Το καλοκαίρι ζορίζει την καρδιά (και τους πνεύμονες)

Το καλοκαίρι ζορίζει την καρδιά (και τους πνεύμονες) Facebook Twitter
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες –τις οποίες ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει, αλλά θα έρθουν– επιβαρύνουν τους καρδιοπαθείς και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη σε περιοχές σαν το Λεκανοπέδιο Αττικής, με έντονο το πρόβλημα του φωτοχημικού νέφους από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
0

Μπορεί για τους περισσότερους ανθρώπους το καλοκαίρι να είναι η πιο ξέγνοιαστη και πιο χαλαρωτική εποχή του χρόνου και να μας βρίσκει να μετράμε, σαν τους φαντάρους που πρόκειται να απολυθούν, τις μέρες οι οποίες μας χωρίζουν από τις διακοπές, αλλά για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα το σκηνικό δεν είναι τόσο ειδυλλιακό. Γιατί η ζέστη, σε συνδυασμό με την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις πόλεις με την ατμοσφαιρική ρύπανση, την άπνοια και την υγρασία, φτιάχνει ένα ιδιαίτερα «τοξικό» κοκτέιλ για την καρδιά και τους πνεύμονες. Έτσι, ειδικά οι καρδιοπαθείς και όλοι οι ηλικιωμένοι χρειάζεται να είναι σε επιφυλακή, να μην κουράζονται, να συμβουλεύονται τακτικά τον γιατρό τους, αν παίρνουν φάρμακα, να μην υπερτιμούν τις δυνάμεις τους στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα και να μην κάνουν υπερβολές στο φαγητό και στο ποτό.


Η λέξη «καλοκαίρι» μας φέρνει αμέσως στο μυαλό εικόνες από θάλασσα, παραλίες, ταβερνάκια, παρέες, ταξίδια... Και είναι αλήθεια πως από μόνη της η εποχή βοηθά στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με περισσότερη άσκηση (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο) και πιο υγιεινή διατροφή, δίνοντας προτεραιότητα σε ζουμερά και πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Αρκεί να μην πέφτουμε στις γνωστές παγίδες των λουκούλλειων γευμάτων που συνοδεύονται από «ακόμα ένα ποτηράκι» κρασί, ούζο, τσίπουρο μπίρα, ή άλλα αλκοολούχα ποτά. Το καλοκαίρι, για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιά, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή πίεση και για όλους τους ηλικιωμένους –οι οποίοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας– μπορεί να παραμείνει τελείως ανέφελο μόνο υπό προϋποθέσεις, καθώς γι' αυτούς οι παγίδες που παραμονεύουν είναι περισσότερες. Ας δούμε αναλυτικά ποιοι κίνδυνοι ζορίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα και τι προτείνουν οι ειδικοί, συντάσσοντας τον καλοκαιρινό οδηγό επιβίωσης για ασθενείς και οδοιπόρους....

Το καλοκαίρι μπορούμε να περιορίσουμε το κρέας μαγειρεύοντας περισσότερα λαδερά πιάτα, όπως τα γεμιστά, ο αρακάς με καρότο, τα φρέσκα φασολάκια, το ιμάμ και άλλες συνταγές που κάνουν καλό στην υγεία, αρκεί να μην κολυμπάει το φαγητό στο λάδι

Καήκαμε από τη ζέστη!

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες –τις οποίες ακόμα βέβαια δεν έχουμε δει, αλλά θα έρθουν– επιβαρύνουν τους καρδιοπαθείς και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη σε περιοχές σαν το Λεκανοπέδιο Αττικής, με έντονο το πρόβλημα του φωτοχημικού νέφους από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Για τις καλοκαιρινές μέρες με άπνοια και υγρασία, όπως και για τις περιόδους καύσωνα, ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμβουλεύει τους ανθρώπους με πρόβλημα στην καρδιά να παραμένουν σε δροσερούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τη σωματική καταπόνηση, περιορίζοντας τη βόλτα, την κηπουρική και τις άλλες δραστηριότητες νωρίς το πρωί ή αργά το βραδάκι, ώστε να έχει δροσίσει λίγο.

Tip: Επειδή πολλοί ηλικιωμένοι μένουν μόνοι τους, λόγω χηρείας, είναι πολύ σημαντικό να κρατούν επαφή με τα παιδιά και τα εγγόνια τους και να ειδοποιούν αμέσως κάποιον δικό τους, αν νιώσουν δυσφορία.

Βουτάμε στη θάλασσα

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως η κολύμβηση είναι εξαιρετική άσκηση που δεν καταπονεί το σώμα και τις αρθρώσεις – φυσικά, οι γιατροί δίνουν το «πράσινο φως» στους χρόνιους ασθενείς ώστε να επωφεληθούν από την άσκηση και τις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Όμως ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ θυμίζει πως η υπερεκτίμηση των δυνάμεών μας στη θάλασσα είναι επικίνδυνη και συνιστά, ειδικά στους ηλικιωμένους, να κολυμπούν παράλληλα κατά μήκος της ακρογιαλιάς και όχι από τα ρηχά στα βαθιά, τονίζοντας πως οι περισσότεροι πνιγμοί ηλικιωμένων γίνονται επειδή οι άνθρωποι αυτοί ξεμένουν από δυνάμεις κατά την επιστροφή προς την ξηρά.

Tip: Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι σας, ειδικά αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Να φροντίζετε να είστε πάντα παρέα με άλλους κι αν νιώσετε οποιαδήποτε αδιαθεσία, να βγείτε αμέσως από το νερό.

Γιατρέ, τα χάπια μου!

Η ζέστη επηρεάζει τον οργανισμό και απαιτεί τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως όταν πρόκειται για ηλικιωμένους που πάσχουν από πολλά συνοδά νοσήματα και παίρνουν τα φάρμακα με τις... χούφτες. Καρδιοπαθείς, υπερτασικοί και διαβητικοί πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να αναπροσαρμόσουν τη δοσολογία των φαρμάκων τους, θυμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Tip: Επίσης, αν παίρνετε αρκετά φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, για παράδειγμα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ρωτήστε τον γιατρό σας πότε πρέπει να παίρνετε κάθε σκεύασμα, καθώς κάποιες ουσίες εμποδίζουν την απορρόφηση άλλων ουσιών και δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί.


Απόψε τρώμε έξω

Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες και επειδή η πατρίδα μας διαθέτει πεντανόστιμα κηπευτικά, η εποχή ενδείκνυται για να κάνουμε πιο υγιεινό το καθημερινό μενού. Επίσης, το καλοκαίρι μπορούμε να περιορίσουμε το κρέας μαγειρεύοντας περισσότερα λαδερά πιάτα, όπως τα γεμιστά, ο αρακάς με καρότο, τα φρέσκα φασολάκια, το ιμάμ και άλλες συνταγές που κάνουν καλό στην υγεία, αρκεί να μην κολυμπάει το φαγητό στο λάδι, όπως επισημαίνει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης. Όταν, όμως, τρώμε έξω, σε ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία, πολλά εδέσματα είναι τηγανητά και επιβαρύνουν το στομάχι – και τη ζυγαριά με περιττά κιλά. Οι ειδικοί συστήνουν να προτιμάτε τα ψητά, να μειώνετε τα τηγανητά και να αποφεύγετε να βουτάτε ψωμί στις σάλτσες.

Tip: Στις ταβέρνες, τα καλαμαράκια, οι τηγανητές πατάτες, τα τηγανητά κολοκυθάκια και τα τηγανητά μικρά ψάρια συχνά τηγανίζονται σε πολυχρησιμοποιημένα ελαιόλαδα που είναι βαριά οξειδωμένα. Αντ' αυτών, προτιμήστε βραστά χόρτα και ψητές σαρδέλες που είναι πλούσιες σε ευεργετικά για τον οργανισμό ω3 λιπαρά οξέα.

Ακόμα ένα ποτηράκι(;)

Αν πρόκειται για ένα ακόμα ποτηράκι με νερό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι ειδικοί σάς επιτρέπουν να πιείτε όσο θέλετε –εξαίρεση αποτελούν όσοι νοσούν από καρδιακή ανεπάρκεια και πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη υγρών– και θυμίζουν ότι στους ηλικιωμένους, όπως και στα μικρά παιδιά, το αίσθημα της δίψας δεν λειτουργεί εγκαίρως, οπότε ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος. Συνεπώς, όπως τονίζει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου, πρέπει να καταναλώνουν 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά, αφού με την εφίδρωση χάνουν υγρά, και να τρώνε τρόφιμα πλούσια σε νερό, για παράδειγμα λαχανικά, όπως το αγγούρι και η ντομάτα, και φρούτα, όπως το πεπόνι και το καρπούζι (προσοχή στο καρπούζι οι διαβητικοί, λόγω της ζάχαρης που περιέχει). Για το αλκοόλ, βέβαια, το «ακόμα ένα ποτηράκι» δεν ισχύει. Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί, πλούσιο σε αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη, κάνει καλό στην καρδιά και στα αγγεία, αλλά η κατάχρηση οινοπνεύματος κάνει κακό.

Tip: Αν αντιληφθείτε ότι έχετε αφυδατωθεί, ειδοποιήστε τον γιατρό, πιείτε νερό και φάτε μαζί μια μπανάνα, πλούσια σε κάλιο, που βοηθά να επανέλθει η ηλεκτρολυτική ισορροπία στον οργανισμό.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM