Η αξία της προσφοράς - και για όσους δεν γεννήθηκαν φιλάνθρωποι!

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Γενναιόδωρος γεννιέσαι, είναι το τελευταίο συμπέρασμα της επιστήμης , η οποία θυμίζει όμως, ότι όταν δίνει κανείς ωφελείται πρώτα ο ίδιος, πριν από τον αποδέκτη….

Η καλοσύνη βρέθηκε γραμμένη στα γονίδια των ανθρώπων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανακάλυψε ότι εκείνοι που επιμένουν να προσφέρουν και να βοηθούν σ' αυτόν τον κόσμο, κι ας τους πληγώνει, το ‘χουν στο DNA τους .

Για πρώτη φορά εξετάστηκε η ευγένεια του χαρακτήρα σε σχέση με τις γενετικές διαφορές των ανθρώπων, εκείνες που ως χημικό αποτέλεσμα του βιολογικού μας καμβά, διαμορφώνουν από άνθρωπο σε άνθρωπο άλλες συμπεριφορές, σχέσεις ή προσωπικότητες.

Εντοπίστηκαν μάλιστα οι ορμόνες–κλειδί που ονομάζονται οκυτοκίνη και
βασοπρεσίνη και συνδέονται με τις κοινωνικές συμπεριφορές, και αποδείχθηκε ότι καθορίζουν αποφασιστικά τον χαρακτήρα των ανθρώπων που παραμένουν γενναιόδωροι, όσο κι αν η ζωή επιμένει να τους απογοητεύει.

Τα καλά παιδιά γεννήθηκαν έτσι, καταλήγει η έρευνα, και είναι δύσκολο να αλλάξουν ακόμη κι αν πληγωθούν. Το συναίσθημα της προσφοράς και τους καθήκοντος στον συνάνθρωπο πάντως, έχουν δείξει άλλες έρευνες, ότι μπορεί να λειτουργήσει για τους δωρητές και εθελοντές -ανεξάρτητα από τα γονίδια τους- έως και ως «αντίδωρο» που χαρίζει υγεία και ευφορία σε εκείνον που δίνει, σαν βιολογικό αντάλλαγμα στην πράξη της προσφοράς.

Μελέτες στην υγεία πολλών χιλιάδων εθελοντών επί σειρά ετών, έδειξαν ότι μικρές ή μεγαλύτερες καλές πράξεις μπορούν ακόμη και να… γιατρέψουν τους εθελοντές (!), από προβλήματα καρδιοπάθειας, χρόνιων πόνων και κατάθλιψης, ακόμη και να παρατείνουν θεαματικά τη ζωή τους.

Το “effect”, η βιολογική δράση της εθελοντικής προσφοράς και της φιλανθρωπίας στην υγεία και την διάθεση του δωρητή, ονομάστηκε επιστημονικά «helper’s high» και οι καταγραφές της έρευνας εκπλήσσουν για το πόσο θα μπορούσε, ως επιχείρημα, το helper’s high να μετατρέψει τις σημερινές κοινωνίες των κανιβάλων και ατομιστών, σε κοινωνίες αγγέλων…

  • Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Στάνφορντ που έγινε στους ηλικιωμένους κατοίκους της Καλιφόρνια, εκείνοι που συμμετείχαν σε περισσότερες από μια φιλανθρωπικές ή εθελοντικές δραστηριότητες σε σταθερή βάση ετησίως, είχαν μείωση στους δείκτες θνησιμότητας από 44-63% , (με αυστηρά ερευνητικά κριτήρια που συσχέτισαν όλους τους δείκτες υγείας για να συγκρίνουν την υγεία των εθελοντών/φιλανθρώπων και των μη εθελοντών).
  • 60% μείωση του ποσοστού θνησιμότητας επίσης εμφάνισε στην ίδια μελέτη το γκρουπ των ηλικιωμένων εθελοντών που παρακολουθούσαν θρησκευτικές εκδηλώσεις (της θρησκείας στην οποία ανήκε ο καθένας) μία φορά την εβδομάδα, και μετείχαν παράλληλα και σε εθελοντικές ή φιλανθρωπικές δραστηριότητες, ανεξάρτητα από τη συχνότητα.
  • Συνομήλικοι εθελοντές που έπασχαν όλοι από νοσήματα χρόνιου πόνου κατέδειξαν σε άλλη μακρόχρονη μελέτη , θεαματική πτώση έντασης του πόνου, όσο οι εθελοντικές δραστηριότητές τους αυξάνονταν, ενώ σε πολλούς από τους η κατάθλιψη υποχώτησε. Σε όσους αντιμετώπιζαν κινητικά προβλήματα λόγω της πάθησής τους ακόμα και ο βαθμός αυτό-εξυπηρέτησης εμφανίστηκε να βελτιώνεται εως και σε ποσοστό 40%

Όπως έχει αποδειχθεί στα εργαστήρια, η πράξη της προσφοράς απελευθερώνει ενδορφίνες, τα χημικά παράγωγα των ορμονών της χαράς, με την ίδια επιτυχία που το ανθρώπινο σώμα και πνεύμα ωφελείται από την ιδανικότερη γυμναστική άσκηση ή από τον διαλογισμό.

Απαραίτητος όρος για να λειτουργήσει όμως, το αντισταθμιστικό δώρο της δωρεάς είναι το να υπάρχει απευθείας επαφή του δωρητή με τον αποδέκτη, και η καλοσύνη να μην είναι καταναγκαστική ή ψυχαναγκαστική...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ