Η κανονικότητα της αγάπης. Του Στέφανου Ξενάκη

Η κανονικότητα της αγάπης. Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Πολύ σύντομα θα επανέλθουμε στη νέα, συνηθισμένη «κανονικότητα», με τους όποιους νέους περιορισμούς.
0

Τελειώνει σιγά-σιγά όλο αυτό και επιστρέφουμε στην «κανονικότητα» ή, μάλλον, στη νέα κανονικότητα. Για την ακρίβεια, καθένας επιστρέφει στη δική του κανονικότητα.

Αλήθεια, πώς την ορίζεις την κανονικότητα; Νομίζω, βάσει αυτού που έχεις συνηθίσει να κάνεις υπό κανονικές συνθήκες. Τον βάτραχο, αν τον βάλεις στο μπρίκι κι ανάψεις το μάτι σιγά-σιγά, θα βολευτεί, θα το απολαύσει στην αρχή, αλλά κάποια στιγμή θα βράσει. Για τον βάτραχο, το μπρίκι είναι η κανονικότητά του. Η συνηθισμένη του κανονικότητα.

Αυτές τις εβδομάδες, με όλες τις δυσκολίες που έφερε και θα συνεχίσει να φέρνει η νέα κατάσταση, είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια άλλη ζωή. Μια αθέατη ζωή. Που μέχρι τότε ζούσε στη σκιά, μη σου πω υπό την έκλειψη της συνηθισμένης ζωής.

Ήταν ένα αναγκαίο time out για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να έρθουμε πιο κοντά στον συνάνθρωπό μας αλλά και στον εαυτό μας. Κυρίως το τελευταίο.

Νομίζω, αυτό που ζήσαμε αυτές τις εβδομάδες είναι πολύ πιο κοντά στην αληθινή κανονικότητα:

Περάσαμε χρόνο με τα παιδιά μας, φάγαμε μεσημέρια Δευτέρας σαν οικογένεια, παίξαμε επιτραπέζια, κάναμε αγκαλίτσες, αλλά και πλακωθήκαμε. Με τον άνθρωπό μας, με τα παιδιά μας, με τον εαυτό μας. Αυτό όμως μας έφερε πιο κοντά. Το να πλακώνεσαι είναι πολύ καλύτερο από να είσαι παντελώς ξένος μαζί του. Έξω στους δρόμους κυκλοφορούσαν λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότεροι άνθρωποι, οικογένειες, ζευγάρια, παιδιά με ή χωρίς πατίνια, με ή χωρίς ποδήλατα. Η φύση ανάσανε, καθάρισε. Τα αδέσποτα κυκλοφορούσαν ακίνδυνα στους δρόμους. Ήρθαμε πιο κοντά στους συνανθρώπους μας. Είπαμε «καλημέρα» στους περαστικούς. Πολλοί πήραμε τηλέφωνο φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό να δούμε τι κάνουν. Κάποιοι ήρθαμε πιο κοντά σε εχθρούς και αντιπάλους. Κάποιοι γνώρισαν τους γείτονές τους, μοιράστηκαν μαζί τους μια «καλημέρα», τη μαγειρίτσα, το Άγιο Φως. Κάποιοι τους βοήθησαν στα ψώνια, κάποιοι χαμογελάσαμε στα παιδιά των delivery και των σούπερ μάρκετ. Κάτσαμε, διαβάσαμε, στοχαστήκαμε. Εκτιμήσαμε αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα, την μπίρα με τα φιλαράκια, το πικνίκ στην εξοχή, το σινεμά και το θέατρο. Προετοιμαστήκαμε για τη δύσβατη επιστροφή στη νέα κανονικότητα.

Ήταν ένα αναγκαίο time out (όταν ο προπονητής παίρνει time out δεν έχεις κι άλλη επιλογή) για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να έρθουμε πιο κοντά στον συνάνθρωπό μας αλλά και στον εαυτό μας. Κυρίως το τελευταίο.

Ένα φιλαράκι πρόσφατα μου έλεγε ότι το σύμπαν είναι σαν τον μανάβη παλιά, που ζύγιζε τα φρούτα στο ζύγι με τις παλιές ζυγαριές. Από τη μια έβαζε τα φρούτα και από την άλλη το κανταράκι. Συχνά το κανταράκι κολλούσε και ο μανάβης τού έδινε μια σκουντιά να ξεκολλήσει. Για να δείξει το σωστό βάρος. Αυτό έκανε και το Αφεντικό πάνω. Σκούντηξε το κανταράκι για να φύγει η ζυγαριά από τη συνηθισμένη «κανονικότητα» και να κάτσει στην ΑΛΗΘΙΝΗ κανονικότητα.

Πολύ σύντομα θα επανέλθουμε στη νέα, συνηθισμένη «κανονικότητα», με τους όποιους νέους περιορισμούς.

Να μην ξεχάσουμε όμως την αληθινή κανονικότητα της ανθρωπιάς, των αξιών του χαμόγελου, της καλοσύνης, της οικογένειας, της αλληλεγγύης, της φύσης, του αναστοχασμού, της κατανόησης, της ευγένειας, της ευγνωμοσύνης. Την κανονικότητα της αγάπης.

Αγάπη και ανθρωπιά.


Αυτό είναι κανονικότητα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM