος, πριν από τον αποδέκτη….

Η καλοσύνη βρέθηκε γραμμένη στα γονίδια των ανθρώπων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανακάλυψε ότι εκείνοι που επιμένουν να προσφέρουν και να βοηθούν σ' αυτόν τον κόσμο, κι ας τους πληγώνει, το ‘χουν στο DNA τους .

Για πρώτη φορά εξετάστηκε η ευγένεια του χαρακτήρα σε σχέση με τις γενετικές διαφορές των ανθρώπων, εκείνες που ως χημικό αποτέλεσμα του βιολογικού μας καμβά, διαμορφώνουν από άνθρωπο σε άνθρωπο άλλες συμπεριφορές, σχέσεις ή προσωπικότητες.

Εντοπίστηκαν μάλιστα οι ορμόνες–κλειδί που ονομάζονται οκυτοκίνη και
βασοπρεσίνη και συνδέονται με τις κοινωνικές συμπεριφορές, και αποδείχθηκε ότι καθορίζουν αποφασιστικά τον χαρακτήρα των ανθρώπων που παραμένουν γενναιόδωροι, όσο κι αν η ζωή επιμένει να τους απογοητεύει.

Τα καλά παιδιά γεννήθηκαν έτσι, καταλήγει η έρευνα, και είναι δύσκολο να αλλάξουν ακόμη κι αν πληγωθούν. Το συναίσθημα της προσφοράς και τους καθήκοντος στον συνάνθρωπο πάντως, έχουν δείξει άλλες έρευνες, ότι μπορεί να λειτουργήσει για τους δωρητές και εθελοντές -ανεξάρτητα από τα γονίδια τους- έως και ως «αντίδωρο» που χαρίζει υγεία και ευφορία σε εκείνον που δίνει, σαν βιολογικό αντάλλαγμα στην πράξη της προσφοράς.

Μελέτες στην υγεία πολλών χιλιάδων εθελοντών επί σειρά ετών, έδειξαν ότι μικρές ή μεγαλύτερες καλές πράξεις μπορούν ακόμη και να… γιατρέψουν τους εθελοντές (!), από προβλήματα καρδιοπάθειας, χρόνιων πόνων και κατάθλιψης, ακόμη και να παρατείνουν θεαματικά τη ζωή τους.

Το “effect”, η βιολογική δράση της εθελοντικής προσφοράς και της φιλανθρωπίας στην υγεία και την διάθεση του δωρητή, ονομάστηκε επιστημονικά «helper’s high» και οι καταγραφές της έρευνας εκπλήσσουν για το πόσο θα μπορούσε, ως επιχείρημα, το helper’s high να μετατρέψει τις σημερινές κοινωνίες των κανιβάλων και ατομιστών, σε κοινωνίες αγγέλων…

  • Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Στάνφορντ που έγινε στους ηλικιωμένους κατοίκους της Καλιφόρνια, εκείνοι που συμμετείχαν σε περισσότερες από μια φιλανθρωπικές ή εθελοντικές δραστηριότητες σε σταθερή βάση ετησίως, είχαν μείωση στους δείκτες θνησιμότητας από 44-63% , (με αυστηρά ερευνητικά κριτήρια που συσχέτισαν όλους τους δείκτες υγείας για να συγκρίνουν την υγεία των εθελοντών/φιλανθρώπων και των μη εθελοντών).
  • 60% μείωση του ποσοστού θνησιμότητας επίσης εμφάνισε στην ίδια μελέτη το γκρουπ των ηλικιωμένων εθελοντών που παρακολουθούσαν θρησκευτικές εκδηλώσεις (της θρησκείας στην οποία ανήκε ο καθένας) μία φορά την εβδομάδα, και μετείχαν παράλληλα και σε εθελοντικές ή φιλανθρωπικές δραστηριότητες, ανεξάρτητα από τη συχνότητα.
  • Συνομήλικοι εθελοντές που έπασχαν όλοι από νοσήματα χρόνιου πόνου κατέδειξαν σε άλλη μακρόχρονη μελέτη , θεαματική πτώση έντασης του πόνου, όσο οι εθελοντικές δραστηριότητές τους αυξάνονταν, ενώ σε πολλούς από τους η κατάθλιψη υποχώτησε. Σε όσους αντιμετώπιζαν κινητικά προβλήματα λόγω της πάθησής τους ακόμα και ο βαθμός αυτό-εξυπηρέτησης εμφανίστηκε να βελτιώνεται εως και σε ποσοστό 40%

Όπως έχει αποδειχθεί στα εργαστήρια, η πράξη της προσφοράς απελευθερώνει ενδορφίνες, τα χημικά παράγωγα των ορμονών της χαράς, με την ίδια επιτυχία που το ανθρώπινο σώμα και πνεύμα ωφελείται από την ιδανικότερη γυμναστική άσκηση ή από τον διαλογισμό.

Απαραίτητος όρος για να λειτουργήσει όμως, το αντισταθμιστικό δώρο της δωρεάς είναι το να υπάρχει απευθείας επαφή του δωρητή με τον αποδέκτη, και η καλοσύνη να μην είναι καταναγκαστική ή ψυχαναγκαστική...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM